Meclis Cumartesi Açılıyor, Vekiller Yemin Edecek

TBMM 7 Temmuz Cumartesi günü kapılarını açıyor. Milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayacak. Andiçmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak. Vekillerin ilk işi ise TBMM Başkanını seçmek olacak.

TBMM 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27’nci Dönem milletvekili genel seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00’te toplanmak üzere tatile girmişti.

Meclis Genel Kurulu 7 Temmuz Cumartesi saat 14.00’te toplanacak. Bu birleşimde önce milletvekillerinin andiçme töreni yapılacak.

- Andiçmekten İmtina Eden Milletvekilleri, Milletvekili Sıfatından Kaynaklanan Haklardan Yararlanamayacak-

Andiçme, her milletvekilinin Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle aynen okuması suretiyle olacak. Milletvekilleri; seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre andiçecek. Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri katıldıkları ilk birleşimin başında andiçecek.

Milletvekilleri andiçerek göreve başlayacak. Andiçmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

-En Genç Altı Milletvekili De Geçici Olarak Kâtip Üyelik Yapacak-

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak.

-İlk İş Meclis Başkanı Seçimi Olacak-

Yemin töreninin ardından Meclis Başkanı için seçim gerçekleştirilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak.

- İlk İki Turda 400 Oyu Aranacak-

Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl olacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (400) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olacak.

-Meclis Başkanının 3. Turda Seçilmesi Bekleniyor-

MHP, Meclis Başkanlığında AK Parti’nin adayını destekleyecek. Meclis’teki sandalye dağılımı dikkate alındığında Meclis Başkanı’nın 3. turda seçilmesi bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.