Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı Halka arz ataşehir belediyesi bugünün gündem özeti atama

Bal Kabağına 3 Sihirli Dokunuş

Kül Kedisi masalında sihirli bir dokunuşla altından faytona dönüşüveren bal kabağı, oymalı, sert kabuklarının altındaki sıcacık kavuniçi rengiyle pazarlarda dilimlenmiş olarak ortaya çıkan, doğanın sunduğu bir şifa deposu olan bal kabağından sihirli dokunuşlarla farklı lezzetler yaratarak faydalanmak mümkün.

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, kış mevsiminin karakteristik lezzeti bal kabağının, bağışıklığı güçlendirmeden bağırsak hareketlerini hızlandırmaya, tok tutmadan cildi güzelleştirmeye dek birçok faydası bulunduğunu belirtti. Torluoğlu, çoğu kişinin onu sebze olarak değerlendirdiğini belirterek, vitamin A, vitamin B, vitamin E, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan oldukça zengin bir meyve olduğunu söyledi.

“Alerjiye Karşı Savunma Kalkanı”
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Bal kabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanıyor” açıklamasında bulunarak, yarım su bardağı bal kabağında günlük ihtiyacının 2 katı kadar A vitamini bulunduğunu belirtti.
 
“Cildin Yenilenmesini Sağlıyor”
Kadınların soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından şikâyetçi olduğunu ifade eden Torluoğlu, “Cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil tam da yanı başınızda ve mutfağınızda. Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini bal kabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor” dedi. Torluoğlu, peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde bulunan bal kabağının özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildinin nem kazanmasına destek olduğunu ifade etti.
 
“Bağırsak Harekelerini Hızlandırıyor”
 
Bal kabağının, posadan oldukça zengin bir kaynak olduğu için püresinin veya çorbasının uzun süre tok kalmayı sağladığına dikkat çeken Torluoğlu, “Bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikâyeti olduğu dönemde 6-8 aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir” dedi.
 
“Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor”

Bal kabağının antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor” ifadesini kullandı.
 
“Göz Sağlığını Koruyor”
 
İçeriğinde bulunan A vitamininin gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak,  görüş kabiliyeti kazandırdığını vurgulayan Torluoğlu, “Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olurken bu durum ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçiyor” dedi.
 
“Kilo Vermenize Destek Oluyor”
 
Melis Torluoğlu, yüz gramında 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olmasının uzun süre tokluk sağlayarak, gereksiz enerji alımının önüne geçerek kilo verme sürecinde destek olduğunu kaydetti.
 
“Bal Kabağındaki Püf Noktası”
 
Kabağın, vitamin ve mineral değerlerini kaybetmeyerek daha faydalı olabilmesi açısından kabuğunun tüketeceği zaman soyarak doğramanın, besinsel değerlerini yitirmesini engellediğini anlatan Torluoğlu şunları dedi:
 
“Tüketilmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakılmayın. Fırında veya buharda kısa sürelerde pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebiliyor. Tatlısını yaparken, sağlığa zararı kesin olarak kanıtlanmış rafine şekerden kaçının. Onun yerine pekmez ya da bal kullanarak tatlandırabilirsiniz. Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı.”  

Bal Kabağı Çorbası
 
Torluoğlu, bal kabağı çorbası tarifini şu şekilde verdi:


 Malzemeler:
 
“2 su bardağı bal kabağı püresi
2 su bardağı süt
2 adet küçük kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
 
Hazırlanışı:
 
Küçük küçük kesilmiş soğanları zeytinyağı ile soteleyin. Daha önce haşlayarak püre haline getirdiğiniz püreye, tuz ve karabiberi ilave edin. 2 su bardağı sütü karışıma yavaş yavaş ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan 5-10 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.”
  
Bal Kabaklı Latte

Torluoğlu bal kabaklı Latte tarifini şu şekilde verdi:
 
Malzemeler
 
“1 ince dilim bal kabağının püresi
2 çay kaşığı toz tarçın
4 adet kakule
2 adet karanfil
1 su bardağı yağsız süt
1 su bardağı filtre kahve
1 tatlı kaşığı bal
 
Hazırlanışı:
 
Sütü kaynatıp içerisine karanfil ve kakuleyi ekleyerek 5 dakika demlemeye bırakın ve demlendikten sonra süzün. Bal kabağı püresi ve balı süte ilave ederek karıştırın ve en son filtre kahveyi ilave edin. Tarçınla süsleyerek lezzetlendirebilirsiniz.”
 
Bal Kabaklı Yulaf Ezmesi

Bal kabaklı yulaf ezmesini Beslenme ve Diyet Uzmanı şöyle anlattı:
 

 

Malzemeler
 
“Yarım su bardağı bal kabağı püresi
1 su bardağı badem sütü
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı bal
5-6 adet badem
 
Hazırlanışı:
 
Badem sütü, bal kabağı ve yulaf ezmesi pişirilir. Üzeri bal ve bademle süslenir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.