Öne Çıkanlar ırak pkk fetö CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Cumhur İttifakı Tavuk eti üretim miktarı TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi spk 1 Mart 2024 Cuma Gündem Özeti Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi IğdırNahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı

Diyabet hastalarına nar ekşisi uyarısı

Diyabet hastaları için nar ekşisinin tatlı isteği uyardığını söyleyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Nar ekşisinin genetik olarak obezite, kalp damar hastalıkları, diyabete yatkınlığı olan, metabolik sendromu olan hastalarda kullanımını önermiyorum” dedi. 

Yaptığı açıklamada lifli ve fruktoz, glukoz içeren bir meyve olan narın, nar ekşisine dönüşürken hava ile temas ettiğini, antioksidan özelliğin bir kısmını kaybettiğini belirten Sayın, “Aslında ekşi nardan elde edilen ve çok şeker tadı almadığımız bir üründür. Piyasada satılan 2 tip nar ürünü var. Nar ekşisi ve nar ekşili sos. Nar ekşili sosta, nar ekşisi ve glukoz şurubu bulunur ki bu da tatlı tadı artırır. Gerçek nar ekşisi ise direk kaşıkla tüketilmesi çok zor derecede ekşidir” açıklamasında bulundu.

Sayın, nar ekşisinin diyet tedavisindeki etkilerini ve hangi hastaların dikkat etmesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:

“Diyabeti, insulin direnci, hipoglisemisi, reaktif hipoglisemisi, bozulmuş açlık glukozu olan hastalarda, diyet tedavisi uygularken, nar ekşisinin başarıyı sabote ettiğini söylemeliyim. İştahı ve özellikle de tatlı tada duyulan isteği uyarmaktadır. ‘Zaten ne kadar koyuyoruz ki içine’ demeyin; Tip I Diyabetli yani iğneyle insulin hormonu alan hastada kan şekerinin nasıl fırladığına inanamazsınız. Aynı sorun diğer bahsi geçen hastalar için de geçerlidir. Genetik olarak obezite, kalp damar hastalıkları, diyabete yatkınlığı olan, metabolik sendromu olan hastalarda kullanımını önermiyorum.”

Ekşi ihtiyacını karşılamak için yapılması gerekenleri ve gerçek nardan elde edilen ekşi sosun kullanımı hakkında bilgi veren Sayın şu önerilerde bulundu:

“Nar ekşisinin gerçekten ekşi nardan elde edildiğine emin olduğunuz durumda, tazeyken kullanın. Işık almayan yerde saklayın. Kapağını çok iyi kapatın. Mümkünse az miktarlarda minik sağlam kapaklı kavanozlarda muhafaza edin. Böylece havayla temas süresi dolduğunda ürün bitmiş olacak ve yeni kavanoza geçebileceksiniz. Dışarıda yemek yerken ise; nar ekşisinin yerine balzamik sirke ekşi tat için daha güvenli ve sağlıklı bir tercih olacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.