Öne Çıkanlar galatasaray Koronavirüs bugünün gündemi gündem özeti Kuşadası Belediyesi deprem Covid19 recep tayyip erdoğan erdoğan gündem başlıkları konser palandöken

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: İnternet Hızında Dünyayı Geçeceğiz

ANKARA(ANKA) - Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin internete erişim ve kullanımda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde artan yatırımlarla internet hızında dünya ortalamasının çok daha üstünde bir noktaya çıkılacağını bildirdi.

Türkiye’de internet kullanımının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 1993’ten bugüne genişbant internet kullanımının hızla arttığına da dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizde son yıllarda altyapı yatırımlarında önemli artışlar yaşanarak genişbant altyapılar üzerinden yüksek hızlarda internet sunumu yaygınlaştı” dedi.

Son bir yılda ülkenin sabit genişbant hızının yüzde 65 yükselerek 44,77 Mbps’ye ulaştığını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, internet altyapısına ilişkin 2021 yılını değerlendirdi. Karaismailoğlu, “Ookla-Speedtest şirketi tarafından hazırlanan uluslararası verilere göre mobil genişbantta dünya ortalaması 29,55 iken, Türkiye’nin buradaki hızı 31,43 Mbps olarak kaydedildi. Sabit genişbant hızı da son 1 yılda yüzde 65 oranında artarak 44,77 Mbps’ye ulaştı” dedi.

Türkiye’nin hem sabit hem mobil genişbant hızında ortaya koyduğu gelişimde, son yıllarda artan fiber yatırımları ve yüksek hızlı internet erişimine yönelik son kullanıcı talebinin önemli rol oynadığını aktaran Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“BTK verileri üzerinden sabit genişbant internet pazarında abonelere sunulan hızlar incelendiğinde, 10 Mbit/sn ve altındaki hızlara sahip abonelik sayısının yıllar içinde azaldığı, 50 Mbit/sn üstü hızlardaki aboneliklerin yaygınlaştığı görülüyor. 50 Mbit/sn üstü hızlarda hizmet sunulan abone sayısı son bir yılda yüzde 85’ten fazla artmış durumda. 10 Mbit/sn ve altı hızlarda hizmet sunulan abonelik sayısının ise neredeyse yarı yarıya azaldığı dikkat çekiyor.”

Son dönemde Türkiye’nin internet hızına dair çeşitli kaynaklardan yapılan paylaşımlara da dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu "Ortalama genişbant erişim hızları abonelerin tercihlerinden doğrudan etkilenmektedir. Dolayısıyla ülkemizde sabit genişbant altyapısı üzerinden yüksek hızlarda internet sunumu mümkün olmakla birlikte aboneler nispeten düşük hızları tercih etmektedir. Ancak son yıllarda bu yönde kullanıcı tercihlerinin değişmeye başladığını ve yüksek hızlara yönelişin olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu gelişme doğrultusunda daha yüksek internet hızlarında aboneliklerin talep edilmesi halinde birçok lokasyonda daha yüksek hızların karşılanması mümkündür” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.