Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

CHP'nin Dokunulmazlık Şartları

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partisinin dokunulmazlık konusundaki tavrını, “Milletvekilimiz önüne gelen evraka bakacak, anayasanın ilgili maddesine bakacak, kapalı oy kabininin arkasına geçecek, vicdanıyla baş başa anayasal bir görevi yerine getirecek. Anayasa ona 'bu kararı grup halinde almayacaksınız, herkes tek başına bu kararı verecek' diyor. Her bir milletvekili de öyle yapacak” sözleriyle açıkladı.

 

CHP’NİN OLMAZSA OLMAZLARI

Özgür Özel, CHP’nin dokunulmazlık konusuna bakış açısını “Bir çağrımız var. Bir ilkemiz var. Bir de bir kısıtlamamız var. Birincisi; çağrımız bütün dokunulmazlıkları kürsü dokunulmazlığı ile sınırlayalım, CHP’nin çağrısı bu. Burada bir kısıtımız var, Anayasanın 83. Maddesi, grup kararı alınamaz. İlkemiz var; bu konuda tutarlı olmak zorundayız” şeklinde açıkladı.

 

DOKUNULMAZLIK VE CHP'NİN DURUŞU

Özel, diğer partilere çağrı yaparak, “Çağrımıza eğer partiler olumlu bakarsa, dokunulmazlık maddesini değiştireceğiz zaten. Yani bir kişinin dokunulmazlığının veya 10 kişinin, 100 kişinin dokunulmazlığının fezlekeleri teker teker alalım, gelelim, konuşalım yerine diyoruz ki, gelin şu dokunulmazlık kapsamını bir ele alalım. Bir çağrıda bulunuyoruz, gelin hep beraber Türkiye’de dokunulmazlık kavramını tam bir mutabakatla değiştirelim. Hep birlikte bütün dokunulmazlık şemsiyesini daraltan ve kürsü dokunulmazlığı ile sınırlayacak bir şey, aslında siyaset kurumunu da rahatlatır” dedi.

CHP’nin dokunulmazlık önerisine işaret eden Özel, şöyle dedi:

“Türkiye’de dokunulmazlığı yasama dokunulmazlığı ile sınırlayalım. Bunun için anayasanın dokunulmazlıkla ilgili maddesinin değişmesi gerekir. Bunu da tam bir mutabakatla yaparsak aslında sorun kökten hallolmuş olur. Bu ne taziyeyi koruma altında tutar, ne yolsuzluğu koruma altında tutar.”

CHP’nin dokunulmazlık dosyaları konusunda tavrının ne olacağına ilişkin de Özel, “Kendi ilkeli tutumunu sürdürecek. 2003’te, 2010’da ve 2012’de hep aynı şeyi söyledik dokunulmazlıklar konusunda” açıklamasını yaptı.

Dokunulmazlık konusunda grup kararı alınamayacağı konusunu savunan Özel, “Hiçbir parti bu konuda grup kararı alamaz.  Bir meşhur soru var, hep sorulan, ayrı ayrı gelirse ne yapacaksınız, ayrı ayrı gelirse milletvekilimiz önüne gelen evraka bakacak, anayasanın ilgili maddesine bakacak, kapalı oy kabininin arkasına geçecek, vicdanıyla baş başa anayasal bir görevi yerine getirecek. Anayasa ona bu kararı grup halinde almayacaksınız, herkes tek başına bu kararı verecek diyor. Her bir milletvekili de öyle yapacak” şeklinde konuştu.

 

CHP’DEN DOKUNULMAZLIK ADIMI

CHP’nin attığı dokunulmazlık adımına işaret eden Özel, “Biz de milletvekili olurken herkes ‘dokunulmazlıklarımın kaldırılmasını talep ediyorum’ diye bir evrakı başvuru sırasında veriyor, kendisi adına yani ‘dokunulmazlık zırhının arkasında saklanmayacağım’ diye bunu ilk günden  biz beyan ediyoruz ve bu belgeyi vererek geliyoruz” dedi.

 “Bu konuda mademki herkes bir diğerinin dokunulmazlığından rahatsız, şu dokunulmazlık meselesini hep beraber ele alalım diyoruz” ifadesini kullanan Özel, şöyle devam etti:

“Dokunulmazlık dosyaları dönem sonuna bırakılsın demek, aslında bu dokunulmazlık sorununu da bir başka krize kadar ötelemek demek oluyor. Biz 2012’de yaşadık bunu, HDP’liler bayramlaştı, dokunulmazlık kalksın diye AKP yer yerinden oynattı, üç ay sonra bunları unuttu.”

Dokunulmazlık konusunda AK Parti, MHP ve HDP’ye çağrıda bulunan ve bir tek maddelik anayasa değişikliği ile bu işin çözüleceğini ifade eden Özel, şöyle dedi:

“Bu işi ne sona bırakalım, ne öteleyelim, bu işi Meclis’te mutabakatla çözebiliriz. Ve o zaman bir daha hiç dokunulmazlık konuşulmaz. Hepimiz biliriz ki kürsüde söylenen söz ve bunun dışarıda tekrarı dokunulmazlık kapsamındadır. Bunun dışında suç işlersen, savcı suç unsuru görürse harekete geçer. Bir tek maddelik değişiklik ve yani nitelikli çoğunluğu alarak anında gerçekleşebilir. Ne sona bırakılsın diyoruz, bir an önce oturulsun bu konu konuşulsun, çözülsün diyoruz. Yasama dokunulmazlığının, milletvekili dokunulmazlığının sınırlanmasına yönelik tüm partilere açık bir çağrımız var.”

 

''NEYİ EKSİK BIRAKMIŞLAR DA TERÖRLE MÜCAELE EDEMİYORLAR''

Cumhurbaşkanı'nın yeni terör tanımı açıklamasına değinen Özel, “Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamasını ve Devlet Bahçeli’nin olağanüstü hal açıklamasını aslında Başbakan’a sormak gerekiyor. Bugünkü terör ve terörist tanımında Başbakan hangi eksikliği görüyor da bu bombaların patlamasına engel olamıyorlar. Yeniden bir terör tanımı yaparak kimi terörist kapsamı içine alacak? Bugün bombayı patlatanlar, PKK, IŞİD, bu tip Türkiye’de şiddet uygulayan unsurların hiçbir tanesine mücadele etmek için yeni bir tanıma ihtiyaç yok ama Cumhurbaşkanı paralel yapıyla ya da siyasi rakipleriyle mücadele etmek için yeni bir konsept arıyorsa o da ayrı bir soru. Cumhurbaşkanı bir eksiğe işaret ediyor. Hangi eksiği var da, hükümetin yasalarda hangi eksik var da, hükümetin eli kolu bağlanıyor. Neyi eksik bırakmışlar da, terörle mücadele edemiyorlarmış, çok merak ediyoruz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.