Mühendislerin İş Bırakmasıyla İlgili Sorun Meclis Gündemine Taşındı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 5 yıl içinde işe alınan 3 bin 113 mühendisten, bin 522’sinin görevi bırakmış olmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, madencilik sektöründe faaliyetlerini sürdüren ve kamu kurumlarında göreve başlayan mühendislerin belirli bir deneyim kazandıktan sonra iş bırakmalarıyla ilgili sorunun nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulundu. 

Madencilikle ilgili kamu kurumlarında rezerv hesapları, teknik, üretim ve analizler ile teknolojik özellikler eğitimi alan mühendislerin kurumlarda belli bir süre sonra işten ayrıldıkları görüldüğüne işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Yetişmiş mühendislerin ihtiyaç olan kurumlardan ayrılma nedenleri araştırılmalıdır. Kamuda iş başı yaparak belirli deneyim sonrası işten ayrılmaları yetişme süreci, verim, iş akışının düzenliliği gibi sorunlarında oluşmasına neden olmaktadır” dedi. 

Son Beş Yılda 3 Bin 113 Mühendisten, Bin 522’si Görevi Bıraktı

MTA, TKİ, TTK, ETİMADEN, EÜAŞ, TCK, DSİ gibi kurumlarda son beş yılda mühendis olarak işe alınan ve kurum içi eğitime tabi tutularak verimli konuma gelen mühendislerin şirketlerden ayrıldığını açıkladı.

Gürer, “Faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla çalışanların uzmanlaşması önemlidir. Planlı eğitim faaliyetleriyle liyakat ve kariyer planları yanında görevde yükselmede hakkaniyet ve unvan değişikliğinde adalet kurumların başarısında önemli etkendir” dedi.

“Yetişmiş Mühendislerin Kurumlarında Kalmalarını Sağlayacak Düzenlemelerin Yapılması Gerekir”

Yetişmiş mühendislerin kurumlarında kalmalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma talebinde şu görüşlere yer verdi:

“Bir yerde kamu verim almak için yetiştirdiği bilgi ve beceri kazandırdığı, kurum olanaklarını kullandırdığı personelini yarar sağlayacağı sırada ayrılması ile karşı karşıya kalması kurumun işleyişinde de sorunlara neden olması olağandır. Mühendislerin Kamu kurumlarından ayrılmalarında farklı etkenlerin varlığından da söz edilebilir. Ayrıca kuruma mühendis alımı, seçiminde uygulanan yöntem ve bu kişilerin deneyim kazanarak işten ayrılmaları da araştırılmaya değerdir. Kurum bilgilerine vakıf ve kurum projelerinde yer alanların farklı özel sektör kuruluşlarına geçmeleri kamunun yaptıklarının doğal rakibi sayılacak kuruluşlara geçmesine vesile olacaktır. Keza yatırımlarda imza atan uygulamaları inceleyen denetleyen kamu görevlilerinin kurumda kalıcılığı sağlanması önemlidir. Nedeni kapsamlı ele alınmalı ve Meclis araştırması ile incelenmelidir”.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.