Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anket çin pkk Batuhan Sert gündem özeti aydın merkez bankası Antalyaya ilk 8 ayda kaç kişi ziyaret etti namlu Ankara Büyükşehir Kadın Otobüs Şoförü mü alacak sol

D Vitamini Eksikliğine Dikkat: Kısırlığına Neden Oluyor

Kış günlerinde güneş ışınlarından yeterince faydalanamıyor, D vitamini alamıyoruz. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını, besinlerden veya vitaminlerden sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında hamilelik dönemlerini geçiren kadınların bu konuda iki kat daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yurdun güneşli geçen gün sayısı fazla olmasına rağmen D vitamini eksikliği yaygın olarak görüldüğünü belirterek, “D vitamini eksikliği üreme sağlığını olumsuz etkiler” uyarısında bulundu.

Taşdemir, D vitamini eksikliğinin, son yıllarda infertilite (kısırlık) ve düşük problemi olan hastalarda daha sık oranda görüldüğü saptandığına dikkat çekerek, “D vitamini eksikliği, üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurtanın kalitesini ve döllenme oranlarını olumsuz olarak etkiler. Ayrıca döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranını da düşürür” dedi.
 
“Yumurta Sarısı ve Süt Tüketin”

Kanda 25 hidroksi vitamin D düzeyini ölçerek vitamin D depolarını değerlendirip, 30 ng/ml’nin altındaki değerlerin düşük olarak kabul edildiğine vurgu yapan Kadın Hastalıkları Uzmanı Taşdemir, “D vitaminini güneşten alabileceğimiz gibi ton balığı, uskumru, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, tahıl gibi ürünlerde de bulabiliriz” açıklamasında bulundu.  Taşdemir, D vitamini eksikliği olanların bu gıdalardan tüketmesi gerektiğini özellikle belirtiyor.




“Tedaviden Önce D Vitamini Düzeyine Bakılmalı”

Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastaların mutlaka D vitamini düzeyine bakılması gerektiği tavsiyesinde bulunan Taşdemir şunları söyledi:

“Özellikle yaşı 35’in üzerinde olan ve güneşten daha az faydalanan grupta, D vitamini eksikliği daha sık görülür. Eksik olan vitaminin tedavisinden sonra yapılan infertilite (kısırlık) tedavisinden, çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Son yıllarda bunu destekleyen birçok çalışma yapıldı. Kısacası D vitamini, vücudumuzda sadece kanda kalsiyum oranlarını belirleyen, bağırsaktan kalsiyum emilimine yardımı olan vitamin değil; tüm vücut bağışıklık sistemini düzenleyerek gribal enfeksiyonlara direncimizi artıran bir vitamindir. Önemli kanser vakalarında, meme, pankreas, kolon, rektum kanserlerinin seyrini etkiler, kalp ve damar hastalıklarını önler. İnfertiliteyi (kısırlığı) önemli şekilde etkileyen çok önemli vitamindir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.