Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Karabıyık: Suriyelilere Vatandaşlık Tek Kişinin Alabileceği Karar Değildir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Suriyelilere vatandaşlık kararının ulusal bir konu olduğunun altını çizerek, “Bir referandumu da gerekli kılar, vatandaşlık verilmesi tek kişinin alacağı bir karar değildir” açıklamasında bulundu.

Karabıyık, yaptığı yazılı açıklamayla Suriyelilere vatandaşlık konusuna değindi.Türkiye’de 2016 yılı itibariyle bulunan kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısının 2 milyon 715 bin 789 olduğunu belirten Karabıyık, Türkiye’de doğan Suriyeli çocuk sayısının ise 152 bini geçtiğini belirtti. AB ile yapılan anlaşmanın ardından sayının 4 milyonu geçeceği tahmin edildiğini kaydeden Karabıyık, “Bu, 77.6 milyon olan 2015 yılı nüfusunun üç yıl gibi kısa bir sürede yüzde 2.1 artması anlamına gelmektedir. Kısa bir sürede böylesine büyük artışın oldukça büyük ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkı tanınmasının ulusal bir mevzu olduğunu ifade eden Karabıyık, “Vatandaşlık kararı, tek kişilik bir karar değil, referandum gerektirecek bir karardır. Suriyeli mülteciler için ‘vatandaşlık’ ka­rarı verilirken, onların gerçekten uzun va­deli refahlarını planlayabilecekler mi?” diye sordu. Türkiye’de bu kadar yoksul ve işsiz varken, Suriyelilere nasıl bir gelecek verileceğinin hesaplarının çok iyi yapılması gerektiğini belirten Karabıyık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“Siyasi bir obje olarak görülüp siyasi hedef için oy devşirme ve oy potansiyelini artırmak için bir araç olarak bakılmaması lazım. Vatandaşlık kararı, öncelikle ulusal bir mevzudur ve bir referandumu da gerekli kılar. Suriyelilere vatandaşlık verilmesi tek kişinin alacağı bir karar değildir. Burada kısa vadeli bir karar almak doğru değil. Uzun vadeli sonuçları düşünmek durumundayız. İnsan hakları açısından bakıldığında onların uzun vadeli refahlarını dü­şünmek lazım. Ayrıca Türkiye’nin de çıkarlarını ön planda tutacak ve mevcut sorunlarını dikkate alacak şekilde hareket etmek gerekir. Biz Suriyeli mültecilerin ülkelerindeki koşulların düzeltilerek, güvenliklerinin sağlanarak ülkelerine dönmelerini arzu et­tiğimizi söylemiştik. Çünkü herkesin va­tanı, kendi ülkesi demiştik. Bu konunun ulusal bir konu olduğu unutulmamalıdır, toplumsal yapı, toplumun dokusu, yaşam koşulları ve işgücü planlaması dikkate alınarak karar verilmelidir ve bu asla tek kişinin kararı olmamalıdır. Ülkelerinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilere yardımcı olmak ayrı bir konudur, onları siyasi bir obje ve oy devşirme aracı olarak görmek ise olayı farklı boyuta getirir.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.