Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer bugünün gündem başlıkları vodafone Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Zeytin Dalı Harekatı Halka arz ataşehir belediyesi

Dr. Buğra Buyrukçu: Zatürre ve Grip Aşısı Kafanızı Karıştırmasın

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, zatürre ve grip aşısıyla ilgili bir bilgi kirliliği yaşandığını söyledi, aşıların kimlere yapılması gerektiği, faydaları ve bağışıklığı güçlendirmek için alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verdi.  

Pandemiyle mücadele devam ederken, bazı belirtileri Coronavirüs ile aynı olan mevsimsel grip de kapımızda. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, ortak belirtiler nedeniyle Coronavirüs ile mevsimsel grip ve zatürrenin karıştırıldığını hatırlatarak, “Bu yüzden hastalar ya Coronavirüs kaptığı endişesiyle hastanelerde yığılmaya neden oluyor veya belirtileri ciddiye almayarak hastalığın seyrinin ağırlaşmasına zemin hazırlıyor. Şu süreçte atılacak en doğru adım mevsimsel gribe yakalanmamak. Temizlik ve hiyjen, yeterli ve dengeli beslenme, yeterli uykuya özen göstermek ilk kurallarımız. Ancak bazı riskli gruplarımız var ki onların aşı olması gerekiyor” dedi. 

Ekimin İkinci Haftası, Tek Doz

Grip ve zatürre (pnömokok) aşısının 65 yaş üstündeki tüm büyüklerimize, kalp, tansiyon, astım, şeker gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser tedavisi gören hastalara yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Buğra Buyrukçu, “Grip aşısının özellikle ekim ayının ikinci haftasından sonra, tek doz olarak yapılması yeterli olacaktır” diye konuştu. Her iki aşı için de toplumda ciddi bir bilgi kirliliği yaşandığına da dikkat çeken Dr. Buyrukçu, “Sanılanın aksine grip ve zatüree aşıları Coronavirüs’e karşı korumaz. Zatürre aşısının faydası, kişi Coronavirüs’e yakalandığında, aynı zamanda bir pnömokok zatürresine de yakalanıp durumunun ağırlaşmasının önüne geçmek. Zatürre aşısı zatürreye yol açacak akciğer enfeksiyonlarını bir nevi taklit ederek bağışıklık sistemini de uyarır” diye konuştu.

Ekinezya ve Kuşburnu Çayı İlaç Gibi

Bu dönemde bağışıklığın desteklenmesinin ve beslenmenin çok önemli olduğunu da söyleyen Dr. Buğra Buyrukçu, “Şekerli gıdaların beslenmeden çıkarılması, glutanli yani unlu mamüllerin tüketimine ara verilmesi, çinko ve C vitamini takviyesi alınması, ekinezya ve kuşburnu çayı içilmesi çok faydalı olacaktır” dedi. Dr. Buyrukçu, virüslere karşı korunmada bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bitki çayı tarifini ise şöyle verdi: “1 ekinazya çiçeği ile bir tatlı kaşığı kuşburnunu karıştırıp ortalama 6 dakika bekletilmiş sıcak suya ilave ediyor ve 10 dakika demlenmesini bekliyoruz. Ardından süzüp günde 3-4 kez içiyoruz…” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.