Diz’den Kalbe Hayat Veren Müdahale

Yoğun bacak ağrısı şikayeti olan İbrahim Kadir Sönmez’e gittiği doktorlar durumun yaşından, varislerinden ya da yorgunluk nedeniyle oluşabileceğini söylüyorlardı. Oysa durum bambaşkaydı. 74 yaşındaki Sönmez’in bacak damarı yok olmuştu.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Selçuk Görmez, çok nadir uygulanan bir tedavi yöntemiyle, dizden kalbe uzanan bir operasyonla Sönmez’i eski sağlığına kavuşturdu. Düz yolda yürüyemez hale gelen Sönmez, birkaç adım attığında bacaklarını, gözlerinden yaş getirten ağrılar kaplıyordu. Eşi Dilek Sönmez, “Sorunu hiçbir şekilde damarla bağdaştırmadık. Gittiğimiz hekimler de yaşa ve yorgunluğa, romatizmaya, varise bağladılar. Hatta dönem dönem olur geçer diyerek ağrı kesici verdiler. Ağrı kesici ilaçlarla ağrısı biraz hafiflese de kalıcı çözüm olmuyordu, üstelik kalp ilaçlarımız da olduğu için tedirgin oluyorduk” şeklinde konuştu. 10 yıl önce kalp krizi rahatsızlığı geçirmiş ve Dr Görmez’e başvurmuştu, yine o doktora başvurdu. Sönmez, “Biraz yürüsem bacaklarımda ağrılar oluyordu, sol bacağım dışarıdan hiç belli olmasa da şiştiğini hissediyordum. Şikayetlerimi Selçuk hocaya ilettiğimde, Selçuk Bey damar tıkanması olduğunu söyledi” dedi.

Nadir Uygulanan Tedavi İle Sağlığına Kavuştu

Dr Sönmez, iki kasık bölgesi ile dizleri arasında tamamen kapalı damarlara iki ayrı operasyon gerçekleştirdiklerini, önce sol bacağın tıkalı damarlarını balon ve stent yoluyla açıp bir ay sonra da sağ bacak için operasyon yaptıklarını belirterek, “74 yaşındaki hastamızın sağ bacağında hiç damar yoktu, yani damarı kireç ve yağla tamamen tıkalıydı. Ancak vücut, tıkalı damarın uç kısımlarını kılcal damarlarla kollateral dediğimiz damarlarla beslediği için alt kısımlar kısmen açık kalıyor. Biz de o nedenle özel bir yöntem uyguladık ve diz hizasındaki açık bölümden girerek tamamen tıkalı damarı açtıktan sonra hastamızı sağlığına kavuşturduk” diye konuştu.

Görmez, çok nadir uygulanan operasyon hakkında şunları söyledi: “Normalde sağ kasıktan aşağı doğru inmek yerine, oradan kaçmak mümkün olmadığı için biz özel bir yöntemle diz altında atardamarına özel bir iğneyle girerek terse doğru, kalbe kadar telimizi ilerlettik. Onun üzerinden kasıktaki bölüme kadar 40-45 santimlik tam tıkalı damarı stent kullanmadan özel ilaçlı balonlarla tamamne açıp kurtardık. Hastamız şimi rahatlıkla yürüyebiliyor ve sağlığı gayet iyi.”

Operasyon sonrası kendisini çok iyi hissettiğini belirten Sönmez, eşiyle birlikte yürüyüşlere kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.