Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çatlayın Patlayın Bakın AKM’yi Yıktık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’ni yeniden inşa etmek için yıkılmasına tepki gösterenleri şu sözlerle eleştirerek, “Atatürk Kültür Merkezi  için de çok bağırdı Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın çatlayın patlayın yıktık. Aynı şeyi Ankara'da yaptık. Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane eser ortaya koyun be. Demek ki bizi beklediler” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’da İstanbul Yeditepe Bienali açılış töreninde konuştu.

"DUYGUSALIM"

Açılış için, “Duygusalım, heyecanlıyım” diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, “Kendi alanında dünyada bir ilk olan Yeditepe Bienali'nin geleneksel sanatlarımızın tanıtımında çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. İstanbul gibi her köşesi ayrı bir medeniyetin eserleriyle dokunmuş kadim bir şehrin kendisi sanat galerisidir. Hayatın sakinleri tarafından fark edilmese de bu şehir devasa bir müzedir” diye konuştu.

Bienali’nin gereken ilgiyi göreceğine inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu projenin hayata geçmesine öncülük eden herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.  Sanat Allah'ın insana bahşettiği güzelleri arama ve bunlara ulaşma yolculuğunun adıdır. Üstat, 'Sanat Allah'ı aramakmış meğer' diyor. Topkapı'daki eserlerin bir benzerini kapasite ve çeşitlilik itibarı ile dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız. Ancak millet olarak diğer pek çok konuda olduğu gibi burada da elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz. Burada temel sıkıntının bir dönem ülkemize hakim olan zihniyet olduğunun farkındayız. Türkiye uzun yıllar sanat deyince sadece belli bir kalıbı esas alan kısır ve dar bir bakış açısının esiri olmuştur. Bizans'tan çok Bizansçı ama her halükarda milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet ecdadın bize bıraktığı mirasın kıymetini bilememiştir.”

“CHP ASIRLIK KÜLTÜRÜ GERİLİK OLARAK İFADE ETTİ”

Dönemin CHP'sini asırlık kültür hazinelerini “gerilik” olarak ifade ettiği suçlamasını getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ne yazık ki bu sakat anlayıştan, İslam sanat eserleri de nasibini almıştır. Sanat ve sanatçı kavramı son derece sığ bir biçimde değerlendirilerek sanat sadece çağdaş sanatlardan ibaret görülmüştür. Asırlardır bize özgü olan bir çok sanat dalını ise maalesef hiçbir değer vermemek sureti ile yok etmişlerdir.  Biz aslında vere vere eriye eriye buraya geldik. 18 milyon kilometrekareden buralara geldik. 19. asrın başlarında 5 milyon kilometrekare bir alana sahiptik kısa zamanda 780 bin kilometrekareye düştük. Çok hassas bundan sonrası çok dikkatli olmaya mecburuz. Temel sıkıntının bir dönem ülkemize hakim olan zihniyet olduğunun farkındayız. Batıdan ziyade batıcı Bizans’tan çok Bizansçı bu zihniyet ecdadımızın bize bıraktıklarının kıymetini bilememiştir. “

“GEZİ'DE YAPTIKLARINI AFRİN'E GİDEN SANATÇILARA YAPTILAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Afrin harekatını desteklemek için Afrin’e giden sanatçıları eleştirenleri, Gezi olayları üzerinden yüklendi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu tepeden inmeci anlayışın bugün de bazı sanat çevrelerinde devam ettiğine inanıyoruz. Kendi ideolojilerini paylaşmayan sanatçılara yönelik en şiddetli saldırılar yine bunlardan geliyor. Gezi olaylarına destek vermeyen sanatçıların neler yaşadıklarını biliyoruz. Bunlar milletimizden yedikleri onca şamara rağmen akılları başlarına toplamıyorlar. Çapulcularla kol kola yürümedikleri için sanatçılarımızın neler ile tehdit edildiklerini çok iyi biliyoruz. Atalar can çıkar huy çıkmaz diyorlar. Bunlar da bir türlü kötü huylarından vaz geçmiyorlar. Gezi'de yaptıklarını Afrin için bölgeye giden sanatçılarımıza yaptılar.  ‘Sizin orada ne işiniz var’ kendi Mehmetçiği ile onur duyan sanatçılarımıza onu yaptılar. Bugün aynı ahlaksızlığı aynı haydutluğu sergilediler. Sanatçılarımızın, ülkemiz için canlarını hiçe sayan Mehmetçiğe moral vermesine dahi tahammül gösteremediler.  Sırf yerli milli duruş sergilediler diye askerlerimize moral verdiler diye o sanatçılarımıza edilmedik hakaret bırakmadılar. Bunların lümpen mahalle kabadayılarından farkları yoktur. Bunlar zihniyet itibari ile modern bedevilerdir.”

“Sanat eserlerinin bunların gözünde bir değeri yoktur” diyen Erdoğan, “Kabile üyeleri neyse, Bunların gözünde vatana ihanet etsen bile menfaat grubuna ihanet etmediğin sürece makbulsün” dedi.

“SANAT VE KÜLTÜR ALANINDA TABULARI YIKTIK”

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde son 15 yılda diğer birçok alanda kültür ve sanat alanında da tabuları yıktık. Paradigmayı değiştirdik. En büyük fiziki yapıya sahip çıkma dönemi iktidarımız zamanında olmuştur. Onlar yıktı biz yaptık. Hala onlar yıkma, biz yapma derdindeyiz. Yaptıkları gösterileri hatırlayın. İstanbul’da Harbiye Kongre Merkezi’ni yaparken,  orada bir Muhsin Ertuğrul’un daha büyüğünü yapacağız dediğimiz halde üzerimize üzerimize geldiler. Yaptıktan sonra da sus pus oldular.”

“ÇATLAYIN PATLAYIN, BAKIN AKM’Yİ YIKTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’ni Türkiye’nin en büyük opera binası yapmak için yıktıkları zaman Gezicilerin çok bağırdıklarını belirterek  “AKM için de çok bağırdı Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın patlayın, bak yıktık. Kısa zamanda da orada dünyada sayılı muhteşem bir opera binasını çok amaçlı olarak yapıyoruz. Aynı şeyi Ankara'da yaptık” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.