Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank vakıfbank vodafone

Engin Altay : Sayın Cumhurbaşkanı Yargı Kararlarına Paşa Paşa Uyacaksın

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin “karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözlerine ilişkin, “Paşa paşa uyacaksın Sayın Cumhurbaşkanı. Yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın.  Türkiye Cumhuriyeti  Erdoğan’ın çiftliği değildir. Erdoğan’a babasından miras kalmış bir çiftlik değildir” dedi.

Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin “karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözlerine tepki göstererek şöyle dedi:

“Hiç kimsenin yargı kararlarını kabul etmem, uymam, saygı duymam demek gibi bir hakkı ve haddi de yoktur. 28 Şubat’ın yıldönümünde dün bir arkadaşımızın söylediği gibi Türkiye’de bir sivil darbenin günlük pratiğe evrilttiğini görüyoruz.”

-“YARGI KARARLARINA PAŞA PAŞA UYACAKSIN”-

Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’dan almadığı hiçbir yetkiyi kullanamayacağını belirten Altay, “Anayasanın 138. Maddesini çiğneyerek yargıya talimat veremez. Paşa paşa uyacaksın Sayın Cumhurbaşkanı. Yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın” dedi.  

-“TÜRKİYE CUMHURİYETİ  ERDOĞAN’IN ÇİFTLİĞİ DEĞİLDİR”-

“Anayasayı gözden çıkarmış bir cumhurbaşkanıyla Türkiye karşı karşıyadır” ifadesini kullanan Altay, şöyle devam etti:

“ Tanınmak istiyorsa, saygı görmek istiyorsa namusu ve şerefi üzerine ettiği yemine sadık kalacak.

Cumhurbaşkanının gerilimden beslendiğini biliyoruz.

Cumhurbaşkanının uymuyorum, saygı duymuyorum açıklaması aldığı oy 52 değil, 98 bile olsa hakkı ve haddi değildir. Türkiye Cumhuriyeti  Erdoğan’ın çiftliği değildir. Erdoğan’a babasından miras kalmış bir çiftlik değildir. Çiftlik bile bu kadar lakayt yönetilmez. Kontrolden çıkmış bir Cumhurbaşkanıyla karşı karşıyayız.

Cumhurbaşkanı hukuku tanımazsa onu kimse tanımaz.”

-“DAHA ÇOK FIRIN EKMEK YEMESİ LAZIM”-

Cumhurbaşkanı’nın özür dilemesini isteyen Altay, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanının yurda döndüğü vakit bütün bu gelişmeler çerçevesinde havaalanında söylediği sözün kastı aşan bir laf olduğunu beyan etmesini ve milletten özür dilemesini bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı işgal ettiği koltuğun karşılığını vermek noktasında daha çok fırın ekmek yemesi lazım.

-“BURASI MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL”-

Paşa paşa uyacaksın Sayın Cumhurbaşkanı. Paşa paşa uyacaksın. Burası muz cumhuriyeti değil. Burası kanla kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti.”

-CHP, MECLİS BAŞKANI’NA ANAYASA YANITI-

CHP’nin Meclis Başkanı’nın anayasa mektubuna ne yanıt vereceğine ilişkin soruya Altay şu yanıtı verdi:

“Vereceğimiz cevabı biz Meclis Başkanı’nın bize ilk yazdığı davet mektubuna verdiğimiz cevapta aslında şimdi vereceğimiz cevabı da aslında Sayın  Genel Başkanımız ilk daha komisyon kurulma aşamasında üç üyenin ismini bildirirken üç üyenin isminin bildirildiği mektubun içinde şimdi vermemiz gereken cevap orada var.

Masayı dağıtan, kapatan Meclis Başkanı’dır.  Masayı kapatan TBMM Başkanı’dır. Daha sonra aldığı bir talimatla yeniden masaya toplama peşinde.”

-“ BUNLARLA BİR ARAYA OTURMAK BİZİM AÇIMIZDAN MÜMKÜN DEĞİL”-

“Yani hayır mı diyeceksiniz?” sorusuna Altay, “Bizim cevabımız belli. Anayasa Mahkemesinin kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle anayasa yapmak mümkün mü? ‘Gel biz bu sistemi değiştireceğiz, oturalım’ niye oturalım. Parlamenter sistemi reddeden bir anlayışla anayasayı ayaklar altına atan bir anlayışla bizim anayasa için bir masaya oturmamız kendimizle çelişmemiz olur. Vereceğimiz cevap Sayın Genel Başkan’ın ilk mektubunda var olan bir cevaptır. Bizim sarayla oturup da bu anayasayı eğer bu düzeltmeyi yapmazsa ‘uymam ve saygı duymam’ ifadelerine bir açıklık getirmezse oturmak mümkün değil. Bunlarla bir araya oturmak bizim açımızdan mümkün değil” yanıtını verdi.

-“YAZILI BİR YANIT ELBETTE Kİ GEREKİR, USULEN DE OLSA GEREKİR”-

“Mektuba yanıt vermeyecek misiniz?” sorusuna Altay, “Gelen mektup size yazılı gelmişse ona yazılı bir yanıt elbette ki gerekir, usulen de olsa gerekir” dedi.

Referandum tartışmalarına ilişkin soruya da Altay, “Sarayın basın sözcüsünü, Cumhurbaşkanı bir parça tolere etmeye, düzeltmeye çalıştı. Meclis Başkanı’nın derhal bir açıklama yaparak bir bürokratın TBMM’nin iradesiyle ilgili koyabileceği bir iradeyle ilgili hüküm vermesi karşısında susan bir Meclis Başkanı benim için üzülerek söylüyorum beni utandıran, benim yüzümü yere düşüren bir Meclis Başkanı’dır. Meclis Başkanı’nı çok ayıpladım. Meclis kararı alınmadan bir referanduma gitmek o başka bir şey, o Meclis’i yok hükmünde saymak. Bu anayasayı kimse çöp sepetine atamaz. Ama bu anayasayı birilerinin kafasına atmak ve birilerinin kafasının dank etmesini sağlamak belki gerekiyor” yanıtını verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.