"Sincar En Büyük Tehdidi Bize Oluşturmakta"

Başbakan Binali Yıldırım, Sincar'daki PKK unsurlarıyla ilgili, “Kuzey bölgesi yönetimi, bu konuda PKK’nın Sincar’dan çekilmesi gerektiğini ifade etti. Kuvvetli bir şekilde ifade etti. Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Başbakanlık Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Göreve başladıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Irak’a gerçekleştirdiğini ifade eden Yıldırım, terörle mücadele konusunda birlikte çalışılanın önemine dikkat çekti. Irak’ın DEAŞ’la mücadelede önemli operasyonlar gerçekleştirdiğini kaydeden Yıldırım, Türkiye’nin de özellikle Suriye’de DEAŞ’la mücadeleye devam ettiğini belirterek, “DEAŞ Kaynaklı teröre karşı çok ciddi bir mücadele başlattık. Bununla ilgili önemli sonuçlarda aldık. Bizim yıllardır devam eden PKK terör örgütüne karşı mücadelemizde de çok önemli mesafeler aldık. Sizin geçtiğimiz günlerde ‘PKK’nın Irak toprakları üzerinden Türkiye’ye zarar vermesine izin vermeyeceğim’ şeklindeki açıklamanız bizim için çok önemli. Bu da teröre karşı beraber neleri yapabileceğimizi en ili şekilde gösteriyor” dedi.

BAŞİKA KEYFİYET DEĞİL, BİR İHTİYAÇTAN DOĞMUŞTUR
Irak’ın egemenliğinin önemine dikkat çeken Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz, içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz. Bundan sonraki bütün enerjimizi Irak ile Türkiye’nin arasındaki ilişkilerin ekonomik ve karşılıklı yatırım olarak her iki ülkenin refah ve kalkınması şeklinde çalışmaya hazırız.”
Yıldırım, Başika'daki Türk askeri varlığıyla ilgili olarak “Bu konuyu içeride konuştuk. Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız” dedi.
Başika’nın nasıl gündeme geldiğinin bilindiğini ifade eden Yıldırım, bu bölgede DEAŞ’la mücadelede orada bulunan unsurların önemli vazifeler ifade ettiklerini Ninova bölgesindeki milislerin DEAŞ’a karşı mücadele etmesi için eğitildiğini anımsattı. Irak’ın egemenliği ve bütünlüğü konusunda hassasiyetin ifade edildiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, “Bu bağlamda tamamen barış sağlanınca, bu konuda Irak hükümetinin hassasiyetini de biliyoru, burada işler yoluna girdiğinde gereken ne ise yapılacak bu, bu kadar açık ve net” dedi.

SİNCAR'IN TERÖR UNSURLARINDAN TEMİZLENMESİNDE GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Sincar'daki PKK unsurlarıyla ilgili olarak Başbakan Yıldırım, “Kuzey bölgesi yönetimi, bu konuda PKK’nin Sincar’dan çekilmesi gerektiğini ifade etti. Kuvvetli bir şekilde ifade etti. Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

TERÖRÜN NEREDEN GELİRSE GELSİN, HEM IRAK’A HEM TÜRKİYE’YE ORTAK TUTUM İÇİNDE OLMALIDIR
Irak ile 2012 yılında ticaret hacminin 12 milyar doların üzerinde olduğunu, ancak şu an bunun 7 milyarın altına düştüğünü ve yıllar geçtikçe artması gerekirken azıldığını kaydeden Yıldırım, bu durumun nedenleri üzerinde görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ticaret hacminin azalmasının nedenlerinin bilindiğini belirten Yıldırım, “Nedenleri bölgede yaşanan terör, istikrarsızlık ve bir takım mevzuattan kaynaklanan konular. Bunların ortadan kaldırılması işbirliğimizde daha fazla ekonomi ve dostluk, kardeşliğin ön plana çakmışını terörle ortak mücadelenin daha da artırılarak sürdürülmesi var. Bunun yolu terörün nereden gelirse gelsin, hem Irak’a hem Türkiye’ye ortak tutum içinde olunmalıdır. Biz bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğimizi ifade ettik” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.