Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi Zeytin Dalı Harekatı dünya sağlık örgütü Afrin ataşehir belediyesi duman obezite covid19 salgını Dr. Fevzi Özgönül Anadolu Sağlık Merkezi diyabet meme kanseri

İYİ Partili Yüksel: "Verilen Hibelerden Vergi Alınmamalı"

İYİ Parti Toplumsal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, hibedeki vergi kesintisi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İYİ Parti Toplumsal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, “İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürlüğü’nün 24 Şubat’ta yayınladığı özelgede, koronavirüs pandemisi nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazanca dahil edilerek vergilendirilmesi gerektiği ifade edildi. Buna göre 3 bin TL’lik hibe ödemesi almış bir ticari kazanç mükellefinin, aldığı hibenin yüzde 15’ini gelir vergisi olarak ödeyeceği ortaya çıktı” dedi.

İYİ Parti Toplumsal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Koronavirüs pandemisi yaşlısından gencine, işçisinden memuruna, esnafından çiftçisine kadar her kesimi derinden etkiledi. Özellikle 2020 yılının sonunda, pandemi nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı ve lokanta vb. yerlerin kapatılması kararları esnafımızın aylarca gelir elde edememesine sebep oldu. Bu dönemde esnafımızın borçlarının ertelenmesi, doğrudan destekleme yapılması, ödemesiz dönemi bulunan kredi sağlanması, esnafın yanında çalışan personelin ücretlerinin belirli bir süre devlet tarafından karşılanması gibi değişik, somut ve gerçekçi önerilerimiz olmuştur. Bunlardan bir çoğu hükümet tarafından yerine getirilmemiş olsa da Ticaret Bakanlığı, yüzbinlerce esnafa gelir kaybı desteği ödemesi gerçekleştirdi. Bu ödeme 3 ay süreyle 1000 TL’lik hibe verilmesi şeklinde uygulandı.

Ancak 2021 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin teslim edilme dönemi geldiğinde esnafa verilen bu hibenin vergiye tabi olduğu ortaya çıktı. Devletin hibe desteğinden yararlanan bir esnafın vergi dairesinden görüş talep etmesinin ardından İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı bu ödemelerin vergiye tabi olduğunu açıkladı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürlüğü’nün 24 Şubat’ta yayınladığı özelgede, koronavirüs pandemisi nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazanca dahil edilerek vergilendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Buna göre 3 bin TL’lik hibe ödemesi almış bir ticari kazanç mükellefinin, aldığı hibenin yüzde 15’ini gelir vergisi olarak ödeyeceği ortaya çıktı.”

Yapılan hibelerden vergi alınmaması gerektiğinin altını çizen Yüksel, “Akaryakıt, elektrik, doğalgaz, gıda fiyatlarının ikiye katlandığı bu günlerde esnafa hibe olarak verilen bir destekten vergi kesmek kabul edilemez. Çünkü verilen aylık 1000 TL’lik destek gelir değildi. Bu miktar esnafın elektrik masrafını bile karşılamamıştı ki nasıl gelir olsun.

Bizler, alınan bu kararın acilen kaldırılmasını, bu yanlış uygulamadan vazgeçilerek esnafa verilen hibeden vergi alınmamasını talep ediyoruz.

İyi Parti olarak her daim milletin yanında olmaya, milletin menfaatine hizmet etmeye devam edeceğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum. Büyük Türk Milletini saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.