Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Gürer bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı Afrin Halka arz bugünün gündem özeti atama dünya sağlık örgütü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı Afrika'ya Gitti

Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine’yi kapsayan 5 günlük Batı Afrika ziyaretinin ilk durağı Fildişi Sahili’ne hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yılki Doğu Afrika ziyaretimin ardından gerçekleşecek bu ziyaret, Türkiye’nin Afrika kıtası ile ilişkilerine verdiği önemin bir göstergesidir” dedi.

Fildişi Sahili’ne hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarına ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ziyaretinde bakanların, bir grup milletvekilinin ve iş adamları ile medya mensuplarının kendisine refakat edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yılki Doğu Afrika ziyaretinin ardından gerçekleştireceği bu ziyaretinin, Türkiye’nin Afrika kıtası ile ilişkilerine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

-FİLDİŞİ SAHİLİ’NE CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET-

28-29 Şubat tarihlerinde yapacakları ve ziyaretin ilk ayağını oluşturacak Fildişi Sahili resmî ziyaretinin bir iade-i ziyaret niteliğinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretin aynı zamanda Türkiye’den Fildişi Sahili’ne Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olma özelliğine sahip olduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki iş birliği açısından bir dönüm noktası olacağını umduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaret kapsamında birçok anlaşmaya da imza atacaklarını açıkladı.

Ziyaret programı çerçevesinde, resmi görüşmelerinin yanı sıra,  Türkiye – Fildişi Sahili İş Forumu’na katılacağını ve Fildişi Sahili İmamlar Yüksek Konseyi Heyeti’ni kabul edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fildişi Sahili, Türkiye’nin Sahraaltı Afrika’daki en büyük 6’ıncı ticaret ortağıdır. Geçen yıl toplam ticaretimiz yüzde 17,5 oranında artış göstermiş, 390 milyon dolara çıkmıştır. Fildişi Sahili aynı zamanda geçen yıl yüzde 9,5 büyüme oranı yakalamış bir ülkedir. İnşallah bu ziyaretimin, ticaretten ekonomiye, eğitimden yatırıma, güvenlikten savunmaya sanayiine kadar her alanda yeni fırsatlara imkan hazırlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

-“GANA, BATI AFRİKA’NIN EN ÖNEMLİ ÜLKELERİNDEN BİRİDİR”-

Bu ziyaretinin ardından Gana’ya geçeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’nın; demokrasisi, siyasi istikrarı, güçlü toplumsal barışı ile Batı Afrika’nın en önemli ülkelerinden olduğuna işaret ederek, 2010 yılında Türkiye’nin buradaki büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçirdiği Gana’yla iş birliğini artırmak istediklerini vurguladı.

Daha önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Gana Cumhurbaşkanı Mahama’nın karşılıklı ziyaretlerinin, iki ülke ilişkilerine farklı bir ivme kazandırdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

“Niyetimiz bu ivmeyi bir üst aşamaya taşımaktır. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizin yanında, Devlet Başkanı Sayın Mahama ile birlikte DEİK ile Gana Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenecek İş Forumuna katılacağız. Bu vesileyle, Gana Meclisi'nin milletvekillerine de Genel Kurul’da hitap etme imkânı bulacağım. Gana ile ticaret hacmimiz, 2003 yılında sadece 132 milyon dolardı. Fakat bu rakam 2015 yılında 400 milyon dolara çıkmış bulunuyor. Güzel bir ivme söz konusu. Dolayısıyla bu ikili ilişkiler güçlü bir şekilde devam ederse inanıyorum ki 2020’de 1 milyar dolara yükseltebiliriz, bu şansımız var. Bu ziyaret, ortak hedefimiz için atılacak adımların ve projelerin de değerlendirileceği bir fırsat olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin üçüncü durağı olan ve Afrika’nın en kalabalık ve en büyük ekonomisine sahip Nijerya olacağını bildirdi ve buradaki ziyaretinde Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile görüşeceğini, kendisi ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele alarak, ikili ilişkileri geliştirmenin yöntemleri üzerinde duracaklarını belirtti.

-“AFRİKA'DAKİ EN ESKİ DİPLOMATİK TEMSİLCİLİKLERİMİZDEN BİRİ NİJERYA'DAKİ BÜYÜKELÇİLİĞİMİZDİR”-

Ziyaret kapsamında imzalanması öngörülen anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerin hukuki çerçevesinin oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nijerya; insan kaynakları, silahlı kuvvetleri, sahip olduğu doğal kaynaklar ile sadece Sahraaltı’nın değil, Afrika kıtasının en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye'nin Afrika'daki en eski diplomatik temsilciliklerinden biri Nijerya'daki Büyükelçiliğimizdir. Nijerya, ülkemizin Afrika siyasetinde merkezi rol oynayan, stratejik ortak olarak kabul ettiğimiz bir ülkedir” açıklamalarında bulundu.

2014 yılında, Nijerya ile Türkiye arasında toplam ticaret hacminin 2,5 milyar doları aştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2015 yılında, toplam ticaret hacminde bir miktar gerileme olmakla birlikte, önümüzdeki dönemde Nijerya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini bekliyoruz. Malumunuz Nijerya da uzun süredir terörle mücadelenin içerisindedir. Bu terörle mücadelede kanlı ve insanlık dışı eylemlere onlar da maruz kalmıştır. Bu ziyaret sırasında inşallah terörle mücadelede ve güvenlik işbirliği konularında müşterek neler yapabiliriz; bunları da ele alacağız” şeklinde konuştu.

-“GİNE, ÇOK ZOR VE SANCILI BİR DÖNEM YAŞADI”-

Batı Afrika turunun son durağının Gine olacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine’yle Türkiye’nin 2013 yılında karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açtığını ancak iki ülke arasında bugüne kadar yüksek düzeyde bir ziyaretin düzenlenmediğini hatırlattı. Bu ziyaretin Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Gine’nin çok zor ve sancılı bir dönem yaşadığına, sadece 2 bin 500 vatandaşını ebola salgınında kaybettiğini, bu yüzden sağlık konularında da iki ülke arasında bilgi alışverişi ve dayanışmanın olacağını söyledi.

“Biz ülke olarak, o süreçte İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık zirvesini kıtada yaparak, ebola salgınıyla mücadeleye 5 milyon dolar taahhüt ederek, zor dönemde kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz 29 Aralık tarihinde Gine’de Ebola salgınının sona erdiği yönündeki açıklamasını aktararak, bundan memnuniyet duyduklarını ve bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını, Batı Afrika seyahatinin, Türkiye halkı ve ziyaret edecekleri ülke halkları için hayırlara vesile olmasını dileyerek tamamladı.

Basın toplantısının ardından Fildişi Sahili’ne gitmek üzere hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı’ndan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve diğer yetkililer uğurladı.

Bu ziyaretlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik edecek olan eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Cumhurbaşkanlığı heyeti ile birlikte Fildişi Sahili'ne hareket etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.