Öne Çıkanlar Son 24 saatte kaç kişi hayatını kaybetti Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Hasta Sayısı 8 Oldu 18 ağustos 2016 gündem başlıkları alev akkoyunlu Üç Harfliler 3: Karabüyü şanlıurfanın kurtuluş günü alev benzinde indirimmi var işgücü istatistikleri tasarruf paketi Başbakan davutoğlu

Doğru Beslenin İnme Riskinden Kurtulun

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, İnme riskini Hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve yüksek kolesterolün arttırdığını belirtirken, “İnme riskini azaltmak için sigara ve alkolden uzak durun. Obezite ile mücadele edin ve mutlaka fiziksel aktiviteyi artırın. Risk faktörleriyle yakın ilişki içinde beslenme tarzı önemlidir.” Açıklamasını yaptı.

10 Mayıs tarihi dünyada inme günü olarak anlılıyor. Bu günde inmeyi önlemek için yapılması gerekenler konusunda bilgi vermek, inme nedeniyle engelli hale gelen kişilere rehabilitasyon hizmetlerinin gerekliliğine dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı, NPİSTANBUL Hastanesi nöroloji uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, “İnme nörolojide çeşitli beyin damar hastalıkları sonucunda ortaya çıkan nörolojik bulgulardan oluşan tablolara verilen isimdir. Nörolojik hastalıklar arasında en sık ölüm ve maluliyetle sonuçlanan hastalık grubu inmedir. Bunun en önemli nedenleri beynin çok damarlı ve vücutta organ olarak en fazla kan alan organ olması ve inmeye yol açan risk faktörlerinin çok yaygın olmasıdır. Beyin ağırlık olarak vücut ağırlığının yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen kalbin bir kerede attığı kanın yüzde 20’sini alır. Diğer bir ifadeyle, ağırlığı vücut ağırlığının yirmide biri olmasına karşın aldığı kan toplam kanın beşte biridir. Yüksek oranda kan alan bir organ olduğu için her yanı damar ağlarıyla örülmüştür. Bu damar ağlarının içindeki kanın üçte ikisi ön sistem denilen beynin üçte ikisini sular. Geriye kalan üçte birlik bölümü ise arka sistem denilen beynin arka lobu, beyincik ve hayati merkezlerin bulunduğu beyin sapına gider.” ifadeleriyle İnme konusunu anlattı.

 

 

Çeşitli Risk Faktörleri Var

İnme risk faktörlerinin çok çeşitli olduğunun altını çizen, Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, inme riskini azaltmak için sağlıklı yaşamın gerekliliğine vurgu yaparak, “Bunların içinde hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve yüksek kolesterol ilk sıraları alır. Sigara, alkol, obezite, fiziksel aktivite azlığı ve genetik faktörler diğer risk faktörleridir. Bu faktörlerle mücadele inme riskini önemli ölçüde azaltır” ifadelerine yer verdi.

İnme hastalıkları iki ana gruba ayıran Tanrıdağ, “Bunlar; tıkayıcı inmeler ve kanama sonucu olan inmelerdir. Tıkayıcı inmeler arasında beyne giden büyük damarlarla ilgili ve beynin küçük damarlarıyla ilgili inmeler yer alır. Kanamalar da benzer biçimde sınıflandırılır” diye konuştu.

Beslenmeninde önemine vurgu yapan Doktor Tanrıdağ sözlerini, “İnme tedavisinde kesin tedaviler tanımlanmamıştır. Risk faktörleriyle mücadele etkilidir. Risk faktörleriyle yakın ilişki içinde beslenme tarzı önemlidir. Akdeniz diyeti denilen; zeytinyağıyla yapılmış sebze ve beyaz et yemekleri, salata ve meyve önemlidir.” Diyerek noktaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.