Öne Çıkanlar meb adana cumhurbaşkanı erdoğan haberleri KPSS TOGG ayhan barut Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kanyon tesk genel başkanı bendevi palandöken gündem özeti gazi CHP Sözcüsü Öztrak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Resim Ve Heykel Müzesi’nin Açılışını Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin açılış törenine katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin üniversiteye, şehre ve tüm sanatsevelere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün sadece İstanbul’umuzu kendi alanında marka ve cazibe merkezi olacak bir eserle buluşturmanın sevincini yaşamıyoruz. Bugün bu güzel binada aynı zamanda Türkiye’nin modern sanat birikimini yeniden ihya etmenin gururunu da yüreğimizde hissediyoruz” ifadesini kullandı.

Müzeyi İstanbul’a ve ülkeye kazandıran Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin yöneticilerini, mimarından işçisine herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeye verdikleri güçlü destek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı da ayrıca kutladığını belirtti.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin, Cumhuriyet tarihinin en köklü yapıları arasında yer aldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzenin kuruluşunun bizzat Gazi Mustafa Kemal’in talimatları doğrultusunda, 1937 yılında Dolmabahçe Veliaht Dairesi’nde gerçekleştirildiğini, Veliaht Dairesi’nin, uzun yıllar boyunca müze vasfıyla görevini layıkıyla yerine getirdiğini kaydetti.

Gerek kullanımdan, gerekse zamanla oluşan yıpranmadan dolayı binanın yetersiz kalmaya başladığını, binanın elverişsiz şartlarından dolayı müzede yer alan birbirinden kıymetli eserlerin zarar gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılında, müzenin bu sorunu dikkatlerine ilk getirildiğinde gerekli talimatları vererek, koleksiyonun Tophane’ye taşınmasını sağladıklarını bildirdi. Ardından aynı yıl antreponun çağdaş bir müze binasına dönüştürülmesi için çalışmaları başlattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışmayı da uluslararası birçok prestijli ödülün sahibi Emre Arolat ile ile beraber yürüttüklerini kaydetti.

“İSTANBUL RESİM VE HEYKEL MÜZESİ, HER AÇIDAN ŞEHRİMİZE YAKIŞAN MUHTEŞEM BİR ESER OLDU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm aşamalarını bizzat takip ettiğimiz, yakından ilgilendiğimiz İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin inşaatını, hamdolsun, geçen yıl tamamladık. Ayrıca inşaat sürecinde yıpranan, zarar gören eserlerin hepsini de elden geçirerek, restorasyonlarını gerçekleştirdik. Modern tasarımı, merkezi konumu, en üst standartlardaki güvenlik donanımı ve estetik özellikleriyle İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, her açıdan şehrimize yakışan muhteşem bir eser oldu. Buraya ülkemizin ‘çağdaş sanat hafızası’ desek, herhalde yanlış bir tespitte bulunmuş olmayız. Diğer pek çok vasfının yanı sıra müzemiz; resim, heykel, seramik ve hat örnekleriyle Türkiye’nin en büyük sanat koleksiyonuna sahiptir.”

1937’deki ilk sergide sadece 320 eser varken, bugün İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin koleksiyonunun 10 binin üzerine çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müzemizde toplam 806 sanatçının 10 bin 666 eseri bulunuyor. Bugün sanatseverlerle buluşturduğumuz açılış kolleksiyonunda ise 277 sanatçımızın 749 eserine yer veriliyor” bilgisini paylaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.