Öne Çıkanlar doğalgaz Hadise Hadis Russia Hafız Selman Okumuş hadise temmuz da en çok konuşulan sanatçımı hadi salihoğlu hadise 19 mayıs'ta modern east'ta davutoğlu ak parti hafif ticari araç satışı yapı kredi bankası ilk çeyrek teki mevduatı DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu

MHP'li Akçay: Subayına Sahip Çıkamadığınız Bakanlığın Bütçesini Görüşseniz Ne Olur?

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türk ordusuna kumpas kurmasına göz yumarsınız. Şimdi, yüzlerce muvazzaf subayına sahip çıkamadığınız Millî Savunma Bakanlığının bütçesini yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur? 290 okulun yakılmasına engel olmadıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesini yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur?” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında toplandı. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın tümüyle ilgili son müzakerelerin yapılacağı oturumun başında Kahraman, “Bugüne kadarki çalışmalarda, gerek Komisyon gerekse Genel Kurul müzakerelerinde katkı yapan, özverili çalışmalar yapan bütün milletvekillerimize, bürokratlarımıza, emeği geçenlere teşekkürler ediyoruz. 2016 yılı bütçesinin şimdiden milletimize, memleketimize hayırlı ve uğurlu olmasını niyaz ediyorum”şeklinde konuştu.

-“BAZI YÖRELERİN YENİDEN VATAN YAPILMAYA ÇALIŞILDIĞI BİR ORTAMDA BÜTÇEYİ GÖRÜŞÜYORUZ”-

Başkan Kahraman açıklamalarının ardından, MHP grubu adına ilk olarak MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay konuştu.

Bütçe görüşmelerinin aynı zamanda ülke gerçekleriyle yüzleşme görüşmeleri olduğunu belirten Akçay, “Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bütçe müzakerelerini iktidara ayna tutmak ve uyarmak, milletimize hakikatleri anlatmak için bir vesile görüyoruz. 20 Ocak’tan beri de bütün görüşmelerinde konuşmalarımızı bu çerçevede yaptık” dedi.

Türkiye’nin dışarıda iyice yalnızlaşarak tehlikeli bir sürecin içine itilmekte olduğunu ifade eden Akçay, “Etrafımız kuşatılarak abluka altına alınmaktadır. İçeride milletimizi ve vatanımızı hedef alan alçak terör saldırıları artarak devam etmektedir. Toplumsal ve siyasal gerilimler artmaktadır. Üstelik bu gerilimler giderileceği yerde kör gözün parmağına misali bizzat bazı iktidar sahipleri tarafından tahrik edilmektedir. Sosyal, ekonomik ve manevi buhran her geçen gün artmaktadır. Anayasa, kanunlar, hukuk çiğnenmektedir. Adalet yaralıdır. Millî ve manevi değerlerimiz yıpratılmakta, birlik ve bütünlüğümüz etnik ve mezhebi bölünmeye kurban edilmektedir. Cumhurbaşkanının ifadesiyle, ülkemizin bazı yörelerinin yeniden vatan yapılmaya çalışıldığının söylendiği bir ortamda bütçeyi görüşüyoruz” şeklinde konuştu.

-“BURASI TERÖRİST HÜCRESİ HİÇ DEĞİLDİR”-

Milletvekillerinin ettiği yemine sadık kalmayacaklarsa bu kapıdan içeri adım bile atmaması gerektiğini söyleyen Akçay, “Bu kürsüde Türk milletinin birliği, bekası ve menfaatleri aleyhine konuşulamaz, karar çıkartılamaz. Burası saray bahçesi, Kubbealtı, Divan-ı Hümayun değildir, burası saltanat kayığı değildir, burası entel kafeteryası da değildir, burası terörist hücresi hiç değildir. Burası Türk milletinin kürsüsüdür. Milli hakimiyet bu kürsüde tecelli eder, demokrasi memlekete buradan gider, hukuk, töre burada kurulur ve Türk milleti bütçe hakkını burada kullanır” ifadelerini kullandı.

-“BÜTÇEYİ GÖRÜŞSENİZ NE OLUR, GÖRÜŞMESENİZ NE OLUR?”-

Etnik ve ayrıştırıcı söylemlere meşruiyet kazandırarak, özerklik isteyenlere tavan yaptırılması halinde milli olunmayacağını belirten Akçay, “Siz eğer millilikten yoksunsanız kumpasa da düşersiniz, kandırılırsınız da, aldatılırsınız da. Millî olamadığınız için yerli ve millî olmayan odakların Türk ordusuna kumpas kurmasına göz yumarsınız. Türk ordusuna kumpas kurmasına göz yumarsınız. Şimdi, yüzlerce muvazzaf subayına sahip çıkamadığınız Millî Savunma Bakanlığının bütçesini yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur? Siz Diyarbakır Sur'daki tarihi Kurşunlu Camisi'ni koruyamazken, tarihte ilk defa cuma namazı kılınamazken bütçeyi görüşseniz ne olur? Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Süleyman Nazif İlkokulunun, Cizre'deki İstiklal İlkokulu'nun ve dahi 290 okulun yakılmasına engel olmadıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesini yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur?” dedi.

-“BÜTÜN PARALEL YAPILARI SİZ OLUŞTURDUNUZ”-

AK Parti Hükümetlerinin hiçbir zaman tek başına bir iktidar gibi hareket etmediğini söyleyen Akçay, “Aslında, karşımızda, bir paralel yapılar, cemaatler, tarikatlar, çeşitli menfaat grupları ve oligarklar koalisyonu ve ittifakı vardır. Yani milletin verdiği yetki, bu informel gruplarla paylaşılmıştır. Boşuna ‘paralel, paralel’ diye feryat etmeyin. Bütün paralel yapıları siz oluşturdunuz. Paralelin bir çizgisi onlarsa, diğer çizgisi siz oldunuz. ‘Ne istediler de vermedik? Bizi kandırdılar. Çok safmışız.’ dediniz. O halde soruyorum: Ne istediler, ne verdiniz? Ayrıca sizin paralel yapılarınız bir değil, iki değil; neredeyse otuz iki kısım tekmili birden. Yıllarca iş birliği yaptığınız yapıya şimdi kayyum atamakla meşgulsünüz” şeklinde konuştu.

-“ÜLKEYİ KİMİN YÖNETTİĞİ BELLİ DEĞİL”-

Devlet yönetiminde adeta bir metastaz oluştuğunu kaydeden Akçay, “Ülkeyi kimin yönettiği belli değil. Cumhurbaşkanlığı, danışmanlar ordusuyla bin 150 odada paralel makamlar ve bakanlıklar oluşturmuştur. Bunlar, kaynağını Anayasa'dan ve kanunlardan almayan yetkileri kullanıp Hükümetin işlerine karışmaktadırlar. Şu sorunun cevabını veriniz: Bu devleti kim yönetiyor; saraydaki konseyler mi, Hükümetteki bakanlıklar mı? İşte, çift başlılık buradadır, keyfilik buradadır, şahsilik buradadır, uyumsuzluk buradadır, Anayasa buralarda ayaklar altına alınmaktadır. ‘Ben Anayasa'ya uymam, Anayasa bana uysun. Anayasa'yı bana uydurun’ denilmektedir” açıklamasında bulundu.

Bütçe hakkının aynı zamanda kesin hesap ve denetim hakkı olduğunu vurgulayan Akçay, “Denetimden yoksun bir bütçe ‘Sorma, ver’ bütçesidir. Hükümet harcama yetkisi istiyor ama denetim istemiyor, hesap vermekten kaçıyor. Yetki istiyor, sorumluluk kabul etmiyor. Denetimin tam anlamıyla olmadığı bir bütçede mali disiplin yoktur; keyfî harcamalar vardır ve yolsuzluğa yol açmak vardır” dedi.

-“HÜKÜMET YEMİŞ, İÇMİŞ, GEZMİŞ, TOZMUŞ”-

Bütçenin kalemlerine ve ödenek üstü harcamalara bakıldığında ortaya çıkan tabloyu anlayan Akçay, “Hükümet yemiş, içmiş, gezmiş, tozmuş. Cumhurbaşkanlığı ödeneği 397 milyon lira, sonra 543 milyona çıkıyor. Başbakanlık bütçesi 929 milyon, ilave 1 milyar 530 milyon lira daha ek ödenek veriliyor. Bir hükümet, bir başbakanlık bir yıl içerisinde ne kadar ödeneğe ihtiyacı olacağını hesaplayamaz mı? Ulaştırma Bakanlığı’nın ödenekleri de yine 13 milyardan 26 milyara çıkıyor. Millî irade 1 lira veriyor, bunlar 2 lira harcıyor” açıklamasında bulundu.

Akçay konuşmasının sonunda, bütçeye ret oyu vereceklerini açıkladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.