Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti kınama ihracat çin Türk Ekonomi Bankası Prof. Dr. Nevzat Tarhan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bugünün gündemi tüpraş Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Güneşe Çıkarken '5 Güneş Kuralı'

Gün ışığının hem ruh sağlığına hem kemik ve doku gelişimine katkıda bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz, güneşin faydası kadar zararlı ışınlarının olduğunu hatırlattı. Zararlı güneş ışınlarından korunmanın yollarını 5 kural ile açıkladı.
 
Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz “Yazın güneş ışınlarının dik olmadığı saatler (11. 00 -15.00 dışındaki saatlerde) tercih edilmelidir” uyarısında bulundu.  Çenesiz, 5 güneş kuralına uyulmasını gerektiğini vurgularken bunları şöyle sıraladı: “Gözlük takın, gölgede kalın, güneş koruyucu kullanın, güneşe göre giyinin, şapka takın.”

Çocukların sağlıklı büyümesi, bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı olabilmesi için harekete, açık havaya, güneşe ihtiyaçları olduğunu anlatan Çenesiz, özellikle bebeklerin açık havaya çıkarılması güneş almasının önemini vurguladı. Ayrıca güneşe çıkarken dikkat edilmesi gereken 5 kuralı açıkladı.

 Gölgede Kalın

UV ışınlarının en zararlı olduğu zamanın gün ortası olduğunu söyleyen Çenesiz, özellikle öğle saatlerinde çocukların kapalı yerlerde olmasına özen gösterilmesi konusunda uyarıda bulundu. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ağaç, şemsiye veya bir tente altında durmak tercih edilebileceğini hatırlattı.



Güneşe Göre Giyinin

Uzun kollu t-shirtlerin, uzun pantolonların da UV ışınlarından koruma sağlayabileceğini belirten Çenesiz, ıslak giysilerin kurulara, açık renklerin de koyu renklere göre daha fazla koruma sağladığının altını çizdi.

Şapka Takın

Çenesiz, başı, yüzü, kulakları ve boynu gölgede tutan bir şapkanın iyi bir koruma sağlayacağını vurguladı.

Gözlük Takın

Güneşli havalarda dışarı çıkılırken UVA ve UVB ışınlarını yüzde 100 bloke eden güneş gözlüğü kullanılması gerektiğine dikkat çeken Çenesiz, aksi halde UV ışınlarının ilerleyen yaşlarda katarakta neden olabileceğini söyledi.

Güneş Koruyucu Kullanın

Bulutların UV ışınlarını bloke etmediğini ve bu nedenle bulutlu ve serin günlerde dahi güneşten korunmanın unutulmaması uyarısında bulunan Çenesiz, krem sürerken burun, kulaklar, dudaklar ve ayak sırtının atlanmamasını vurguladı. Çenesiz, son olarak, “Çocuğunuz her dışarıya çıktığında UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan, en az 50 koruma faktörlü güneş kremi kullanın6 aydan küçük bebekler doktorlarının önerdiği güneş kremlerini kullanabilir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.