Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Ne Üniversiteler Ne Yurtlar Siyasetin Arka Bahçesi Olamamalı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada, üniversitelerde yaşanan sorunları dile getirdi.

“Milli Eğitimdeki Barınma Sorunları, Üniversitelere Geldiğimizde de Devam Ediyor”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, özellikle yurt eksikliği ve bu nedenle yaşanan sorunları gündeme getirdi.
CHP’li Karabıyık, “Öğrencilerin barınmasında ciddi problemler var. Sadece ortaöğretimde değil, yükseköğretim kurumlarında da böyle. Ortaöğretimde öğrencilerin sadece yüzde 1’i yurt imkânından yararlanırken yükseköğretimde oran yaklaşık yüzde 15... Üniversitelerde toplam 6.137.014 öğrenci okurken sadece 550.159 öğrenci yurt imkanından yararlanabiliyor. Şimdi, bu problemlerin bir an önce aşılması, buradaki yatırım bütçesinin daha da artırılması kesinlikle gerekli.” şeklinde konuştu. Diğer taraftan, yurtların denetlenmesinde büyük sorunlar olduğunu düşündüğünü belirten Karabıyık, “Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sorumluluğu büyük, bu sorumluluk Bakanlığın; denetim sorunları sebebiyle yurtlarda yaşanan sıkıntılar bazen bize de geliyor ve yurt denetimlerinin artırılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“Gençlik ve Spor Bakanlığı sunumu, ideolojik eğitime dönüşmüş bir görüntü sergiliyor”
Lale Karabıyık konuşmasında Bakanlığın 2017 bütçe sunumu hakkındaki görüşlerini de dile getirdi. CHP’li vekilin sunum ve bütçe hakkında şunları söyledi: “Eğitim faaliyetlerinizle, Millî Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerle yarışır hâldesiniz, rekabet eder haldesiniz. Barınmayı henüz tam sağlayamamışken eğitim sizin işiniz midir, bu soru işareti. Beslenmeyi amaçlarınız içerisine dâhil ettiniz, o çok güzel, takdirle karşılıyorum ama “millî ve manevi değerlerin eğitimi” dediniz. Sunumunuzu incelediğimde biraz ideolojik eğitime dönüşmüş bir görüntü sergiliyor. Biz hep eğitim siyasetin arka bahçesi olmasın, aynı şekilde yurtlar da siyasetin arka bahçesi olmasın diyoruz. Burada çok ideolojik bir yönelim hissediyorum. Demek istiyorum ki yurt yapmak, özellikle TOKİ ile birlikte yurt sayısını artırmakönceliğiniz olmalı.”
Eğer bu eğitimleri yapıyorsanız Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında gençlerin yetişmesi önceliğiniz olmalı; yurt açma sorumluluğu devletin ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sorumluluğundadır diyen Karabıyık, kampüsler içinde açılan yurtların da kız ve erkek öğrencilerin yurt sorununu giderecek şekilde ihtiyaca göre açılması gerektiğini de dile getirdi ve yurtlarda ayrıca engelli öğrenciler için birtakım eksikler olduğunun altını çizdi.

Kapanan Üniversitelerin Öğrencileri Yurt Sorunu Yaşıyor
Ayrıca, kapanan üniversitelerde eğitim gören 65 bin öğrencinin başka üniversitelere yerleştirildiğinin; ancak yurt ihtiyaçları için yeterince ek kontenjan getirilmediğini de hatırlatan CHP’li Vekil, “Bu öğrencilerin bir kısmı yerleştirildi; ancak halen yurda yerleşemeyen ya da kredi ihtiyacı karşılanamadığı için sorun yaşayan gençlerimiz var. Bu çocuklar zaten bir mağduriyet yaşadılar. Hâlen barınmasız bekliyorlar. Bu konuyla ilgili bize ulaşançok sayıda genç var.” dedi.
Kampüsler ve yurtlar arasında güvenlik önlemlerinin alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Lale Karabıyık, “Kampüs ve yurt arasında çok sayıda olumsuz örnekler yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.
 
“Milli ve Manevi Değerler Eğitiminde Atatürk ve Cumhuriyet Konulu Anlatım, Etkinlik veEğitimlerin Olmayışı Çok Üzücü!”
Bakanlığın yurtlarda birçok alanda eğitim verilmesi planını da gündeme getiren Karabıyık, “Çok sayıda eğitim başlığından bahsediyorsunuz; eğer bu eğitimleri yapıyorsanız Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında gençlerin yetişmesi önceliğiniz olmalı. Atatürk’ün ilke ve devrimlerine ait eğitimler de vermenizi talep ederim. Çünkü gerçekten millî, manevi değerler diyorsunuz; ancak içerisinde gördüğüm kadarıyla Atatürk ve Cumhuriyet konulu bir eğitim, etkinlik ya da anlatımyok. Diyanet İşleri Başkanlığıyla işbirliğine gidilmiş ve gençlik kamplarında “Maneviyat İstasyonu adıyla alanında uzman kişilerce eğitici ve öğretici faaliyetler düzenlenmiştir.” diyorsunuz. Bahsettiğiniz uzman kişilerin ne kadarı pedagojik formasyonlu eğitimcilerdir? Ne eğitimleri verilmektedir, içeriği nedir? Bunların gerçekten sorgulanması önemli… Sonuçta siz, güvenli bir barınma hizmetini son derece iyi ve yeterli sayıda sağlayabilmelisiniz. Sizin asli görevleriniz bunlar ama burada Kredi Yurtlar Kurumunun amaçlarına eklenen cümlelerde ve eğitim içeriklerine baktığımızda ideolojik bir farklılaşma görüyorum.” diye konuştu.

“Onlar Bizim Çocuklarımız”
CHP’li Vekil, “Onlar bizim çocuklarımız, onlar bizim gençlerimiz; bu ülkede Karaman olayını hep birlikte yaşadık. Bunun benzerleri de var. Bir de üniversitede bu tür olaylar yaşanmasın. Yine, abilerin ablaların ellerinde yetişen, cemaatlerin ortamında yetişen çocukları gördünüz, şimdi onlara bu olayları temizleme gayreti veriyorsunuz. Lütfen siyasetin arka bahçesi hâline ne eğitim kurumlarını ne de bu çocukların barındığı yurtları getirmeyelim. Bunun tekrar altını çizmek istiyorum ve dikkate alınmasını talep ederim.” sözleriyle, Bakanlığı göreve çağırdı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.