Öne Çıkanlar bugünün gündemi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hakkari gündem özeti terör Hadise abd terörist çin CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin gündem başlıkları

Bayram Tatlılarınızı Şeker Yerine Bal İle Yapın

Honeyci’nin kurucusu ve diyet koçu Ahmet Bağran Aksoy, birbirinden lezzetli tatlıların sunulacağı Ramazan Bayramı’nda, yaşanabilecek sağlık problemlerinin önüne geçmek amacıyla, evde hazırlanacak tatlılarda birkaç değişiklik yapabileceğini belirtti.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen ve ev sahiplerini kırmamak için yenilen ağır ve şerbetli tatlılar, fazla tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açıyor. Ramazan Bayramı’nı sağlık problemleri yaşamadan ve kilo almadan geçirmek için, tatlıların şeker yerine bal ile yapılması tavsiye ediliyor.
Ramazan Ayı boyunca, oruç tutanların, beslenme düzeni köklü bir değişime uğradı. Uzun süreli açlık ve susuzluk sebebiyle metabolizmalar yavaşladı. Ramazan’ın ardından vücutlar rutin düzenine adapte olmadan, bayram ziyaretlerinde yenilecek ağır ve şerbetli tatlılar, mide problemi yaşayanlar başta olmak üzere kalp, şeker ve tansiyon rahatsızlığı olanları tehdit ediyor. Ramazan Bayramı’nı sağlık sorunları yaşamadan geçirmek için bayramın vazgeçilmezi olan tatlılara şeker yerine bal ilave edilmesi öneriliyor.
 
Bayram Tatlılarında Değişiklik Yapabilirsiniz
 
Ahmet Bağran Aksoy, bayramda tüketilen ağır ve şerbetli tatlıların, hassaslaşan midelerde rahatsızlıklara neden olduğunu hatırlatarak şu şekilde konuştu; “Ramazan boyunca öğün sayımız ve tükettiğimiz besin miktarı değişiklik gösterdiği için bu dönemde metabolizmamız yavaşlıyor. Bayramda tüketilen ağır ve şerbetli tatlılar hassaslaşan midemizde rahatsızlıklara sebep oluyor. Bayramlar tatlı olmadan düşünülemez ancak sağlığımızı korumak için hazırlayacağımız tatlılarda birkaç değişiklik yapabiliriz. Bayramda konuklarınıza ikram edeceğiniz tatlılara ham bal ilave edebiliriz. Özellikle hafif olması sebebiyle ballı tel kadayıf, ballı irmik ve ballı kabak tatlısı ile ballı muhallebi bayram sofralarına uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.
 

Evde Ballı Bayram Şerbetleri Yapılabilir
 
Türk kültüründe şerbetin çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Aksoy, “Bayramda, bal ile hazırlanan şerbetler de misafirlere sunulacak ikramlar için güzel ve sağlıklı bir alternatif olabilir. Bal, su ve toz tarçın karıştırılarak yapılan tarçınlı bal şerbeti Osmanlı döneminde saraylarda en çok tüketilen şerbetler arasında yer alıyor. Şerbeti 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 3 tatlı kaşığı toz tarçını katıp iyice karıştırarak elde edebilirsiniz. İkinci önerimiz olan limonlu bal şerbetini; 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 4 adet limonun suyunu ekleyip, iyice karıştırarak elde edebilirsiniz. Şerbeti soğutup, taze nane yaprakları süsleyerek servis edebilirsiniz” diyerek şerbet tarifini de verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.