Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Kalın: NATO Sonuç Bildirgesi, Bizim Açımızdan Memnuniyet Vericidir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “NATO’nun genel manada gündemini oluşturan konularda Cumhurbaşkanımız, 4 oturumda sunumlar yaptılar, birçok ikili görüşmeler yaptılar. NATO Sonuç Bildirgesi, bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Özellikle Türkiye’nin güvenlik kaygılarının dile getirilmesi ve Türkiye’ye terörle mücadele daha fazla destek verileceğinin ifade edilmesi bizim açımızdan memnuniyet verici bir paragraf olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıdaki en önemli vurgulardan bir tanesinin, “Hiçbir hız ve vakit kaybetmeden çalışmalara hizmetlere devam edilmesi” olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineye ilettiğini kaydeden Kalın,  önümüzdeki günlerde yapılan çalışmalar çerçevesinde bakanlıklara üst düzey atamaların yapılacağını kaydetti.

“EKONOMİDEKİ KOORDİNASYON CUMHURBAŞKANLIĞI İLE VHAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN SAĞLANACAK”

Yeni sistemde 9 tane politika kurulu ve 4 tane ofisin oluşturulduğunu aktaran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “İlave olarak kurulan 2 tane başkanlığımız var. Buralarda atamalar önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek” ifadesini kullandı.  Kabine toplantısında önemli konu başlıklarından birinin ekonomi olduğunu belirten Kalın, “Ekonomi politikalarında yeni dönem için öncelikli konuların tespit edilmesi toplantının önemli başlıklarından bir tanesiydi. Cumhurbaşkanlığı Kabinemiz tarafından ortaya konulan hedefler için tüm bakanlıklar ve ekonomideki ilgili bütün ilgililer arasında tam bir eşgüdümün, koordinasyonun sağlanması için gerekli çalışmalar yapıldı. Bundan sonra da bu koordinasyon Cumhurbaşkanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ilgili birimlerimiz tarafından sağlanacak ” açıklamasında bulundu.

“ORTA VADELİ PROGRAM ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA HAZIRLANIP, CUMHURBAŞKANIMIZA ARZ EDİLECEK”

Türkiye’nin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde atılması gereken adımların kabinede tespit edildiğini dile getiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Özellikle ihracat odaklı büyüme noktasında  bir takım yeni adımların da hazırlıkları şu anda yapılıyor. Bu çerçevede tüm paydaşlarla istişare halinde belirlenecek olan Orta Vadeli Program önümüzdeki haftalarda hazırlanıp, Cumhurbaşkanımıza arz edilecek” şeklinde konuştu.

“BUNLARIN HİÇBİRİSİ DOĞRU ÇIKMADI”

“15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra özellikle Türkiye’de bir takım ekonomik krizlerin olacağına dair tahminlerde bulunuldu. Ama hamdolsun bunların hiçbirisi doğru çıkmadı” diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Türkiye, ekonomisinin, siyasetinin, toplumunun, devlet kurumlarının bünyesinin ne kadar sağlam olduğunu göstermesi açısından da o toparlanma sürecinin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini hatırlamakta fayda var” ifadesini kullandı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz’daki programına ilişkin de bilgi veren Kalın, “Pazar günü sabahleyin bir şehit kabrini ziyareti ile başlayacak. Ardından Millet Camii’nde öğle namazında bir hatmi şerif merasimi gerçekleştirilecek. Burada şehitlerimiz için okunan hatimlerin duası yapılacak. Hemen ardından bizim yeni kongre merkezimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla şehit yakınları ve gazilerle bir öğlen yemeği yenilecek. Ardından İstanbul’a geçilecek ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde şehitler makamı ziyaret edilecek ve halkımızla buluşmak suretiyle Cumhurbaşkanımızın bir hitabı olacak” dedi.

“NATO SONUÇ BİLDİRGESİ, BİZİM AÇIMIZDAN MEMNUNİYET VERİCİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belçika’nın başkenti Brüksel’de katıldığı NATO Liderler Zirvesi’ne ilişkinde konuşan Kalın, “Orada gündeme getirdiği konulardan bir tanesi de Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı güvenlik riskleriydi. Özellikle Türkiye’nin aynı anda PKK-DEAŞ VE FETÖ’ye karşı mücadele eden tek NATO ülkesi olduğu gerçeğini de oturumlarda ve ikili görüşmelerde Cumhurbaşkanımız dile getirdi. NATO’nun genel manada gündemini oluşturan konularda Cumhurbaşkanımız, 4 oturumda sunumlar yaptılar, birçok ikili görüşmeler yaptılar. NATO Sonuç Bildirgesi, bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Özellikle Türkiye’nin güvenlik kaygılarının dile getirilmesi ve Türkiye’ye terörle mücadele daha fazla destek verileceğinin ifade edilmesi bizim açımızdan memnuniyet verici bir paragraf olmuştur” şeklinde konuştu.

“18 TEMMUZ'DA OHAL'İN SONA ERDİRİLMESİ, KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE TERÖRLE MÜCADELENİN DEVAMI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Olağanüstü durumlar ve tehditle karşılaşmamız durumunda OHAL mekanizması tekrar hayata geçirilebilir. Ama şu an itibariyle 18’inde OHAL’in sona erdirilmesi ve mevcut yasalar ve kanunlar çerçevesinde terörle mücadelenin devam ettirilmesi öngörülüyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz aylarda yapılan anlaşma çerçevesinde ABD ile Türkiye arasında 3 tane ortak çalışma komisyonu kurulduğunu anımsatan Kalın, “Bunlardan bir tanesi terörle mücadele ortak komisyonu, PKK ve diğer terör örgütleri, bir tanesi Suriye bağlamında Menbiç anlaşması da bu çerçevede sağlandı. Üçüncüsü de FETÖ ile mücadele bağlamında” ifadelerini kulandı.  FETÖ terör örgütünün liderinin ve etrafındaki militanların ABD’de yaşadıklarını aktaran Kalın, “Biz bu konuyu çeşitli platformlarda hep dile getirdik. Bunun meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz. Arzu ettiğimiz hızda gittiğini söyleyemem, daha hızlı adım atılması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANININ İRADESİ ÇERÇEVİSİNDE YENİ KURULLAR OLUŞTURULABİLİNİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinin dönüşünde başkanlık ve kurulların sayısında artış olabileceğine yönelik sözlerine ilişkin sorulan soruya Kalın, şu an itibariyle 9 tane politika kurulunun inşa edildiğini söyleyerek, “Bu kurullar çalışmalarını yapacaklar. Çalışmaya başladıkları zamanda politika önerilerini, çalışmalarını Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edecekler. Onlar gerekli ve ilgili kurumlarla yapılan istişareler neticesinde talimata dönüştürülecek. İlgili bakanlıklar tarafından da hayata geçirilecek” açıklamasında bulundu. Kalın ayrıca, “Şu an itibariyle 9 politika kurulu belirlendi ama zaman zaman Cumhurbaşkanımızın iradesi çerçevesinde duyulan ihtiyaca binaen yeni kurullar, geçici kurullar oluşturulabilir ” ifadelerini kullandı.

“YENİ SİSTEMİN BU ESNEK VE ETKİN YAPISINI KABİNE TOPLANTILARINA DA YANSITACAĞIZ”

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’na ilişkin ise Kalın, “İhtiyaca binaen sistemin tam manası ile oturma sürecini izledikten sonra ihtiyaca binaen Sayın Cumhurbaşkanımızın tasarrufunda olan bir konudur. Sayı arttırılabilir, bir Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı da ilave edilebilinir” dedi. Cumhurbaşkanlığı kabinesinin hangi sıklıkla toplanacağına ilişkin çok kesin belirlenmiş bir takvimleri olmadığını aktaran Kalın, “İhtiyaca binaen haftada bir, iki haftada bir olabilir. Ama bunun dışında ilgili konuyla bağlantılı olmak üzere Cumhurbaşkanımız, 3-4-5 bakan arkadaşımızla daha dar kapsamlı toplantılar da yapabilir. Yeni sistemin bu esnek ve etkin yapısını kabine toplantılarına da yansıtacağız” açıklamasında bulundu.

“BU BİZİM İÇİN ENDİŞELİ BİR DURUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sonrası Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmelerine ilişkin sorulan soruya Kalın, şunları söyledi:

“Sayın Çipras ile Sayın Cumhurbaşkanımızın uzun ve kapsamlı bir görüşmesi oldu. Askerler meselesi dışında birçok konu var bizim Yunanistan’la. Ege meselesinden ikili ekonomik ilişkilere; Kıbrıs meselesinden Yunanistan’da yaşayan Müslüman azınlığını konusuna kadar birçok konu etraflı bir şekilde orada ele alındı. Tabi bu Türkiye’den kaçan 8 darbeci asker ve Türkiye’de bulunan sınır ihlali yaptığı için şu anda tutuklu olan 2 Yunan askeri ile ilgili olan konuda etraflı bir şeklide konuşuldu. Yapıcı bir ortamda geçti. Çipras’ın iyi niyetle konuya yaklaştığını görüyoruz, bunu takdirle karşılıyoruz. Ama somut olarak sürece baktığımız zaman yaklaşık 1.5 yılı da geçti, hatta 2 yıla yaklaştı şimdi hukuki süreç. Maalesef giderek Yunan Hukuk Sistemi içerisinde bu 8 darbeci askerin tabiri caizse salıverilmeye doğru gittiğini adım adım müşahede ediyoruz. Bu bizim için endişeli bir durum.”

“MECLİS BİR MÜDDET DAHA ÇALIŞACAK”

Meclis’in çalışma takvimine ilişkin sorulan soruya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Meclis’in çalışma takvimi tabi ki Meclis’in tasavvufunda olan bir konudur. Bize gelen haberlere göre şu anda komisyonlar oluşturuluyor. Ardından bir Kanun Teklifi yapılacağına ilişkin bir bilgi var. Bunun ne kadar süreceğini, Kanun Teklifinin kapsamının ne olacağı Meclis’te belirlenecek. Ama bir müddet daha Meclis’in çalışacağı gibi bir intiba ediniyoruz biz. Ama dediğim gibi nihai olarak Meclis’in ne zaman kapatılacağı Meclis’in uhdesinde olan bir konudur” cümleleriyle yanıt verdi.

“OLAĞANÜSTÜ DURUMLARLA KARŞILAŞMAMIZ DURUMUNDA OHAL MEKANİZMASI TEKRAR HAYATA GEÇİRİLEBİLİR”

OHAL’e ilişkin sorulan soruya ise Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın, şu ifadelerle yanıt verdi:

“Bildiğiniz gibi 18 Temmuz gecesi mevcut OHAL’in süresi sona eriyor. Ve bunun uzatılmaması yönünde Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir beyanı olmuştur. Fakat bu terörle mücadele; FETÖ, PKK, DEAŞ ve diğer terör örgütleri ile mücadele bir zaafa yol açabilir, bir şüpheye yol açabilir yada bir duraklamaya, yavaşlamaya yol açabilir yönünde kimsenin bir düşüncesi yada endişesi olmasın. Çünkü bu mücadele çok kararlı bir şekilde devam edecek. OHAL, kalktıktan sonrada mevcut kanunlar içerisinde terörle mücadele yasaları çerçevesinde bu mücadele devam edecek. Olağanüstü durumlar ve tehditle karşılaşmamız durumunda OHAL mekanizması tekrar hayata geçirilebilir. Ama şu an itibariyle 18’inde OHAL’in sona erdirilmesi ve mevcut yasalar ve kanunlar çerçevesinde terörle mücadelenin devam ettirilmesi öngörülüyor. ”

“SPEKÜLATİF AÇIKLAMA YAPMAK SURETİYLE PİYASALARA BİR TAKIM YANLIŞ MESAJLARIN VERİLMESİ DOĞRU OLMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineyi açıklamasının ardından döviz kurundaki yükselme olduğu anımsatılarak döviz ve ekonomi ile ilgili ne tür tedbirler alınacağına ilişkin sorulan soruya Kalın, “Bu konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Ekonomi ile ilgili çalışmaların tek bir elde toplanması bu sürecin aslında en önemli farklıklarından ve faydalarından bir tanesi olacak. Daha önce biliyorsunuz 5 - 6  bakanlık ekonomiyle ilgiliydi. Şimdi bunlar tek bir elden sevk ve idare edilecek. Bununla ilgili demin bahsettiği Orta Vadeli Program çerçevesinde atılacak adımlarda önümüzdeki günlerde de ilan edilecek. Bununla ilgili tabi her gün spekülatif açıklama yapmak suretiyle piyasalara bir takım yanlış mesajların verilmesi doğru olmaz. Dolayısıyla burada hükümetimiz Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanlarımız gerekli açıklamaları yapacaktır” ifadeleriyle cevap verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.