Öne Çıkanlar galatasaray palandöken trabzonspor ukrayna anadolu efes dolar Göztepe Beşiktaş Haberleri antalyaspor basketbol transfer CEV U17 Avrupa Voleybol Şampiyonası

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu: Sonbahara Böyle Hazırlanın!

Mevsimler şaşırsa da takvimlere göre sonbahara girdik. Tatil ve salgın boyunca pekçok şeyi abarttık, bedenimizi yıprattık. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, sonbahar ve kışa hem sağlıklı, hem de zinde ve enerjik girebilmek için yapılması gerekenleri anlattı. İşte sonbahar hazırlıkları…

Salgın gölgesinde geride bıraktığımız yaz günlerinin yerini yavaş yavaş sonbahar alıyor. Gündüz sıcaklıkları hala yüksek olsa da biyolojik saatimiz kendini sonbahara hazırlamaya başladı. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, tam da bu dönemde bizim de bedenimizi sonbahar ve kış aylarına hazırlamamız gerektiğini söyledi. Hele de salgının bu denli arttığı bir dönemde hastane ortamına girmemek için alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi veren Dr. Buyrukçu, “Yeme içme alışkanlıklarınızı ve günlük rutininizi gözden geçirin” dedi. Grip başta olmak üzere sonbahar hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Buğra Buyrukçu, şöyle devam etti:

Kabak, Balık, Lahanayı Eksik Etmeyin
“Bağışıklığı güçlendirmek için işe mevsim meyve ve sebzelerine ağırlık vererek başlayabiliriz. Örneğin kabak çok kıymetli bir besin. A, C, E, K ve omega-3 içeren, demir ve magnezyum yönünden güçlü bir besin olan kabak aynı zamanda antioksidan içerdiği için tam bir kalp dostu besindir. Balık sezonu açılıyor. Bu fırsatı çok iyi değerlendirin, güçlü bağışıklık için haftada en az iki kez balık tüketin. Mevsim balıklarının grip, şeker ve kalp hastalıklarıyla mücadelede rol oynadığını, içerdiği omega-3 yağ asitlerinin göz, beyin, cilt sağlığı, kas ve iskelet sistemi için muazzam bir madde olduğunu unutmayın. D vitamini ve protein yönünden zengin bir sebze olan mantarı yemeklerinizden eksik etmeyin. Tam bir karaciğer dostu olan, bağışıklığı güçlendiren lahanayı sık sık tüketin…”

Bağışıklık ve Corona İçin C Vitamini
Bu dönemde C vitamini yoğunluklu beslenmenin sadece sonbahara hazırlıkta değil, Coronavirüs’e karşı da güçlü etki sağlayacağını söyleyen Dr. Buyrukçu, “Elma, limon, yeşil ve kırmızıbiber, domates, roka, maydanoz ve marul C vitamini yönünden en zengin besinler. Hemen hepsinin de şu an mevsimi, bu zenginliği iyi değerlendirin. Yine yüksek potasyum içeren muzun sinir sistemi için mükemmel bir kaynak olduğunu unutmayın. Tam bir probiyotik kaynağı olan ev yoğurdunu düzenli tüketin. Bu bağırsak floranızı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Gripten korunmak için fındık, ceviz, sarımsak ve adaçayı tüketin” diye konuştu.

8 Saat Uyku, Düzenli Spor, Su
Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, bu dönemde yeme içme kadar temizlik ve hijyenin, kaliteli uykunun da bağışıklık sistemimiz için çok önemli olduğunu anımsattı. Dr. Buyrukçu şu uyarılarda bulundu: “Günde ortalama 8 saat uyumaya gayret gösterin, uykusuzluğun hastalıklara davetiye çıkaracağını bilin. Düzenli spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirir, haftada 3-4 gün spor yapın. Spor yapmak kronik hastalıklarla mücadelede yardımcı olacağı gibi, sonbahar depresyonuna karşı da rahatlama sağlayacaktır. Ve vücudunuzdaki her 20 kilo için 1 litre su için…”  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.