Meclis Erken Seçim Kararı Aldı

Başbakan Binali Yıldırım, 24 Haziran’da yapılacak genel ve cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirirken kendisinden, “Son başbakan” olarak bahsetti. Binali Yıldırım duygusal bir konuşma yaptı. Yıldırım, “Bugün karşınızda 65. Hükümetin başbakanı olmanın yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak da hitap etme onurunu yaşıyorum. Bir kez erken seçim görüşülmeye başlandığında bunu ertelemenin kimseye faydası yoktur” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail kahraman Başkanlığı’nda toplandı. Genel  Kurul’da milletvekili genel seçiminin yenilenmesi ve cumhurbaşkanlığı seçiminin, 24 Haziran tarihinde yapılması hakkında önerge görüşülerek kabul edildi.

Hükümet adına konuşan Başbakan Yıldırım, Bu seçimin zamansız olduğu gibi söylemlerin bir alt yapısının olmadığına dikkat çekti.

Yıldırım, konuşmasını  şöyle sürdürdü:

“Siyasi partiler her an seçime hazır olmak mecburiyetindedir. Gördüğümüz kadarıyla da zaten bu yönde bir hazırlık var. Bugün karşınızda 65. Hükümetin başbakanı olmanın yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak da hitap etme onurunu yaşıyorum. Bir kez erken seçim görüşülmeye başlandığında bunu ertelemenin kimseye faydası yoktur. Bu yönde sayın Bahçeli’nin erken seçim ihtiyacını dile getirmesi ve ülkemizin baş başa kaldığı riskleri dikkate alarak bu yönde kararı sayın cumhurbaşkanımız 18 nisan tarihinde 24 haziran Pazar günü seçimin yapılması yönünde prensip kararımızı milletimize bildirmiştir. Burada hepimizi düşen milletin önüne gitmek ve millete hesabımızı vermektir.”

KEMAL BEY’E TAVSİYEM ELİNİ ÇABUK TUTSUN

CHP’li milletvekillerinin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday adaylıklarını açıklamalarını anımsatan Yıldırım, “ CHP’de adaylığını açıklayan açıklayana. Kemal Bey'e tavsiyem elini çabuk tutsun yoksa sıra kalmayacak” diye konuştu.

“Son başbakan olarak belki gidip de gelmemek gelip de görmemek var. Birbirimize hakkımız geçmiştir. Hakkınızı helal edin” sözleri sırasında duygusallaşan Başbakan Yıldırım’ı AK Partililer ayakta alkışladı.

Parti grupları adına yapılan konuşmalar şöyle:

AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Bülent Turan, “15 Temmuz’dan sonra siyaset kurumunun yaşadığı kriz AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisine tekrar bu siyasi tabloyu sağlıklı bir şekilde okuma imkânı verdi ve bunun sonunda da Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçiş imkânımızı milletimize götürme imkânı bulduk. 7 Ağustosta Yenikapı'da bir destan yazdık. Milletimiz, orada, biz siyasilere çok özel bir görev verdi. Bu verilen özel görevin gereği olarak referandumdan sonra ortaya çıkan tablonun bir an önce hayata geçmesi için de bu seçimi erkene alma kararı almış olduk.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “ ‘Vatana ihanet olur’  dediğiniz erken seçimi yapmak zorunda kaldınız. Sayın Erdoğan ‘Erken seçim vatana ihanet’  diyordu. Ne oldu?  Neyse, erken seçim yapıyoruz, tekrar Allah razı olsun. Şu sözümü unutmayın, şimdi söyleyeceğimi unutmayın: Bence Sayın Erdoğan ve -kendisi burada, kızmasın ama- Sayın Bahçeli siyasi ötenazi hakkını kullandı, hayırlısı olsun.” 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Terörle mücadele millî bir meseledir. Millî meseleler konuşulurken diğer konular tali kalır. İşte bu nedenle seçim tartışmalarıyla geçirecek beş yüz altmış iki günümüz yoktur. 16 Nisan Anayasa referandumuyla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine herhangi bir tavsama ve gecikme olmaksızın geçilmelidir. Milletimizin talep ve beklentisi de bu yöndedir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi Türkiye'nin demokrasi yolunda ilerleyişinin doğal bir neticesidir. Demokrasinin gereği olarak her siyasi partinin 16 Nisan Anayasa referandumuna saygı göstermesi gerekmektedir. Sistemin ana omurgası güçlü devlet, güçlü yönetim ve demokratik istikrardır.”

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “2015 yılından beri Cumhurbaşkanı her konuşmasında ölümden, gömmekten bahsediyor. Yerel demokrasiyi kayyımlarla, demokratik siyaseti tutuklamalar ve cezalarla yok etmeye çalıştı ancak başaramadı. HDP'li milletvekilleri Demirtaş, Yüksekdağ, Baluken ve binlerce seçilmiş rehin iken seçime gitmek aslında ahlaki bir yozlaşmadır, korkunun da göstergesidir, eşit, adil bir seçime gitmekten korkunun ifadesidir. Erken seçim denilen aslında bir kumpas. Erdoğan ve AKP'li yetkililer halkın gözüne baka baka "Erken seçim yok." dediler. Öte yandan, bugün basına yansıyanlardan öğreniyoruz ki hazırlıklar tamammış; AKP'nin seçim programı, müziği, beyannamesi, her şeyi hazırmış. Halka yalan söyleyerek seçime hazırlanılmış.”

YILDIRIM VE BAHÇELİ HAZIR BULUNDU, KILIÇDAROĞLU GELMEDİ

Erken seçim kararını Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Bahçeli başından sonuna kadar izlerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katılmadı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.