Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer

Mutabakatta Terörle Mücadeleye "Güvenlikçi Dil" Denildi

-"Dünyanın beklediği"(!) Mutabakat Metninde hangi kelimeler hiç yer almadı?



-6'lı ittifakın mutabakat metninde Türk devleti için "güvenlik açığı" oluşturabilecek tartışmalı maddeler yer aldı. Mehmetçik, polis ve bürokratlarla elini taşın altına koyan siyasetçilerin fetö ve PKK/YPG teröristleriyle canla başla yaptıkları mücadeleye "güvenlikçi siyasal dil" denildi.

-"HDP"'nin kendisi değil ama ruhu bizzat Bilkent Mutabakatı'nın içinde yer aldı. 6'lar iktidar olursa; güvenlik tehlikelerine acilen müdahale edilebilmesi için düşünülmüş bir araç olan OHAL ilanı için TBMM onayı beklenecek, yani acil tehlikenin üzerinden günler haftalar geçecek. 6'lı ittifak iktidar olursa yerel yönetimlerden teröristlerin temizlenmesi için temel uygulama olan "kayyum" uygulamasını da kaldıracak.

ANKARA (ANKA) - 6'lı ittifak tarafından lüks otelde açıklanan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" mutabakat metninde Türkiye'nin güvenliğini zafiyete düşürebilecek önerilere yer verilmesi tepki çekti. Mutabakat metninde HDP jargonu "güvenlikçi siyasal dil" ifadesi yer aldı ve bundan şikayet edildi. HDP'nin adeta ruhunun sindiği mutabakat metninde, fetö ve PKK/YPG teröristleriyle yancılarının üzerine gidilmesindeki temel araçlardan OHAL neredeyse imkansız hale getiriliyor. Acil durumlar için acil önlem olarak düşünülen OHAL uygulaması, TBMM'nin günler belki de haftalar sürebilecek onayına tabi olacak! 6'lı ittifak ayrıca iktidar olursa yerel yönetimlerin temizlenmesindeki temel araçlardan "kayyum atama" uygulamasını kaldıracak.

-"GÜVENLİKÇİ SİYASAL DİL" ELEŞTİRİSİ

Metinde, "Darbe girişimi ardından iktidar, otoriter tutum, ayrıştırıcı ve güvenlikçi siyasal dil ile toplumda endişe ve kutuplaşmayı arttırmış, OHAL’i de antidemokratik bir iktidar yapısını oluşturmak için bahane ve araç olarak kullanmıştır" denildi.

OHAL tanımında HDP ve benzerlerinin siyasal jargonunda yer alan "güvenlikçi siyasal dil" ifadesine yer verilmesi tepki çekti.

Mehmetçik, polis ve bürokratlarla elini taşın altına koyan siyasetçilerin fetö ve PKK/YPG teröristleriyle canla başla yaptıkları mücadelenin "güvenlikçi politikalar" diye küçümsenip şikayet edildiği öne sürüldü.

-OHAL BÜROKRASİYE HAVALE

6'lı ittifakın özellikle fetö ve PKK/YPG teröristleriyle temel mücadele araçlarından OHAL'i neredeyse uygulanamaz hale getirecek önerisi vatandaşların tepkisini çekti.

6'lı ittifakın "güçlendireceğiz" dedikleri parlamenter rejimde terör eylemleri dahil ülkenin güvenlik ve geleceği ile iç huzur ve güvenliğini tehlikeye düşürecek olaylara acil müdahale yöntemi Olağanüstü Hal Uygulaması (OHAL) sakat bırakılıyor.

6'lı ittifak iktidar olursa OHAL'i ortadan kaldıracak. Metinde OHAL için biçilen rol şöyle anlatıldı:

"Cumhurbaşkanı’nın ya da Bakanlar Kurulu’nun tek başına OHAL ilan etme yetkisi olmayacaktır. OHAL ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’na ait olacaktır. Bu yetki, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına tabi tutulacaktır. OHAL rejiminin istisnai niteliğinin bir gereği olarak OHAL için öngörülen süreler kısaltılacaktır. OHAL rejiminin keyfi bir yönetime dönüşmesine engel olmak amacıyla olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamelerine hukuk sistemimizde yer verilmeyecektir..."

6'lı İttifak OHAL'i "Gecikmeli OHAL" haline dönüştürürken, araya bürokrasiyi ekleyerek doğasında bulunan acil müdahale imkanını sakatlayıp veya ortadan kaldırmış oluyor.

-BELEDİYELERDE KAYYUM UYGULAMASI BİTECEK

Mutabakat metninde "Seçimle gelenin seçimle gitmesi güvence altına alınacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son verilecektir" denildi. Uygulamayla terörist çevrelerle işbirliği yaptığı belirlenen örneğin bazı belediyelerde acil müdahale yoluyla önlem alınmasının zora gireceği iddia edildi.

-PARLAMENTER REJİM GÜÇLENDİRİLİRKEN...

6'lı ittifak mutabakat metnindeki "Güçlendirilmiş" ibaresinin, Türkiye'nin yarım asır boyunca bir kan gölüne çevrilmesine ve ekonomisinin batmasına neden olan parlamenter rejimin zayıflığını kaldırıp "güçlendirilmiş istikrar" anlamı taşıdığı ifade edilmiş, kamuoyunca da bu şekilde anlaşılmıştı.

Ancak ortaya çıkan metnin devleti güvenlik kişi, topluluk, grup ve kimi örgütlenmeler karşısında daha da zayıflatacak unsurlar içerdiği görüldü.

-DÜNYANIN BEKLEDİĞİ MUTABAKAT METNİNDE HANGİ KELİMELER HİÇ YOK?

Rusya-Ukrayna savaşının o ana değin en korkunç saatlerinin yaşandığı saatlerde törenlerle tanıtılan mutabakat metninde "savunma" ve "güvenlik", "terör" kelimeleri, "güvenlikçi politikalardan şikayet" dışında hiç geçmedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.