Öne Çıkanlar ankara konya bodrum pakistan sgk kastamonu chp Bala Konyada Askeri Uçak Düştü boyun Ankarada Silahlı Çatışma halkevleri

"Mutabakat"ın Satır Araları: Atatürk'ü Anmadılar, "Cinsiyet Eşitliğini" Unutmadılar!

ANKARA(ANKA) - 6'lı ittifak tarafından 28 Şubat'ta imzalanan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" mutabakat metni çeşitli yönleriyle kamuoyunda tepkiyle karşılandı.



ANKA Ajansı olarak 6'lı ittifakın mutabakat metninde yer alıp kamuoyunun tepkisini çeken unsurları gündeme getiriyoruz:

-ATATÜRK'Ü ANMADILAR AMA CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ UNUTMADILAR!

İttifakın Ahlatlıbel zirvesi sonrasında açıklanan ortaklık mutabakatında "Atatürk", "Atatürk ilke ve inkilapları"ndan hiç söz edilmemesi eleştiri konusu olmuştu.

28 Şubat toplantısında açıklanan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" mutabakat metniyle törende de Atatürk ve ilkeleri üzerinde durulmadı. Atatürk'ün varlığı, sadece sahnenin sağ kanadında bir süre yansıtılan fotoğrafıyla saygı duruşundan ibaret kaldı.

Atatürk'ün anılmadığı mutabakatta "cinsiyet eşitliği ve yaşam tarzı" ise unutulmadı.

Mutabakat metninde "Temel hak ve özgürlükler; dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, siyasi ve sosyal
aidiyet farkı gözetmeksizin tüm insanlar için güvenceye kavuşturulacak ve iç hukukumuz uluslararası standartlarla uyumlu kılınacaktır. Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalar ortadan kaldırılacaktır" denildi.

Metinde ayrıca "Kanun kapsamındaki kişiler; iş ve işlemlerinde dil, din, mezhep, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, cinsiyet, bölgecilik ve benzeri sebeplerle ayrım yapamayacak, temel hak ve özgürlüklere aykırı eylem ve söylemler ile kanun önünde eşitliği engelleyen davranış ve uygulamalarda bulunamayacaktır" satırı yer aldı.

İYİ Parti Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Bahadır Erdem sunum konuşmasında konuyu açarak "Din ve Vicdan Özgürlüğü’nü güvence altına alan, demokratik laik hukuk devletinin, çoğulcu toplum düzeninin temeli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bizler, herkesin inancına, kanaatine ve yaşam tarzına saygı duyulduğu, kişilerin din, inanç ve yaşam tarzı fark etmeksizin özgürce yaşadığı, herkesin kendi kimliğiyle ve kendisi olarak eşit şekilde toplumsal, kamusal ve siyasal yaşama katıldığı bir sistemi hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

-DİN-İNANÇ SORUNLARI "YAŞAM TARZI" İLE AYNI PARAGRAFTA!

Bu arada "Din ve İnanç" ile "Yaşam Tarzı" kategorisinin aynı paragrafta ele alınıp iki ayrı kavrama birlikte çözüm önerilmesi de garip karşılandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.