Öne Çıkanlar Koronavirüs CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak chp niğde milletvekili ömer fethi gürer sıla gündem başlıkları vodafone suriye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş akbank Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk fırat kalkanı ato

Bebekler İçin Uyku Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ebeveyn ve aile danışmanı olan, aynı zamanda Molfix danışmanlığını yürüten Pedagog Tansu Oskay uyku eğitiminin, uyku düzenini kendi kendisine yakalayamayan bebekler için gerekli olduğunu belirtti.

Pedagog Tansu Oskay uyku eğitimi hakkında önemli noktalara değindi. Eğitimin, uyku düzenini kendi kendisine yakalayamayan bebekler için gerekli olduğunu belirten Oskay, diş çıkarma dönemi, hastalık veya büyüme atakları gibi bazı gelişim dönemleri sonrası da bebeklerde uykuya geçme güçlüğü gözlendiğini ifade etti.

"Anne Bebek İlişkisi Ön Planda Olmalı"

Bebeklere verilen uyku eğitiminde, sağlıklı olanın, anne bebek ilişkisini ön planda tutmak olduğunu belirten Oskay, ten temasının bu noktada çok büyük önemi olduğunu vurguladı. Oskay’a göre bebeğin duygusal anlamda hazır olduğuna emin olunduğunda odasından çıkılması iyi bir eğitimin başlangıcı. Oskay, bebeklerin, annesi tarafından ağlamalarına karşılık alamadığını ya da alamayacağını hissetmemesi, güven bağı oluşturulması gerektiğini de ekledi.

Güven Verici Beden Dili

Pedagog Oskay,  kucakta, memede ya da sallayarak uyutma alışkanlıklarının doğru adımlarla bir veya iki gün içinde ortadan kalkacağını belirterek gece uyanmalarında annelerin güven verici beden dilini nasıl kullanacaklarını öğrenmelerinin büyük önemi olduğunun altını çizdi.

"Her Bebek Farklıdır"

Öte yandan Oskay, her bebeğin nörolojik ve duygusal yapısının farklı olduğunu, kendi kendilerini sakinleştirme yapısına sahip değilken, zorlanıyorken atılacak adımlarda ısrarcı ve radikal olmamak gerektiğini ifade etti.

"Kazanan - Kaybeden Felsefesi Günümüz Bebekleri İçin Uygun Değil"

Yatakta uzun süre ağlatmaya bırakılan bebeklerle ilgili bazı araştırmaların, vücudunda yoğun stres oluştuğunu ve uykuya geçtiklerinde de bu stresi bünyelerinde taşıdıklarını, stres hormonu olan kortizol düzeyinin uykuya daldıklarında dahi azalmadığını gösterdiğini belirten Oskay, “Bu bilimsel verilerin yanı sıra, uyku eğitiminde, kazanan - kaybeden felsefesiyle uygulanan ebeveynlik yaklaşımı günümüz bebekleri için uygun değildir. Gelecekte, empati kuran, kendine güvenen, mutlu, yakınlarıyla sağlıklı ilişkiler kuran bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynler, bu anlayışla uyku eğitimlerini planlamalıdırlar. Anne ve babalar pek çok konuda olduğu gibi uyku eğitimi sürecinde de inatlaşmaya girdiklerinde sonucun daha kötü olduğunu görürler” açıklamalarında bulundu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.