Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

Hipertansiyon Hastaları Bu Besinlere Dikkat!

Diyetisyen Tuğçe Sert , "Hipertansiyon hastalarının kilo fazlalığı varsa mutlaka ideal kiloya gelmeleri gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenerek hayatlarına fiziksel aktiviteyi dahil ettiklerinde tansiyon yükselmeleri azalacaktır." dedi. 

Diyetisyen Tuğçe Sert konu hakkında bilgiler verdi. 

Hipertansiyon nedir

Toplumda yüksek tansiyon ya da yüksek kan basıncı olarak da bilinen hipertansiyon hastalığı; kalbin kanı pompalarken damarlara uyguladığı yüksek basınçtır. Kalpten kan pompalanırken ölçülen değer sistolik kan basıncı (büyük tansiyon), kalbin kan pompalamadığı yumuşadığında ölçülen tansiyon değeri diyastolik (küçük tansiyon) kan basıncıdır.  

-Sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) değeri için normal değer 120-129 mmHg 

-Diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon için) ise normal değer 80-84 mmHg olmalıdır 

Hipertansiyon Risk Faktörleri Nelerdir

  • Ailede hipertansiyon hastalığı öyküsü olması  
  • Diyabet hastalığı  
  • Aşırı kilolu olmak 
  • Hareketsiz yaşam  
  • Sigara kullanmak  
  • Aşırı alkol tüketimi 
  • Aşırı tuz tüketimi 

Hipertansiyon Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Hipertansiyona sahip olan kişilerde yıllarca hiçbir belirti oluşmayabilir. Uzun süre belirti göstermeyen hipertansiyon kontrol edilmez ise böbrek, beyin ve kalbin hasar görmesine neden olarak ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet verir. Damarlarda sürekli meydana gelen yüksek basınç, damarların iç yüzeyinde hasar oluşturarak tıkanmaya hatta yırtılmaya neden olabilmektedir.  

Yüksek tansiyon anında en çok karşılaşılan belirtiler; Halsizlik, yorgunluk ,baş ağrısı ,baş dönmesi,görme problemleri,çarpıntı,nefes darlığı,kulaklarda çınlama,burun kanaması,sık idrara çıkma isteği ve vücutta ödem  

Hipertansiyon Hastalarının Beslenmelerinde Dikkat Etmesi Gerekenler 

Hipertansiyon hastalarının kilo fazlalığı varsa mutlaka ideal kiloya gelmeleri gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenerek hayatlarına fiziksel aktiviteyi dahil ettiklerinde tansiyon yükselmeleri azalacaktır. Dengeli beslenme ile birlikte yemeklerde tuz kısıtlaması yapılmalıdır. Sodyum (tuz) tüketimi ile kan basıncının arttığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Paketli hazır gıdaların tuz oranı yüksek olduğu için konserve tarzı ürünler ve paketli gıdaların tüketimi önerilmemektedir. Günlük tuz tüketimi miktarı 5 gramı geçmemelidir. Kalsiyum ve potasyum alımı artırılmalıdır. Kalsiyumdan fakir beslenenlerin kan basıncının, kalsiyumdan zengin beslenenlere göre daha yüksek çıktığı görülmüştür. Bu sebeple hipertansiyon hastalarının süt, yoğurt, peynir tüketimi artırılmalıdır. Posa içeriği yüksek besinler (meyve, sebze, kuru baklagil) beslenme düzenine dahil edilmelidir. Omega- 3 içeriği yüksek olan balık haftanın 2 günü tüketilmelidir. Margarin gibi trans yağlar tüketmek yerine bitkisel sıvı yağ tüketimi arttırılmalıdır, bitkisel sıvı yağ tercihi zeytinyağından yana olmalıdır.  

Hipertansiyon Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler Nelerdir

-Yağda kızartılmış besinler 

-Yağ içeriği yüksek besinler (hazır paketli besinler, mayonez, salata sosları, krema vb.) 

-Sakatatlar (işkembe, paça, ciğer vb.) 

-Margarin  

-Kafein içeren içecekler 

-Fast food 

-Tuz ve tuzlu besinler 

-Aşırı çay tüketimi  

-Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon vb.) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.