Öne Çıkanlar meb adana KPSS cumhurbaşkanı erdoğan haberleri TOGG gündem özeti Kanyon tesk genel başkanı bendevi palandöken ayhan barut gazi bendevi palandöken Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

Paskalya Nedir, Paskalya Bayramında Neler Yapılır?

Paskalya nedir?

Paskalya Hıristiyanların en büyük bayramıdır. Hıristiyanların inancına göre Hz. İsa’nın öldükten sonra dirildiği gündür. Paskalya Bayramı her yıl Mart ayının sonu ile Nisan ayının sonu arasında dolunay devresinden sonraki ilk Pazar günü kutlanır. Paskalya günü ise; Diriliş günü, Kıyam yortusu, Diriliş Pazarı olarak da . adlandırılır. Paskalyada eğlenceler tertip etmek adet haline gelmiştir.

Paskalya Bayramında neler yapılır?

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Paskalya kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, her ülkenin değişik gelenekleri vardır. Bu geleneklerden 1. olanı kişilerin birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya Tavşanı ve Boyalı Paskalya yumurtası hediye etmesidir.

Paskalya bayramında boyalı yumurtalar yeniden doğuşu, yeniden yaşamı, dirilişi temsil eder. Bu nedenle bayramda yumurtalar boyanarak dağıtılır. Paskalya gününde Diriliş sona erer.

Paskalya günü için evlerde özel çörekler yapılır. Boyalı Paskalya yumurtası haşlanır, mumlar yakılır ve dualar okunur.

Katolik Kiliselerinde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır, Kitabı Mukaddes’ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır.

Süryanilerin kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Temmuz ayında kutlanır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.