Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

Yeneroğlu: Almanya NSU soruşturmasına ilişkin verdiği sözü yerine getirmeli

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Almanya NSU cinayetlerinin soruşturulması konusunda çok daha fazla çaba sarf etmeli ve davanın eksiksiz bir biçimde aydınlatılmasına ilişkin verdiği sözü yerine getirmelidir” dedi.

NSU terör örgütünün maskesinin düşmesinin beşinci yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan Yeneroğlu, şöyle devam etti:

“NSU terör örgütünün deşifre olmasının üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen Almanya davanın eksiksiz bir biçimde aydınlatılması konusunda verdiği sözü halen yerine getirmemiştir. Bunun yerine dava yeterince dikkatli takip edilmediği için ortaya çıkan bitmek tükenmek bilmez sözde hatalar ve aksilikler üzerinden dönen tartışmalar gündemdeki yerini almıştır. Bundan daha beteri olamaz diye düşündüğümüzde, NSU tanıklarının şüpheli ve ani ölümleri, resmi güvenlik kurumlarındaki kasıtlı dosya imhaları, devlet görevlilerinin soruşturma komisyonları karşısındayken hafızalarında inanılmaz boşluklar olduğunun ortaya çıkması ve küçük Peggy’in ölümüne sebep olan yeni NSU delillerini içeren dosyaların gösterilmemesi gibi aklın alamayacağı hadiseler meydana gelmiştir.
 
Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen NSU davası da yaşanan onca sürecin ardından büyük hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştır. Hâkimler ve başsavcı yalnızca mevcut zararın sınırlandırılması için çabalayarak, faillerin açığa çıkması noktasında kısıtlı ve sınırlı bir çaba içerisine girmişlerdir. Oysaki NSU’nun çekirdek ekibinin üç kişiden çok daha geniş olduğuna işaret eden fazlasıyla ipucu ve iz vardır.
 
“GÖSTERİLEN BU İHMALKÂRLIK İSLAM VE YABANCI DÜŞMANLIĞI SAİKİYLE İŞLENEN SUÇLARDAKİ ARTIŞA ZEMİN HAZIRLAMAKTA”

Bu zamana kadarki tam bir hayal kırıklığı olan soruşturma geçmişini göz önüne aldığımızda, NSU davasının eksiksiz bir biçimde yeniden ele alınması ve davanın seyrinde ortaya çıkan karmaşanın neden olduğu elim sonuçların da üzerine gidilmesi büyük bir zorunluluk halini almıştır. Ayrıca federal meclise bağlı soruşturma komitesinin eylem planının da uygulamaya geçirilmesi beklenmektedir. Ancak şimdiye kadar yaşananlar, dava sürecinde yapılması gerekenlerin hakkıyla yerine getirilmediğini açıkça göstermektedir. Gösterilen bu ihmalkârlık İslam ve yabancı düşmanlığı saikiyle işlenen suçlardaki artışa zemin hazırlamakta ve fecaat bir tablo ortaya koymaktadır.
 
Dolayısıyla soruşturma sürecini yakından takip eden Türkiye kamuoyunun taşıdığı hayal kırıklığı ve endişe için yeterli pek çok sebep bulunmaktadır. Bu soruşturmanın neticesi Almanya’nın imajıyla ilgili uzun yıllar belirleyici olacaktır, özellikle de insan hakları idealleriyle ilgili Türkiye’ye verilmeye çalışılan gerçekliğe yabancı ikazları göz önüne aldığımızda.” 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.