Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı

Kılıçdaroğlu’ndan Adalet Vurgusu

Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliklerine katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Hacı Bektaş-ı Veli insan ve dünya anlayışını şu düşünsel ilkeler üzerine kurmuştur; kişi akıl ile yükselir, bilgi ile büyür, hukuk beylikten üstündür, akıllı insan geleceği hazırlar, doğruluk ve adalet benim öz yapımdır, doğru eğrilmez. Yöneticinin gönlü ve dili dürüst olmalıdır, insanlık doğruluktur” dedi.

CHP Genel Başkanı, 54. Ulusal 28. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliklerine katıldı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

“Bunu dillendirdiği için Sayın Bakan’a teşekkür ediyorum.

Hacı Bektaş-ı Veli, Horasan ocağının ahlak ve adalet geleneğinin Anadolu’da sürmesine hizmet eden büyük bir düşünürdür. Bir Anadolu erenidir. Hacı Bektaş-ı Veli insan ve dünya anlayışını şu düşünsel ilkeler üzerine kurmuştur; kişi akıl ile yükselir, bilgi ile büyür, hukuk beylikten üstündür, akıllı insan geleceği hazırlar, doğruluk ve adalet benim öz yapımdır, doğru eğrilmez. Yöneticinin gönlü ve dili dürüst olmalıdır, insanlık doğruluktur. Bu ilkeler Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig adlı eserde yer almıştır.

“Hacı Bektaş’a Göre İnsandan Ulusu Yoktur”

Hacı Bektaş-ı Veli ayrıca Ahmet Yesevi’nin Hakikat Meydanında Er ve İnsan Yolunda Toprak olmak anlayışını da benimsemiş ve geliştirmiştir. Çünkü Hacı Bektaş’a göre gök ve yer arasında birçok nesne vardır fakat insandan ulusu yani şereflisi yoktur. Hacı Bektaş-ı Veli ahilik geleneğinin de mihenk taşını oluşturur. Bulunduğun yeri hak et kazandığın lokmayı hak et diyerek temizlik, dürüstlük, çalışmak ve helal kazanç konusunda tavsiyelerde bulunurken yıkıcılığa, zulme, sömürüye karşı da tavrını ortaya koymuştur. Hacı Bektaş-ı Veli ayağa kalkarsan hizmet amacıyla kalk eğer konuşacaksan hikmet ile konuş ve oturacağın zaman saygı ile otur sözleriyle saygın ve derin Anadolu kültürünün özünü oluşturmuştur.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.