Öne Çıkanlar Hakkari elazığ Hadise malatya doğalgaz Covid 19 tunceli polis Hamidi Ailesinin Mutlu Günü Hamza Hamidi Hamidi Grup Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Hamidi Haluk Kürkçü

KOAH'ın En Önemli Sebebi Sigara

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay’ın 20 Kasım Dünya KOAH Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), uzun süre bronşlarda tıkanmaya neden olan, tehlikeli bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığın en kötü yanı, sinsice ilerlemesi ve bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesidir. Hastalığın en önemli nedeni ise sigara bağımlılığıdır." dedi.
 
Dr. Koray Akay’ın 20 Kasım Dünya KOAH Günü sebebiyle verdiği bilgilere göre KOAH, öksürük, hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtiler ile başgösteriyor. Ancak hastaların çoğu bu şikâyetleri önemsemiyor ve sigaraya bağlıyor. Ancak, şiddetli olmayan öksürük ve az miktarda balgam çıkarmak dahi KOAH’ın erken habercisi olabilir.
 
KOAH hastası olduğumuzu nasıl anlarız?
Öksürüğün şiddetlenmesi, nefes darlığı ve çıkartılan balgam miktarının artması en önemli belirtilerdendir. Hastalar, günün her saatinde balgam çıkarmaya başlar ve boğulacak şiddette öksürürler. Yıllar içinde zararlı gazlar ve maddelerin, bronş ve hava keseciklerinin yapısını bozmasıyla KOAH ortaya çıkar. Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile oturdukları yerde dahi hastada nefes darlığı oluşur. Bu şikayetler genellikle 40 yaş sonrasında görülür. Daha ileriki safhalarda ise, kalp yetmezliği meydana gelebilir ve ayaklarda su toplama başlar. KOAH hastaları, günün yarısını oksijen makinesine bağlı olarak dahi geçirebilirler.
 
Nasıl tedavi olunur?
Yapılacak ilk ve önemli iş, sigarayı acilen bırakmaktır. Bu nedenle, hastalığın en önemli tedavisi sigaraya hiç başlamamak veya başlanmışsa bırakmak, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak ve düzenli ilaç tedavisidir. Ayrıca halk arasında bilinen “KOAH’lı hasta çok yorulmamalı, az efor sarf etmeli” düşüncesi doğru değildir. Aksine hasta, kendi durumuna uygun egzersiz programlarını uygulamalı ve doğru nefes alma tekniklerini öğrenmelidir.
Soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu saatlerde dışarıya çıkmamak ve grip gibi salgın hastalıklardan da korunmak hastalığın şiddetlenmesini önleyecektir.
 
KOAH tehlikeli ve yaygın bir hastalık mıdır?
OECD verilerine göre, her yaştan milyonlarca kişi kronik hava yolları hastalıklarına yakalanıyor. Bu hastaların birçoğu ise, yoksul ve veya orta gelir grubu ülkelerde yaşıyor. KOAH, farkındalık yaratılmadığı takdirde sinsice artacak bir hastalık. Her yıl dünyada 3 milyon kişi kronik solunum hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise, ölüme en çok sebebiyet veren 3. hastalık türü KOAH. Dolayısıyla, KOAH tedbirler alınmadığı ve sigara konusunda bilinçlenilmemesi durumunda, evet tehlikeli bir hastalıktır.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.