Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti Koronavirüs Kuşadası Belediyesi deprem gündem başlıkları erdoğan çin Covid19 konser başbakan binali yıldırım

CHP’nin Karadeniz Milletvekillerinden Fındık İçin Araştırma Önergesi

CHP Karadeniz milletvekilleri, fındık üreticisinin sorunlarının, fındıktaki tekelleşme ve fındık fiyatlarındaki düşüşün araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Türkiye’de üretilen fındığın fiyatının küresel şirketlerce belirlendiğine dikkat çeken milletvekilleri, “Bugün itibarıyla, fındık piyasası, tamamen yabancı şirketlerin, tüccar ve aracıların insafına bırakılmıştır” dedi.

CHP’nin Karadeniz milletvekilleri fındık üreticisinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Fındıktaki tekelleşme ve fındık fiyatındaki düşüş üzerine harekete geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Samsun Milletvekilleri Hayati Tekin ve Kemal Zeybek, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

“Fındık Piyasası Tamamen Yabancı Şirketlerin İnsafında”

Fındığın Karadeniz için önemine dikkat çeken CHP milletvekilleri, dünya fındık üretiminin yüzde 70’inin Türkiye’de gerçekleştiğini ve Türkiye’de üretilen fındığın yüzde sekseninin ise ihraç edildiğini kaydetti.

Türkiye’de fındık fiyatlarında fiyat istikrarının ortadan kalktığını belirten vekiller, “Önce Fiskobirlik devre dışı bırakılmış, ardından piyasaya yerli şirketler hakim olmuştur. Son yıllardaysa piyasaya hakim bu yerli şirketler, dünyada en büyük fındık alıcısı olan küresel çikolata şirketlerinin eline geçmiştir. Bununla beraber de, Türkiye’de üretilen fındığın fiyat belirlemesi de, ülkemizin fındık ihracatı da bu şirketler tarafından yapılmaya başlanmıştır. Bugün itibarıyla, fındık piyasası, tamamen yabancı şirketlerin, tüccar ve aracıların insafına bırakılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

“Aracılar Milyarlarca Dolar Haksız Kar Elde Ediyor”

Spekülasyonlar üzerine düşen fındık fiyatlarına devlet müdahalesinin gelmediği durumlarda fındık üreticisinin korumasız kaldığını vurgulayan milletvekilleri, “Fındığı, Karadenizli köylümüz üretmekte, fiyatını fındık alıcısı küresel yabancı şirketler belirlemekte, ihracatını da bu yabancı şirketler yapmaktadır. Maalesef ülkemiz de milyarlarca dolar döviz kaybına uğrarken, yabancı şirketler ve aracılar milyarlarca dolar haksız kar elde etmektedir” dedi.

2016’da rekoltenin 468 bin tonda kalmasına rağmen fındığın 8 liradan alıcı bulduğunu anımsatan CHP milletvekilleri, bu fiyatın en az 20 lira seviyesinde olması gerektiğini belirtti.

“Fındık Üreticileri Hükümet Tarafından Bir Kez Daha Sahipsiz Bırakıldı”

Önergede, fındığın 2017’deki kilogram maliyetinin 9 liraya çıktığına dikkat çekilirken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım fiyatını 10.5 lira olarak açıkladığı belirtilerek, “Bu koşullarda 2017 mahsulü fındığın piyasaya girmesiyle fiyatların Eylül itibarıyla 7-8 lira seviyelerine gerileyeceği öngörülmektedir. Fındık üreticileri, yüksek girdi maliyetleri ile baş etmeye çalışırken, tekelci piyasa koşullarında manipülasyon yapılarak düşen fındık fiyatları ile AKP hükümeti tarafından bir kez daha sahipsiz bırakılmışlardır” denildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.