Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat merkez bankası çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Akşener Gürer

Kaplan: "Pamuk Üreticilerimizin Ektikleri Pamuğun Maliyetini Dahi Karşılayamıyor!"

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, pamuk üreticilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı.

CHP’li Kaplan, “Bu sene tarım yapan üreticilerimizin neredeyse hepsi ekonomik kriz ve artan girdi maliyetlerinin altında ezildi. Hasadına başlanılan pamuk üreticilerimizde son gelen zamlar, girdi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Pamuk üreticilerimiz ektikleri pamuk maliyetlerini dahi karşılayamıyor. Bu sene pamuk maliyetinin dahi altında 13 Liranın altında satılıyor. Pamuk, seçim bölgem Gaziantep’in Nurdağı, İslahiye ve Araban ilçelerinde ekiliyor. Özellikle elektrik, mazot, gübre, su ve tohuma gelen zamlar pamuk üreticilerimizi topraktan mahsullerini kaldıramayacak duruma getirmiştir. Pamukta artan girdi maliyetleri, iklim değişikliği, düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorunlar olarak ön plana çıkmaktadır” dedi.

PAMUK ÜRETİCİLERİ İSYANDA!

DEVLET DESTEĞİNİ ARTTIRMAK ZORUNDA!

Milletvekili Kaplan, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Mazot, gübre, ilaç, elektrik, su başta olmak üzere bütün masraflar son gelen zamlarla birlikte neredeyse yüzde yüz artmışken, bu sene 25-30 liradan satılması gereken pamuk 13 liranın altında satılıyor. Üretici girdi maliyetlerinin bile altında ürününü satmak zorunda kalıyor. Krediyle, borçla toprağını eken çiftçilerimiz gün sonunda hasadından elde edemiyor. Aksine borçla ektiği pamuğu borçla kaldırıyor. Maliyetini dahi kurtaramadığı, bin bir emekle toprağını eken çiftçilerimize verilen destek yok denecek kadar yetersiz. Pamuk tonu başına en azından 5 bin Lira destek verilmelidir. Mazot, gübre, elektrik ve tarımsal sulamada kullanılan girdi fiyatlarının düşürülmesi ve KDV’nin makul bir seviyeye çekilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu sene toprağını eken üreticimiz, seneye toprağını ekemeyecek duruma gelecektir. Bu ülkede, toprağı eken, emekle, alın teriyle üreten çiftçilerimiz kaderlerine terk edilmemeli, daha çok desteklenmeli ve üretimi teşvik edecek tarım politikalarıyla emeklerinin karşılığını almalıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.