Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri

Dondurmayı Isırarak Değil Ağızda Eriterek Tüketin

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asim Şafak, doğru üretilmiş bir dondurma çocukların beslenmesinde güvenilir bir yardımcı olduğunu belirtti. 

Yaz aylarında özellikle çocuklar tarafından büyük rağbet gören dondurma bir yandan serinletirken bir yandan içeriği sayesinde süt içmeyen çocukların süt ihtiyacını karşılıyor. Süt, şeker ve saleple yapılan dondurma vücuda, kalsiyum ve mineral takviyesi sağlıyor. Dondurmanın besin değeri ise katkı malzemesi içermeyen süt, şeker ve gerçek meyvelerden geliyor. Dondurmanın içeriği kadar nasıl yendiği de önemli.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asim Şafak, dondurma tüketiminin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Dondurma Besin Değeri Yüksek Bir Ürün

Dondurmanın doğal içeriklerle hazırlandığında son derece sağlıklı bir ürün olduğunu söyleyen Şafak, dondurmanın süt, yoğurt veya peynir tüketmeyen çocukların kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanması için önemli olduğunu söyledi. Bunun yanında doğru dondurmanın “fosfat, A,B ve D vitaminlerinin sağlanması açısından çok faydalıdır” diyen Şafak, herhangi bir aroma olmadan üretilen bir dondurmanın yaklaşık dörtte birinin karbonhidrat, yüzde onunun protein ve yağlardan oluştuğunu söyledi.  Şafak doğru üretilmiş bir dondurmanın çocukların beslenmesinde güvenle kullanılabileceğine dikkat çekti.

Dondurma Doğal Ürünlerle Evde Yapılabilir

Şafak, dondurma çok sağlıklı bir besin olabilecekken sağlığı tehdit eden bir ürüne dönüşebildiğini söylüyor. Şafak, üretiminde süt yerine süt tozu, seker yerine yapay tatlandırıcılar kullanılan dondurmalar tüketmek yerine doğal malzemelerle evde yapılması gerektiğini tavsiye etti.

Çocuklar Günde 100 Gramdan Fazla Tüketmemeli

Dondurmanın doğal ve sağlıklı şekilde üretilmesinin yani sıra tüketiminin de bazı kurallara uygun olması gerektiğini söyleyen Şafak, yüksek besin değerinin yanında dondurmanın “100 gramında 170-180 kalori bulunduğunu” ve bu özelliği ile kilo alımına sebep olabildiğini aktardı. Şafak, bu nedenle çocukların günde 100 gramdan fazla tüketmesini sakıncalı görüyor. Şafak bunun yanında, dondurmanın nasıl yenilmesi gerektiği hakkında: “Dondurmayı ısırarak ve büyük parçalar halinde yutarak yemek, mide bağırsak sisteminin olumsuz etkiliyor. Ayni şekilde üst solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Bademcik iltihabi, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar sırasında da dondurmaya bir süre ara verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.