Öne Çıkanlar terörist Koronavirüs rusya abd chp Pandemi tbmm vakıfbank CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ATO Başkanı Gürsel Baran MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gündem özeti

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeli?

Özellikle et tüketiminin artığı Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için beslenmeye de dikkat edilmeli. Diyetisyen Emre Uzun et ve sıvı tüketimi için uyarılarda bulundu.
 
Diyetisyen Emre Uzun, öncelikle bayram tatillerinde daha özenli hazırlanan kahvaltı sofralarında hamur işleri, yağlı kızartmalar, sucuk ve salam içeren omletlerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Bunun yerine daha hafif bol peynir, söğüş yeşillik, haşlanmış yumurta içeren bir kahvaltı ile bayram sabahına başlamak gerektiğini söyledi. Kurban telaşı nedeniyle kahvaltı için çok vakit ayrılamıyorsa da kahvaltıyı atlamamak gerekiyor. Acelesi olanlar süt içip yanında ceviz, fındık, badem yahut meyve tüketilebilir.
 
Kurban Etini Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?
 
Kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmemesinin altını çizen Uzun, “Etin en az 24 saat bekletilmesi gerekiyor. Hem etin yumuşaması ve lezzetinin yerinde olması için hem de içinde bulunduruyorsa mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesi için önemlidir. Ayrıca en önemlisi dinlendirilmemiş etin sindirimi daha zor olmaktadır. Et, en önemli protein kaynağıdır fakat aynı zamanda yağ ve kolesterol de içerir. Bu sebeple pişirirken kendi yağında pişirmek gerekmektedir. Ete ekstra yağ eklenmemelidir. Sakatatlar ise çok yağlı olduğundan tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.Kavurma yapılırken et çok uzun süre sıcağa maruz kalmasından ötürü kanserojen öğeler oluşabilmektedir. Bu yüzden ızgara, tencerede sebzelerle beraber pişirme, haşlama ya da mangal tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Diyetisyen Uzun çok fazla et tüketiminin de sağlıkla ilgili sorunları beraberinde getirebileceğini, etin yanında salata, ayran, yoğurt, cacık gibi gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtti.
 
 
Sıvı Alımları Da Kontrol Edilmeli
 
Uzun sıvı alımı için ise şunları söyledi:
 
“Günde 8-10 bardak su tüketilmesi çok önemlidir. Yapılan bayram ziyaretlerinde içilen kahve ve çaya da dikkat edilmelidir, sanıldığının aksine çay, ve kahvenin su ihtiyacını gidermediği unutulmamalıdır. Yemeklerden 1 saat kadar sonra maden suyu tüketimi sindirim açısından rahatlama sağlayacaktır.
Her zaman geçerli olduğu gibi bayram döneminde de 1 saat açık havada yürüyüş yaparak bu dönemde alınan fazla kaloriler dengelenmeye çalışılabilir.Özellikle kilo problemi, kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlıkları gibi problemleri olan kişilerin et ve tatlı tüketimine dikkat etmeleri gereklidir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.