"Parsa" İle "Arsa" Karıştı Ankara Basını Şaşırdı!

ANKARA(ANKA) - MHP Lideri Devlet Bahçeli 15 Şubat 2022 grup konuşmasında "I. Dünya Savaşı yıllarındaki İstanbul’dan söz ederken "Felaketten istifade edip parsa toplayanlar ön plandaydı” tümcesini kurdu. Bir muhabir konuşmayı haberleştirirken "parsa"yı "arsa" diye yansıtınca olanlar oldu ve olay büyüyerek, orta çaplı bir basın krizine neden oldu. Bazı sosyalist köşe yazarları bu gelişmeler üzerine Devlet Bahçeli'yi Türkçe bilmemekle suçlayınca, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ağır benzetmelerle dolu bir açıklama yaparak tartışmayı sonlandırdı.



-DÜŞEN DÜŞENE...

Türk basınında sıkça karıştırılan "Parsa-Arsa" kelimelerinden oluşan kriz Bahçeli'nin konuşmasını "I. Dünya Savaşı'nda ... felaketten istifade edip parsa toplayanlar ön plandaydı" cümlesini kurmasıyla başladı.

Cümlenin; bir ajansın sitesine "felaketten istifade edip 'arsa' toplayanlar" şeklinde düştüğü belirtildi.

-ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK DÜRTÜSÜ..!

Muhalif Birgün yazarı Atilla Aşut, bu olay üzerine zehir zıkkım bir yazı kaleme alarak MHP Liderini ve basını Türkçe bilmemekle eleştirdi. Aşut şöyle dedi:

"Devlet Bahçeli’nin konuşmalarını yazanlar, çocukluklarında çok masal dinlemiş olmalılar! Çünkü bol tekerlemeli metinler yazmayı seviyorlar! Ama bazen yerine oturmuyor kullandıkları sözcükler. Keşke Eflatun Cem Güney okumuş olsalardı! Onun masal anlatımındaki tekerleme zenginliği ve söz ustalığı bambaşkadır…

Bahçeli’nin 15 Şubat’taki Grup konuşmasında şöyle bir bölüm vardı:

'Ahmet Cevdet Paşa, Kırım Harbi sırasında fırsatçıların, asker cephedeyken vurgunculuk yaptıklarını yazmış ve bundan şikâyet etmişti. Un yoktu, ekmek pahalıydı, İstanbul’a karaborsa egemendi. Düşman postalları topraklarımızı çiğnerken hayat pahalılığı insanımızı canından bezdirmişti. Felaketten istifade edip arsa toplayanlar ön plandaydı.'

Bu satırları 'bilgisunarda' okuduğumda, 'haber sitesinin özensizliği' diye düşündüm ilkin. Sonra gazeteciliğin önüne geçilmez merak duygusu ve araştırmacılık dürtüsüyle, öteki yayın organlarına da göz atmak gereğini duydum. Bir de ne göreyim! Cumhuriyet.com.tr’den takvim.com.tr’ye, cnnturk.com’dan politikagundemi.com’a hangi siteye girdimse hepsinde aynı metin çıktı karşıma. Demek ki tek elin ürünüymüş!

Böyle olunca, Kırım Harbi sırasında İstanbul’da 'arsa toplayanlar'ı araştırayım bari dedim. Google Amca yine aynı konuşmayı koymasın mı önüme!

Derken bende jeton düştü: Bu konuşmada sözü edilenler, dönemin emlak komisyoncuları ya da arsa spekülatörleri değil, Kırım felaketinden yararlanıp 'parsa toplayan' fırsatçılar olmalıydı.

Metni yeniden okuyunca tam da öyle olduğunu anladım.

Bahçeli’nin konuşmasını yazan kişi, dilimizdeki 'parsa toplamak' deyimini belli ki 'arsa toplamak' diye biliyormuş!

Peki ama bu yanlış ifadeyi düzeltmeden yayan gazetelere, haber sitelerine ne demeli?

'Editoryal denetim' diye bir şey vardı eskiden.

'Kes / yapıştır' kolaycılığı basınımızı bu duruma düşürdü işte!"

-YANLIŞLIKLAR KOMEDYASI

Olay, yoğun gerilimden bunalmış Ankara basın kulislerinde bir ölçüde rahatlama fırsatı olurken MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın olaya noktayı koydu. MHP'li Yalçın "Attila Aşut bihaber. Niyet şer olunca akıbet de şerre uğramak oluyor" dedi.

Yalçın konuya ilişkin açıklamasında MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yapmış olduğu konuşması hakkında Birgün Gazetesi Yazarı Attila Aşut'un yaptığı açıklamaya sert tepki gösterdi.

Yalçın açıklamasında "bir dönemin ünlü dolandırıcısı Selçuk Parsadan gibi yakayı ele vermiş" dediği Aşut için  "Niyet şer olunca akıbet de şerre uğramak oluyor. CHP yandaşı bir gazetecinin cehaleti mi desek, kuş avlayayım derken kendi ayağına sıkması mı desek… Bu utanç verici durum; MHP aleyhinde haksız algı oluşturma gayretlerinin, muarızlarımızın nasıl ayaklarına dolandığına manidar bir örnektir" dedi.

Yalçın'ın açıklaması şöyle

"CHP şakşakçısı bir gazetenin allame(!) yazarlarından Attila Aşut; 'Kedi olalı bir fare yakaladım' diyerek, 15 Şubat günkü grup konuşmasında kullandığı bir deyim üzerinden Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin hatasını bulduğunu zannederek eleştirmeye kalkmış. Aşut, bahis mevzuu konuşmada 'parsa toplamak' yerine 'arsa toplamak' tabirinin geçtiğini sanıp, aklınca MHP hakkında bilgisizlik algısı yaratarak parsayı toplamaya kalkmış. Ancak bir dönemin ünlü dolandırıcısı Selçuk Parsadan gibi yakayı ele vermiş. Sayın Genel Başkanımız, 15 Şubat tarihli konuşmasında I. Dünya Savaşı yıllarındaki İstanbul’dan söz ederken 'parsa toplamak' tabirini kullanmıştır. Haber ajanslarına servis edilen metnin orijinalinde, 'Felaketten istifade edip parsa toplayanlar ön plandaydı' cümlesi geçiyor.

-NİYET ŞER OLUNCA AKIBET DE ŞERRE UĞRAMAK OLUYOR

Sayın Genel Başkanımızın açıklamasını haberleştiren ajans, 'parsa toplayanlar' yazarken klavye kazası yapmış olmalı ki haber metninde 'parsa' yerine 'arsa' kelimesi geçmiş. Gazeteler ve haber siteleri de bu hatayı fark etmeyip metne geldiği gibi yer vermiş. Attila Aşut gazetede köşe yazarlığı yapıyor ama haber akışının nasıl süregeldiğinden bihaber. Ayrıca niyet şer olunca akıbet de şerre uğramak oluyor. CHP yandaşı bir gazetecinin cehaleti mi desek, kuş avlayayım derken kendi ayağına sıkması mı desek… Bu utanç verici durum; MHP aleyhinde haksız algı oluşturma gayretlerinin, muarızlarımızın nasıl ayaklarına dolandığına manidar bir örnektir."

-PAPA BENEDİKT "VENEDİK" OLURSA...

Gazetecilerin yoğun tempo ve gerilim nedeniyle zaman zaman gözden kaçırabildikleri maddi hatalar ancak üst üste gelmesi veya çok vahim boyutlara ulaşması durumunda krize dönüşüyor.

Örneğin şimdilerin ünlü bir bayan DW yorumcusunun eski duayen bakanlardan birinin vefatıyla ilgili "çoklu organ yetmezliğinden vefat etti" yerine "çoklu orgazm yetmezliğinden vefat etti" şeklindeki maddi hatası ağır sonuçlara yol açmıştır. Söz konusu spiker kurumundan ayrılmak zorunda kalmıştı.

Geçmişte Papa Benedikt'i "Papa Venedik" şeklinde yazan bir başka gazeteci ise şu anda basın sektörünün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden sonraki en önemli basın kuruluşlarının birinde yönetici durumunda bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.