Öne Çıkanlar ankara chp konya tsk deprem sgk bodrum Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ırak cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır pakistan

Kılıçdaroğlu, “Özelleştirerek Cumhuriyetten İntikam Almaya Çalışıyorsunuz”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını belirterek, “Büyük bir kısmı kapanacak.  ‘Kapanmayacak’ diyorlar. Biz kapanmayacak denen çok sayıda fabrikanın bir süre sonra nasıl kapandığını hep beraber gördük. Özelleştirerek siz aslında bir anlamda cumhuriyetten intikam almaya çalışıyorsunuz” dedi.

CHP Genel Başkanı, partisinin TBMM Grubunda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Yerel medya adeta sahipsiz. Bu medyanın büyük beklentileri var. 3 yıldır Basın İlan Kurumu ilanlarına zam yapılmadı. Geçinemiyorlar. Elbette ki yerel medyanın desteklenmesi lazım.

“KÜLTÜR BAKANLIĞI SUÇ İŞLEDİ”

MESAM, bir tüzüğü var. Mart ayında olağan kongresini yapacaktı ama olağan kongresini yapmadan Kültür Bakanlığı, MESAM’a kayyum atadı. MESAM Yönetim Kurulu görevden alındı. Hiçbir uyarı yapılmadan MESAM Yönetim Kurulu, Kültür Bakanlığının bir yazısıyla değiştiriliyor. Kültür Bakanı’na sormak isterim, sanatı ve sanatçıyı korumakla yükümlüsünüz Sayın Bakan. Bir yere kayyum atarken yasanın dışına çıkamazsın. Sen yasanın dışına çıkarsan sokaktaki vatandaş ne yapacak? Açıkça Kültür Bakanlığı burada suç işlemiştir. Umarım kısa süre içinde yaptıkları bu hatadan geri dönmüş olurlar.

“TUTUKLULARDAN 69 BİN 301’İ ÖĞRENCİ”

7 Şubat 2018 tarihi itibarıyla hapishanelerde 235 bin 888 tutuklu var. Bu tutuklulardan 69 bin 301’i öğrenci. Güzel bir iş yapılıyor. Bu tutukluların sınav ve kayıt ücretlerini yapılan bir protokol ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ödüyor. Bu kuralı getirenlere de teşekkür ederiz ama açık öğretimde okuyan 6 bin 567 kişinin sınav harçları hala yatmadı çünkü süre bitti. Şimdi ben özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanından rica ediyorum, eski uygulamayı sürdürün.

ŞEKER FABRİKALARI

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, toplumun hemen hemen her kesiminin karşı çıktığı bir uygulama. Hangi partiden olursa olsun şeker fabrikalarının bulunduğu illerde iktidar partisi de dahil olmak üzere halkın tamamı özelleştirmeye karşı. Sadece 14 fabrikaya değil, bütün şeker fabrikalarına arkadaşlarımız gidecekler.

Şeker fabrikaları sıradan fabrikalar değildir. Niçin özelleştiriyoruz? Bu üretimin kaybedeni yok. Herkesin kazandığı bir ortama siz bir dinamit koyuyorsunuz. ‘Ben burayı özelleştireceğim’ diyorsunuz. Ne olacak sonra? Büyük bir kısmı kapanacak. ‘Kapanmayacak’ diyorlar. Biz kapanmayacak denen çok sayıda fabrikanın bir süre sonra nasıl kapandığını hep beraber gördük. Türkiye buna tanık, dünya buna tanık. Amaç başka. Amaç nişasta bazlı şeker üretimini teşvik etmek.

“ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞIYIZ”

Şeker fabrikalarını ziyaret ediyoruz. İşçilerle beraberiz. Sendikayla beraberiz ve özelleştirilmesine karşıyız. Biz şekerin ve şeker fabrikalarının mutlaka ve mutlaka korunması gerektiğine yürekten inanıyoruz. 1926’da ilk fabrika Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı dönemde kuruldu ve üretime geçti. Özelleştirerek siz aslında bir anlamda cumhuriyetten intikam almaya çalışıyorsunuz. Şeker fabrikalarına sahip çıkmak cumhuriyete, demokrasiye, emeğe ve alın terine sahip çıkmak demektir. 

“NEDEN VATANDAŞLARDAN GİZLİYORSUNUZ?”

Şeker Kanunu çıktı, geçici 8. Maddesi vardı, hangi uluslararası kuruluşla hangi anlaşmayı yaptılar? Bugüne kadar bu konuda kamuoyuna yapılmış tek cümle açıklama yok.

Başta Recep Bey olmak üzere, Binali Bey olmak üzere gayet açık ve net bir soru soruyorum, hangi uluslararası kuruluşlarla oturup bir anlaşma yaptınız ve bu anlaşma metnini neden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından gizliyorsunuz? Bunu çıkın açıklayın? Şu ana kadar bir açıklama yok. Uluslararası kuruluşlar ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde şeker politikaları belirleniyor. Bu madde Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti.

Şimdi iptal edildiğine göre o uluslararası sözleşme yürürlükte, şimdi bu sözleşmeyi merak ediyoruz, kiminle oturdunuz Türk şeker politikasının geleceğini belirlediniz ve o politikanın gereği olarak bugün şeker fabrikaları tek tek özelleştirilmek isteniyor.

“İNSANIMIZIN HAYATI BU KADAR MI UCUZ?”

Nişasta bazlı şekerin insan sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Binali Bey açıklama yapmış nişasta bazlı şekerlere kota uygulayacağız diye. Zaten var kota. Dünyanın en büyük kotası. Kansere yol açıyor, şeker hastalığına yol açıyor, obeziteye yol açıyor. Yine bir soruyu sormak isterim, nişasta bazlı şekerde yüzde 15 oranını uygulayan dünyada bir ülke var mı? Bizim insanımızın hayatı bu kadar mı ucuz? O nedenle biz şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşıyız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.