Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Böbrek Taşını Hareket Ve Sıvı Tüketimiyle Kırın

Medical Park Fatih Hastanesi’nden Op. Dr. Aytan Kar, böbrek taşı tedavisine yönelik yaklaşımları ve hastalığın ortaya çıkış nedenlerine yönelik bilgi vererek, böbrek taşı tedavisine yardımcı olarak sıcak su uygulaması ve bol su içilerek hareket edilmesini önerdi.

“Türkiye’de Böbrek Taşı Görülme Oranı Yüzde 13”
 
Böbrek taşları en sık görülen böbrek rahatsızlıklarından ve Erkeklerin yüzde 10’u ve kadınların yüzde 3’ü hayatlarının bir döneminde böbrek taşı sorunu ile yüzleştiğine işaret eden Kar, “Bunların birçoğunda da, tekrar taş gelişimi ihtimali yüksek olduğu için hastalık tekrarlayıcı bir hâl alabilir. Böbrek taşı sıcak iklime sahip ve su içme alışkanlıklarının kötü olduğu Ortadoğu ülkelerinde, Hindistan'da ve maalesef ülkemizde çok yüksek oranlarda görülüyor. Bu konuda yapılmış güncel çalışmalara göre ülkemizde her 100 insanın 13'ünde böbrek taşı oluşuyor” açıklamasında bulundu.
 
“Kronik Bağırsak Hastaları Böbrek Taşına Neden Olabilir”
 
Kar, birinci derecede akrabasında böbrek taşı olanların böbrek taşı riskinin fazla olduğunu söyledi. Genetik yatkınlıktan sonra böbrek taşı oluşumunda en önemli nedenin beslenme alışkanlığının oluşturduğunu belirten Kar, “Az su içenlerin bu rahatsızlığa yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca böbrekteki idrar çıkış deliğinin doğuştan dar olması gibi yapısal durumlar, idrar akımında duraksamalara yol açabileceği için çökelmelere ve taş oluşumuna neden olabilir. Bunlara ek olarak ailevi, yani genetik kalıtımla idrar bileşenlerinde doğuştan anormallikler olabilmekte ve bu durum da taş oluşum ihtimalini arttırmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları, börekler ve üreterlerin sahip olduğu anatomik bozukluklar böbrek taşlarına neden olabilir. Kronik ishal ya da kronik kabızlık gibi bağırsak hastalıklarına sahip kişilerde böbrek taşı görülme oranı daha fazladır. Bazı kanser hastalıkları da böbrek taşına neden olabilir. Böbrek taşları en çok 30'lu yaşlarda ortaya çıkar ve erkeklerde kadınlara kıyasla 2-3 kat daha fazla görülür” ifadelerini kullandı.
 
“Hastalığın Tekrarlama Olasılığı Var
 
Bir kere böbrek taşı sorunu yaşandığı zaman, rahatsızlığın tekrarlama riskinin yüzde 50 olduğuna işaret eden Dr. Aytan Kar, “Bir de yüzde 10'luk bir kısım var ki bu hastalar her yıl taş düşürür. Taş bulunan bir sistem tamamen temizlense bile hastalığın doğası gereği sistem tekrar taş üretebilir. Bu nedenle taşları temizlemek çok önemli olsa bile, asıl önemli olan aynı hastanın 3 yıl içinde aynı ağrı ve sancılarla karşı karşıya kalmasını engellemektir. Bu nedenle operasyonlardan sonra yapılan idrar ve kan analizleriyle sürecin kontrolü çok önemlidir. Tüm testlerin ardından hastanın durumuna özel serbest ve yasak yiyecekler listesi oluşturulur” değerlendirmesinde bulundu.
 
Kar: Bol Su İç ve Hareket Et
 
Böbrek taşı tedavisine yardımcı olarak, sıcak su uygulamaları yapılarak bol su içilmesi ve hareket edilmesi öneren Kar, “Ancak tüm bunlara rağmen taş yüzeyi denizkestanesi gibi çıkıntılıysa veya üreter denilen böbrek borusunda doğuştan bir darlık söz konusuysa taşın düşme ihtimali çok düşüktür. Daha önceden çok defa ufak taşlar düşürmüş hastalarda böbrek borusunda fibrozis dediğimiz daralma olabilir. Bu durumda bu hastaların da taş düşürme ihtimali oldukça düşecektir” dedi.
 
“Balıkgözü İle Limon Suyu Karışımından Medet Uman Var”
 
Bazı böbrek taşı sorunu yaşayan hastaların herhangi bir bilimsel gerçeği yansıtmayan bazı önerileri deneyerek tedavi olabileceğine inandıklarının altını çizen Dr. Kar, şunları belirtti:
 
“Şifalı olarak adlandırılan sular, kestane kabuğu suyu, yoğurt üst kısmının suyu, balıkgözünün ile limon suyu karşımı gibi garip şeylerden medet umuyorlar. Prensip olarak cebe ve sağlığa zarar vermeyen yöntemlerin hastaları kırmamak açısından yasaklamıyoruz. Ancak yapılan her uygulama mutlaka hekime danışılarak yapılmalı. Böbrek tıkanmasını takiben 1 hafta sonra böbrek idrar üretmeyi azalttığı için hastaların ağrıları azalıyor ve ne yazık ki bu ağrı azalmasını uyguladıkları garip yöntemlere bağlayabiliyorlar. Ağrının azalmasına bağlı olarak tedavinin geciktirilmesi böbreklerde fonksiyonel kayba neden olabilir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçeneği ortaya çıktı. Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknoloji paralel olarak daha kolay tedavi edilebiliyor. Böbrek taşı sorunu yaşayanlar tedaviden korkmamalı ve bilim dışı yöntemleri tercih etmemeli.”


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.