Öne Çıkanlar ankara konya bodrum pakistan Konyada Askeri Uçak Düştü boyun Ankarada Silahlı Çatışma halkevleri enflasyonla mücadelede başarı kriterleri 2024 yılı Nisan Hizmet 9 Nisan 2024 Gündem Özeti 27 Mart 2024 Çarşamba Gündemi

Erdoğan: İnsani Krizlerin Üstünden Gelinmesi İçin Birlikte Çalışmamız Gerekiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunları ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile başbaşa gerçekleştirdikleri görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi. Türkiye-İran ilişkilerinin son yıllarda bir gerileme içerisinde olduğunu belirten Erdoğan, 22 milyar dolara kadar çıkmış olan ticaret hacminin yaptırımlar sonucunda 10 milyar dolara düştüğünü anımsattı. Ticaret hacminin yeniden toparlanarak, 30 milyar dolar hedefinin en yakın zamanda atılacak adımlarla gerçekleştirileceğine inandığını dile getiren Erdoğan, karşılıklı yatırımların artırılması yönündeki kararlığı teyit ettiklerini ifade etti. Görüşmede, iki ülkenin ekonomisinin birbirini tamamlayıcı özelliklerini göz ardı etmeden, iş dünyasının temsilcilerini, gerek İran gerekse İranlı girişimcilerin Türkiye’deki yatırımlarını ve 3. ülkelerde bazı yatırımların yapılmasının teşvik edilmesinin önemi üzerinde durulduğunu anlatan Erdoğan, Türkiye-İran ilişkilerinde işadamlarının, ticarette, taşımacılıkta, gümrükte ve diğer alanlarda engellerle karşılaşma döneminin sona erdirme konusunda işbirliği halinde olunduğunu kaydetti.

-"AKAN KANIN DURDURULMASI KONUSUNDA HEMFİKİRİZ"-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işadamları ile her kesimden insanların karşılıklı ilişkilerini dostluk ve dayanışma temelinde güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapma konusunda mutabık kalındığını belirtti. Atılacak adımlarla Türk-İran ilişkilerini özünün herhangi bir komşuluk ilişkisinin çok ötesinde, somut çıktılara dönüştürmekte kararlı olduklarını dile getiren Erdoğan, “Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunları ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart” dedi.

Türkiye ile İran arasında bölgesel konularda bazı görüş ayrılıklarının bulunduğunun bir gerçek olduğunu kaydeden Erdoğan, bölgede akan karının durdurulması gerektiği konusunda hemfikir olunduğunu ifade etti.

-"BİZLERE ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK DÜŞTÜĞÜNÜN FARKINDAYIZ"-

Ruhani ile bölgedeki gelişmelere mezhepsel temelde yaklaşılmasının hiçbir fayda sağlayacağı ve yıkıcı etkileri olacağı konusunda yakın görüşlere sahip olduklarını anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim için belirleyici olan İslam başlığında beraber olmamız. Terörle mücadele özellikle uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğu ve bu çerçevede teröre karşı sıfır tolerans uygulanarak, iyi terörist-kötü terörist ayrımı yapılamayacağı anlayışını paylaşıyoruz. Son olarak Suriye ve Irak’ın toprak bütünlükleri ve siyasi birliklerinin mutlaka korunması gerektiği konusunda da görüş birliği içinde bulunduğumuzu memnuniyetle gördüm. Aramızdaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azamiye çıkarmayı sağlamamız her şeyden önce ülkelerimizin lehinedir. Bu şekilde davrandığımızda, bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde bir an önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. Çalışmalarımızı inşallah bu bilinç ile sürdüreceğiz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.