Öne Çıkanlar galatasaray palandöken ukrayna trabzonspor anadolu efes dolar türk telekom Göztepe Beşiktaş Haberleri antalyaspor basketbol transfer

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedef Oy Zayiatını Yok Etmek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim ittifakı düzenlemesine ilişkin, “Hedef nedir? Hedef oydaki zayiatı minimize etmek, adeta yok etmektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan, 2019 seçimleriyle Türkiye’nin yepyeni bir yönetim sistemine geçeceğine dikkat çekerek, “Her ne kadar yeni yönetim sistemi cumhurbaşkanlığı ve Meclis çalışmalarıyla doğrudan ilişkiliyse de mahalli idareleri de bunun dışında görmemek gerekir” diye konuştu.

-“MAHALLİ İDARELER SADECE PARTİ İLE KAZANILMAZ SEÇECEĞİMİZ ADAYLAR ÖNEMLİ”-

2019 Mart’ında yapılacak mahalli idareler seçiminde alınacak neticenin Kasım ayındaki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine belirli bir oranda yansıyacağını belirten Erdoğan, “Bunun için şimdiden mahalli idareler seçimindeki hedefimizi de en az yüzde 50’nin üzeri olarak görmek durumundayız. Şunu bir kenara koymayalım, milletvekili seçiminde partinin şüphesiz ki ağırlığı çok önemlidir, mahalli idareler sadece parti ile kazanılmaz aynı zamanda seçeceğimiz adaylarla da bu çok çok ilintilidir. Bu belediye başkanlarımızın, belediye meclis üyelerimizin, il genel meclis üyelerimizin sadece kendilerini seçmeye yetecek kadar değil onun çok çok üzerinde bir oy oranını elde etmek için çalışmasının gerektiğini ifade ediyor” dedi.

-“MART SEÇİMİNDE HERKES KENDİ ADAYINI GÖSTERECEK, KENDİ KAMPANYASINI YAPACAK”-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve MHP arasında kurulan ortak komisyonun seçim ittifaklarıyla ilgili çalışmalarını tamamladığını belirterek, konuyla ilgili kanun teklifini Meclis’e sunulduğunu anımsattı. Bu kanun teklifinde mahalli seçimlerle ilgili herhangi bir yeniliğin olmadığını kaydeden Erdoğan, “Sadece milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesine paralel olarak, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve muhtarlarında seçilme yaşı 18’e indiriliyor bu onunla ilgili olan kısım. Eskiden ayrı ayrı zarflara konan ve sandıklara atılan oyların tamamı herhangi bir karışıklığa, gereksiz oy iptallerine sebep olmasın diye aynı zarfa yerleştirilip aynı sandığa atılacak. Bunları tasnifini sandık kurulu üyeleri yapıp her oyu kendi hanesine kaydedecek. Bunun dışında eski uygulama ne ise aynı şekilde mahalli idareler seçimlerinde yapılacak. Yani herkes kendi adayını gösterecek, kendi kampanyasını yapacak, kendi başarısı için gayret gösterecek” dedi.

-SEÇİM SİSTEMİNDEKİ YENİLİKLER-

Erdoğan, asıl yeniliğin milletvekilleri seçimlerinde olacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Buna göre, birden fazla parti bir araya gelerek, milletvekili seçimine ittifak halinde gidebilecek. Buna malum ‘cumhurun ittifakı’ veya ‘cumhur ittifakı’ diyoruz. Böyle bir durumda seçim pusulasında ittifakın içinde yer alan partilerin amblemleri bu birlikteliğe verilen ismin altında aynı çerçeve içinde yer alacak. Dolayısıyla her parti kendi listesiyle seçime gidecek. Hedef nedir? Hedef oydaki zayiatı minimize etmek, adeta yok etmektir. Bunun da tedbirleri alındı, seçmenler hangi partiyi istiyorsa onun amblemine mührünü vuracak ama oylar birlikte sayılarak toplam milletvekili sayısı belirlenecek. Sonra bu oylar partilere göre bölünecek ve toplam milletvekili sayısı herkesin oyu nispetinde dağıtılacak.

-“İTTİFAKA VURULMUŞ AMA AMBLEME DENK GELMEYEN OYLAR DA GEÇERLİ SAYILACAK”-

İttifak bölümüne vurulmuş olan ancak herhangi bir partinin amblemine denk gelmeyen oylar da geçerli sayılacak bundan önce böyle bir şey yoktu, oylar ne yapılırdı iptal edilirdi. Bu ortak oylar yine partilerin sayısal çoğunluğu nispetinde dağıtılarak oy oranı değişmeden milletvekili dağılımına yansıyacak. Netice oyu neresi alacak? İttifak alacak.

- KENDİ BAŞINA MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMAYAN PARTİLERE KOLAYLIK-

Tabi bu durumda oluşturulacak seçim ittifakında ancak kendi başına milletvekilli çıkartma gücüne sahip partilerin yer alması anlamlı hale geliyor, halbuki ülkemizde kendi başına milletvekili çıkartamayacak durumda olsa da siyasi bir özne olan değer taşıyan pek çok parti var. İşte yeni düzenlemede bunlar için de bir kolaylık getirildi. Herhangi bir siyasi partinin lideri veya üyelerine, kendi partilerinden istifa etmeksizin bir başka partinin listesinden aday gösterilebilme imkanı sağlandı. Bu partiler seçim pusulasındaki ittifak bölümünde yer almayacaklar ama aday listesinde bulunmak suretiyle dolaylı bir şekilde bu oluşumda temsil edilecekler. Logosu yok ama A veya B partisinin listesinde yer almak suretiyle seçilme şansını yakalayabilecek. Örneğin, Büyük Birlik Partisi başta olmak üzere bu oluşum içinde yer almak isteyen ancak oy dağılımı itibarıyla kendi başına milletvekili çıkarma imkanı bulunmayan partiler ise ittifaktaki herhangi bir partinin listesinde seçime girebileceklerdir. Cumhurbaşkanı adayının da bu güç birliği çerçevesinde belirlenmesi gayet tabidir.

-“MİLLETVEKİLİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLARININ PUSULALARI BİRLİKTE VERİLECEK”-

2019 Kasım seçimlerinde milletvekili ve cumhurbaşkanlığı adaylarının pusulaları birlikte verilecektir asıl yenilik burada. Seçmenler oy kabininde her ikisiyle ilgili de tercihlerini yapıp bu defa aynı zarf içinde sandığa atacaklardır. Görüldüğü gibi esasen seçim sisteminin özünde herhangi bir değişiklik yok, her parti kendi milletvekili kendi milletvekili listesini yapacak, kendi oyunu alacak, kendi milletvekillerini çıkartacaktır. Tek fark ittifak halinde seçime giden partilerin oylarının birlikte sayılması, milletvekili dağılımının bu toplamın yeniden dağılımı ile belirlenmesidir. Gereksiz oy kayıplarının önüne geçmek için pusulanın ilgili alanın neresine mühür basılırsa basılsın vatandaşımızın iradesinin geçerli sayılması da önemli bir yeniliktir, oy zayiatı bunda olmayacak.

-“MÜHÜR EKSİĞİNDE KAYNAKLANAN TARTIŞMALARI ORTADAN KALDIRACAK DÜZENLEMELER DE VAR”-

Geçmişte terör örgütlerine müzayir partilerin vatandaşlarımızın üzerinde kurdukları baskıyı ortadan kaldırmaya yönelik birtakım tedbirler de bu düzenlemede yer almıştır. Ayrıca sandık güvenliği konusunda doğrudan vatandaşımızın talebinin de dikkate alınması sağlayacak, sadece sandık kurulunun mühür eksiğinde kaynaklanan tartışmaları ortadan kaldıracak düzenlemeler de bu teklifte mevcut.”

-“YENİ BİR STRATEJİYLE HAREKATI SÜRDÜRECEĞİZ”-

Erdoğan, 35. gününde olan Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin Türk askerinin adım adım Afrin’e doğru ilerlediğini, bütün bu sürecin stratejisinin, taktiklerinin, yol haritasının olduğunu ifade ederek, “Bu yol haritasını bizim yavaş yavaş uygulamaya koymamız gerekir. Bölgedeki hakim tepeler şu anda büyük ölçüde askerlerimiz tarafından teröristlerden temizlendiği için harekatın bundan sonraki kısmının inşallah daha hızlı ilerlemesini bekliyoruz. Tabi hava o da bozuk zaman zaman kar, fırtına tüm bunlar rağmen yürüyen bir mücadele ve bu mücadelede kar, boran, fırtına demeden askerimiz yoluna devam ediyor. Afrin şehir merkezini bir an önce kuşatıp, teröristlerin dışarıyla temasını kestikten sonra yeni bir stratejiyle harekatı sürdüreceğiz” diye konuştu.

- “SİVİL, TERÖRİST AYIRT ETMESEYDİK AFRİN ÇOKTAN BİTMİŞTİ”-

Türkiye’nin bölgedeki varlığının teröristleri ve terörist sevicilerini rahatsız ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bizi en çok üzen, müttefikimiz olarak gördüğümüz, siyasi ve askeri alanda çok derin ilişkilerimizin bulunduğu kimi ülkelerin sergilediği riyakarlık, hatta ciddiyetsizliktir. İşte dün bu ülkelerden birinin güya savunma bakanlığı sözcüsü çıkıyor, yüzü kızarmadan, utanmadan, sıkılmadan Afrin'de sivillerin öldüğünü, insanların şiddet yüzünden evine dönemediğini söyleyebiliyor. Be vicdansız, be ahlaksız, Doğu Guta'da her gün yüzlerce çocuğun, kadının, yaşlının, sivilin alçakça katledilmesinden en küçük bir rahatsızlık duymuyorsun, burada teröristlere karşı verilen bu mücadeleden rahatsızlık duyuyor ve yalan yanlış haberler yayıyorsunuz. Bugüne kadar tek bir sivilin dahi zarar görmemesine dikkat eden bizim ordumuz bundan dolayı bu süre zaten uzuyor. Eğer biz sivil, terörist ayırt etmeseydik Afrin çoktan bitmişti.”

-“BU YAZ TERÖR ÖRGÜTÜ VE ONU DESTEKLEYENLER İÇİN SICAK GEÇECEK”-

Erdoğan, terör örgütünün yanında kimin olduğuna, ona silahı kimin verdiğine, parayı kimin aktardığına, desteği kimin sağladığına baktığını ifade ederek, “Bütçeden kalkıp 500-550 milyon dolar bunlara destek çıkarsa ne diyeceğiz? Çok hayırlı bir yoldasınız, iyi yapıyorsunuz mu diyeceğiz. Terörün nasıl beslendiği ortada, gördüğümüz simalar da hep aynı. Bu yaz hem terör örgütü için hem onu destekleyenler için sıcak geçecek, öyle görünüyor. Önce Münbiç'i teröristlerden temizleyecek, ardından Fırat'ın doğusunun tamamını kendimiz ve Suriyeli kardeşlerimiz için güvenli hale getirene kadar hiç durmadan yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.