Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı Halka arz ataşehir belediyesi bugünün gündem özeti tarım

Cumhurbaşkanı Erdoğan Aliyev'le Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler, tam aksine kendileri diz çökeceklerdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Azerbaycan'da olması öngörülüyordu. Ancak Ankara'daki hain terörist saldırısı nedeniyle gezisini iptal eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev jestte bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyeti yerine Aliyev ve beraberindeki heyet Ankara'ya gelirken toplantılar Beştepe'de yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İlham Aliyev toplantılardan sonra basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ve Türkiye arasında altı ayrı protokol imzalandığını ve toplantıda, enerji, ulaşım, savunma konularını görüştüklerini ifade etti.

-“AZERBAYCAN’IN MİLLETİMİZİN KARA GÜN DOSTU OLDUĞUNU BİZZAT GÖSTERDİLER”-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e yaşanan terör saldırısından sonra toplantı için Ankara’ya gelmeyi tercih etmesinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, “Bu olay karşısında birlikte gücümüzü, dayanışmamızı göstermeleri, ulusal-uluslararası bütün bu terör eylemlerine karşı birlikteliğimizi göstermeleri bakımından bu ziyareti ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının Ankara’mızda olmasını çok manidar buluyorum. Merhum babalarının da ifade ettiği gibi ‘İki devlet bir millet’ anlayışının bir tezahürü olarak ifade ediyorum. Azerbaycan’ın milletimizin kara gün dostu olduğunu bizzat gösterdiler, bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

-“TÜRKİYE'YE ASLA DİZ ÇÖKTÜREMEYECEKLER, TAM AKSİNE KENDİLERİ DİZ ÇÖKECEKLERDİR”-

Pazar günü düzenlenen saldırının, tüm Türkiye'ye, 79 milyonun tamamına yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Bu saldırıyla terör örgütü, cani ve alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırının hedefi, milletimiz arasına korku salmak, Türkiye'yi hedefinden, kutlu yürüyüşünden, iddialarından vazgeçirmektir. Ama bunu asla başaramayacaklardır, bu mümkün değildir. Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler, tam aksine kendileri diz çökeceklerdir” ifadelerini kullandı.

-“ALTI AYRI ANLAŞMAYI ARAMIZDA İMZALADIK”-

Türkiye’nin de başta işgal altında tutulan Yukarı Karabağ olmak üzere her alanda Azerbaycan’ın yanında olacağını belirten Erdoğan, beşincisi düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu toplantıda, enerjiyi, ulaşımı, savunmayı görüştük ve altı ayrı anlaşmayı aramızda imzaladık. Bunlardan bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Azerbaycan hükümeti arasında askeri sivil personelin sosyal ve kültürel amaçlı mübadelesine ilişkin protokoldü. İkincisi Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Azerbaycan hükümeti arasında diplomatik misyon ve konsolosluk görevlilerinin aile üyelerinin kazanç getirici işlerde çalışmalarına ilişkin anlaşmaydı. Üçüncüsü ise Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Azerbaycan hükümeti arasında adli incelemeler arasında işbirliğine dair anlaşmaydı. Dördüncüsü, Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Azerbaycan hükümeti arasında sürücü belgelerinin değiştirilmesi ve karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin anlaşmaydı. Beşincisi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Azerbaycan hükümeti arasında teknik işbirliği protokolüydü. Altıncısı da aramızdaki stratejik işbirliği toplantısı ortak bildirisiydi.”

İslamofobi’nin, yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın arttığı bir dönemde Medeniyetler İttifakının yedincisinin küresel bir forum olarak dünyaya Bakü’den farklı bir mesaj vereceğini kaydeden Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev’i 2016 yılını çok kültürlülük yılı olarak ilan etmesi nedeniyle tebrik etti. Erdoğan, Aliyev’i mayıs ayında İstanbul’da ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesine de davet etti.

-ARALIK AYINDA LONDRA’DAN, PEKİN’E DEMİRYOLU ULAŞIMI TAMAMLANACAK-

TANAP’ta çalışmaların öngörülen planlamaya uygun şekilde hızla devam ettiğini bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalıştıklarını açıkladı. TANAP’ın bel kemiğini teşkil ettiği Güney Gaz Koridoru konusunda da tüm paydaşlarla yakın koordinasyon halinde olduklarını belirten Erdoğan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi de ulaştırma sahasındaki öncelikli projemizdir. Londra’dan, Pekin’e kadar demiryolu ulaşımını mümkün kılacak projenin Aralık ayında açılışını gerçekleştireceğiz. Bu dev proje açılışıyla birlikte dünyaya önemli bir mesaj olacaktır. Ticari ilişkilerimiz noktasında küresel ekonomik konjonktür ve düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015 yılında bir ivme kaybı yaşadık. Buna rağmen 2023 yılı için 15 milyar dolar hedefimizi saklı tutuyoruz bunu gerçekleştirmek için de gerekenleri yapacağız” dedi.

Karşılıklı yatırımların 13 milyar dolar düzeyinde olduğunu fakat bu rakamı 5 yıl içerisinde 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planladıklarını söyleyen Erdoğan, toplantı sırasında özellikle Nahçıvan’ın artan ihracat potansiyelini değerlendirmek üzere müşterek çalışma kararı aldıklarını da ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.