Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti kınama ihracat çin Türk Ekonomi Bankası tüpraş Prof. Dr. Nevzat Tarhan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bugünün gündemi Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

“On Birinci Kalkınma Planı Hazırlıkları Genelgesi Yayımlandı”

Başbakan Binali Yıldırım, “Hazırlık çalışmalarını başlattığımız yeni kalkınma planı, ülke olarak odaklanacağımız kritik önemdeki yapısal dönüşüm alanlarını ve bunlara ilişkin hedef ve stratejileri de ortaya koyacak temel politika belgesi olacaktır” dedi.

On Birinci Kalkınma Planı hazırlıklarıyla ilgili Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete’de Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla yayımlandı. Uzun vadeli kalkınma politikalarının ekonomik büyümenin yanı sıra insani gelişmişlik, hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık boyutlarını da içerecek şekilde çok yönlü bir anlayışla oluşturulduğunu ve bütüncül bir bakış açısıyla hayata geçirildiğini belirten Yıldırım, kalkınma planına ilişkin şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde de ülkemizin potansiyelini, bölgesel dinamiklerini ve insanımızın yeteneklerini harekete geçiren, ekonomik alanda rekabet gücü ile niteliği merkeze alan, her alanda adaleti gözeten, üretim ve teknolojik gelişme odaklı, sürdürülebilir ve daha kapsayıcı bir büyüme anlayışı kalkınma sürecinde belirleyici olmaya devam edecektir. 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, 2023 vizyonu doğrultusunda ülkemizin kalkınma hedeflerini daha da ileriye taşıyacaktır. Hazırlık çalışmalarını başlattığımız yeni kalkınma planı, ülke olarak odaklanacağımız kritik önemdeki yapısal dönüşüm alanlarını ve bunlara ilişkin hedef ve stratejileri de ortaya koyacak temel politika belgesi olacaktır. Plan kapsamında alınacak tedbirlerle bir yandan milli gelirin artırılması, bir yandan da yaratılan hasılanın toplum kesimleri ve bölgeler arasında daha dengeli bir biçimde paylaşılması sağlanacaktır.”

ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONLARI OLUŞTURULACAK
Başbakan Yıldırım, elverişli olmayan küresel ve bölgesel ekonomik ve siyasi koşullara, terör olaylarına ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen gerçekleştirilen yapısal reformların ve uygulanan politikaların sayesinde, Türkiye’de ekonomik istikrar ve güven ortamının korunduğunu, büyüme ve kalkınma sürecinin kararlı bir biçimde sürdürüldüğünü ifade etti. Bu dönemde sergilenen dinamizmin ve dış şoklara karşı oluşturulan dayanıklı yapının korunarak geliştirilmesinin, önümüzdeki dönem için On Birinci Kalkınma Planı’nda ortaya konulacak hedeflerin gerçekleştirilmesinde güvence teşkil edeceğini belirten Yıldırım, hazırlık çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Planın hazırlık çalışmaları; küresel ölçekte yeniden dengelenme süreci devam ederken, ülkemizin bu süreçten kazançlı çıkması için gerekli politika ve stratejilerin tespit edilmesi açısından önemli bir fırsat olacaktır. On Birinci Kalkınma Planı’nın hazırlık çalışmaları sırasında; ülkemizin gelişme potansiyeline sahip olduğu alanlar ile bu alanların değerlendirilmesine yönelik öneriler, kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde tartışılacaktır. Plan kapsamında, ülkemizin geleceğine dair amaç ve fikir birliğine ulaşılabilmesi, Plan hedeflerinin toplumun tüm kesimlerince sahiplenilerek hayata geçirilebilmesi için On Birinci Kalkınma Planı hazırlıklarına mümkün olduğunca geniş bir katılım sağlanması büyük önem taşımaktadır.

“YAPILACAK ÇALIŞMALAR POLİTİKA, HEDEF VE STRATEJİLERİN BELİRLENMESİNE IŞIK TUTACAK”
Kalkınma planının hazırlık sürecinin, önemli unsurlarından birisini Özel İhtisas Komisyonları oluşturmaktadır. Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum temsilcileri ile akademik çevrelerin bir araya geldiği özel ihtisas komisyonlarının çalışmalarından elde edilen sonuç, değerlendirme ve öneriler Plan hazırlıklarına katkı sağlamaktadır. On Birinci Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları kapsamında kurulacak komisyonların yapacakları kapsamlı çalışmalar; Planda yer alacak politika, hedef ve stratejilerin belirlenmesine ışık tutacaktır.”

KOMİSYON VE ÇALIŞMA GRUPLARINDA GÖREV ALACAK TEMSİLCİLER YAZIYLA DAVET EDİLECEK
On Birinci Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarında özel ihtisas komisyonları ile konunun uzmanlarından teşkil edilecek çalışma grupları oluşturulduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu süreçte ihtiyaç duyulması halinde, Kalkınma Bakanlığınca söz konusu listelerde değişiklik yapılabilecek, yeni komisyon ve çalışma grupları oluşturulabilecektir. Çalışma usulleri, katılımcı sayısı ve niteliği, Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenecek, bu komisyon ve çalışma gruplarında görev alacak temsilciler yazıyla davet edilecektir. Komisyonlarda görev yapmak üzere, gerek ismen gerekse kurumsal olarak merkezi ve yerel düzeyde davet edilen temsilcilerin isim, unvan ve iletişim bilgileri Kalkınma Bakanlığına bildirilerek toplantılara düzenli olarak katılımları ilgili kurumlar tarafından temin edilecektir” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM KOMİSYONLAR VE ÇALIŞMA GRUPLARINA GEREKEN DESTEĞİN SAĞLANMASINI İSTEDİ
Başbakan Yıldırım, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek olan On Birinci Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları ile bu kapsamda kurulacak özel ihtisas komisyonları ve çalışma gruplarına bütün kamu, kurum ve kuruluşlarınca gereken destek, katkı ve yardımın sağlanmasını istedi.
Genelge ekinde, 43 Özel İhtisas Komisyonu ve 32 çalışma grubu olmak üzere iki ayrı liste de yayımlandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.