Öne Çıkanlar meb adana KPSS cumhurbaşkanı erdoğan haberleri TOGG Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan ayhan barut Kanyon gündem özeti CHP Sözcüsü Öztrak CHP İzmir Milletvekili Kani Beko Generali Sigorta

Nazlıaka: "Hava Kirliliğinden Dolayı Kanser Vakaları Her Geçen Yıl Artıyor"

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıakaka, "Hava kirliliği ürkütücü boyutlarda, kanser vakaları her geçen yıl artıyor." dedi.

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'daki hava kirliliğini Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle meclis gündemine taşıdı.

Nazlıaka, Meclis'e sunduğu soru önergesinde; Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de bulunmaktadır. En önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilen hava kirliliği, DSÖ tarafından kansere yol açan başlıca çevresel sorunlar arasında gösterilmektedir.
 
İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün şehirlerdeki hava kalitesi ile ilgili verilerin analizi Türkiye'deki kentlerin havasının ne kadar kirli olduğunu ortaya koydu. DSÖ'nün veri tabanını kullanarak, kentlerde hava kalitesi üzerine yapılan analizde Avrupa’dan ABD’ye, Afrika’dan, Asya’ya hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı kentlere dair bilgiler yer aldı. Analiz, dünya genelinde her gün milyarlarca insanın kirli hava soluduğunu gösteriyor.
 
Başkent Ankara hava kirliliği yüksek olan illerimizden biridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Ankara’nın havası yıllardır kirlidir ve tüm uyarılara rağmen önlem alınmamaktadır. Bu kirlilik sonbahar ve kış aylarında insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmaktadır.
 
2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara Sincan’da bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun ölçümlerine son verdiği iddia edilmektedir. Yaşanan bu durum bir skandaldır. Ankara’nın en önemli hava kalitesi izleme istasyonlarından birinde,2016 yılında PM 10 ölçümü yapılmamıştır. Ankara’nın hava kalitesine ilişkin verileri saklamaya yönelik bu hamleye karşın TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi; 2016 yılında başkentimizde PM 10 sınır değeri 420 defa aşıldığını açıklamıştır. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Sincan verilerinin eklenmesi durumunda bu sayının daha da artacağı ortadadır.
 
Tüm uyarılara rağmen Ankara’da özellikle hava koridorlarında dikey yapılaşma devam etmektedir. Raylı sistem (metro) yaygınlaştırılıp geliştirilemediği için otomobil sayısındaki artış, şehir içinde özel otomobil ağırlıklı ulaşım vetrafik sıkışıklığı bu kirliliği daha da arttırmaktadır.
 
Bu bağlamda;
 

  1. Sincan Ankara’da hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçelerden biridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sincan’da bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nda 2016 yılında PM 10 parametresi ölçümlerinin yapılmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise 2016 yılına kadar devam eden bu ölçümlereneden son verilmiştir? Hangi gerçekler manipüle edilerek halktan saklanmaya çalışılmaktadır? 
  2. Kamukurum ve kuruluşlarının öncelikli görevlerinden biri vatandaşlara kamuoyunun bilmesi gereken konularda yeterli ve doğru bilgi vermektir. Hele hele bu konu insan, toplum ve çevre sağlığıyla ilgiliyse bu hassasiyet daha fazla gözetilmelidir. Söz konusu istasyonun PM 10 ölçümlerine son verilmesi ilgili kurumun bu görevi aksatması anlamına gelmiyor mu? Yetkililer hakkında idari ve adli soruşturma açılacak mıdır?  
  3. Çevre ve Şehircilik BakanlığıHava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine göre 2016 yılında Ankaralılar kaç gün temiz hava solumuştur? Ankara’da temmuz, ağustos aylarında dahi hava kirliliği görülmesi hava kirliliğiiçin acil önlem alınması gerektiğini göstermektedir? Alınan önlemler nedir?2016 yılında Başkentte 2016 yılında PM 10 sınır değeri 420 defa aşılmıştır. Değerin aşıldığı gün ve ilçelere ilişkin verilerin ayrıntısı nedir?  
  4. Son yıllarda artan kanser hastalığı oranında hava kirliliğinin etkisi nedir? 2011- 2017 döneminde Ankara özelinde kanser hastası sayısındaki artış nedir? 
  5. Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar ilçelerinde PM 10 değerinin en yüksek olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir? PM 10 değerinin en düşük olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir?  
  6. Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan, Yenimahalle ilçelerinde PM 10 değerinin en yüksek olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir?  PM 10 değerinin en düşük olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir?
 
  1. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de bulunmaktadır. Bu kentlerimizde hangi önlemler alınacaktır?  
  2. Bugüne kadar bu konuda verdiğimiz soru önergeleri yanıtlanmamıştır. Bunun gerekçesi nedir? Çocuğuyla yaşlısıyla halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren bir soru önergesine yanıt verilmemesini devlet ciddiyeti açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.