Öne Çıkanlar ankara konya bodrum pakistan sgk kastamonu chp Bala Konyada Askeri Uçak Düştü Kosova Cumhurbaşkanı OsmaniSadriu boyun Kosova Priştine

Çıray: Türkiye’den Siyasi Tavizler İsteyen Olursa Dik Dursunlar Yanlarında Oluruz

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete, “Türkiye’nin içine girdiği bu ekonomik darboğazı bahane ederek Türkiye’den Kıbrıs ve benzeri konularda siyasi tavizler isteyen olursa dik dursunlar yanlarında oluruz” ifadeleriyle seslendi.

İYİ Parti Sözcüsü Çıray, partisinin Başkanlık Divanı toplantısı sonrası ekonomik gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Çıray, AK Parti hükümetinin yatırım programlarında 2018 yılı için öngörülen 3,73 TL’lik dolar/TL kurunun bugün itibarı ile 5,33 TL ile rekor düzeye ulaştığını anımsattı.

“ESAS OLAN DIŞ GÜÇLERİN ETKİLERİNE KARŞI SİZİN HAZIRLIKLI VE GÜÇLÜ OLUP OLMADIĞINIZDIR”

Türk Lirasının yılbaşından bu tarafa yaklaşık yüzde 44 devalüe olduğunu söyleyen Çıray,  “Bu ne anlama gelmektedir? TÜİK’in hesaplama oyunları ile 10.597 $ olarak açıklanan fert başına düşen milli gelir 4.000 $ erimiş, Türkiye ekonomisi ise 320 milyar $ küçülmüştür” ifadelerini kullandı.  AK Parti yöneticilerinin, ekonomik başarısızlıkları konusunda milleti yanıltmaya çalıştığını iddia eden İYİ Parti Sözcüsü Çıray, “ ‘iyi olursa bizden kötü olursa dış güçlerden,’ diyorlar. Sanki AKP iktidara gelinceye kadar dış güçler yokmuş gibi. Her dönemde dış güçler olmuştur, olacaktır ve Türk milleti her zaman dış güçlere karşı birlik içinde olmuştur. Yine olur. Esas olan dış güçlerin etkilerine karşı sizin hazırlıklı ve güçlü olup olmadığınızdır” açıklamasında bulundu.

“ERDOĞAN, SÖYLEMLERİ İLE EKONOMİNİN YAPISAL OLARAK HER AN TEMERRÜDE DÜŞEBİLECEK KIRILGANLIĞI YARATIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek karar verici olduğunu ve Merkez Bankası’nı idare etmeye çalıştığını belirten Çıray, “ Söylemleri ile ekonominin yapısal olarak her an temerrüde düşebilecek kırılganlığı yaratıyor. Zira Türk özel sektörünün toplam yabancı para borçları GSMH'nın yüzde 75'ini ilk defa geçti. Bunun büyük bölümü kısa vadeli ve 2018'de ödenmesi gerekiyor” dedi.

“BU KARARNAME İLE ŞİRKETLERİN İÇERİDEKİ BANKALARDAN DÖVİZE ENDEKSLİ KREDİ VERİLMESİNE İZİN VERİLMİŞTİR”

“Türkiye, süratle büyük bir ödeme krizine düşmek üzere” olduğunun altını çizen Çıray, “Yine AKP Hükümeti tarafından 2010 yılında çıkartılan ve 2018’de sınırlama getirilen kararname bugün yaşadığımız sorunların önemli faktörlerinden biri olmuştur. Bu kararname ile şirketlerin içerideki bankalardan dövize endeksli kredi verilmesine izin verilmiştir. Bunun üzerine şirketler dışarıdan borçlandıkları yetmiyormuş gibi içeriden de dövizle borçlandılar” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’DEN SİYASİ TAVİZLER İSTEYEN OLURSA DİK DURSUNLAR YANLARINDA OLURUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve arkadaşlarının ekonomi konusunda hamaseti bırakmaları gerektiğini dile getiren Çıray, “Mahalli seçimleri unutmalılar ve bugüne kadar ekonomide yaptıklarının tam 180 derece zıddını yaparak yapısal tedbirler almalılar.  Ayrıca Türkiye’nin içine girdiği bu ekonomik darboğazı bahane ederek Türkiye’den Kıbrıs ve benzeri konularda siyasi tavizler isteyen olursa dik dursunlar yanlarında oluruz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.