Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer çin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi

Kurban Eti Nasıl Yenilirse Faydalı Olur

Kurban Bayramı’nda ağız tadıyla et yiyebilirsiniz. Ancak etin tüm faydalarını hissetmek için çiğ sebzelerle tüketmek şart. İşte Dr. Buğra Buyrukçu’dan bayramda “etli beslenmeye” dair önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, yaklaşan bayram öncesi kurbanlık seçimi, beslenme ve kurban eti pişirme yöntemlerine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Bayramların, özellikle de Kurban Bayramı’nın, geniş aile sofralarıınn kurulduğu, yeme-içme faslının yoğun yaşandığı özel günler olduğunu söyleyen Dr. Buyrukçu, şöyle devam etti:

Bayramda Diyet Yapılmamalı

“Bayramlar, bayram gibi geçirilmeli. Mesela bayramda diyet yapılmamalı. Kimsenin gözü kavurmada, tatlıda, börekte kalmamalı. Hiç kimse, önemli bir sağlık sorunu yoksa bir başkasına ‘dikkat et, onu yeme’ uyarısında bulunmamalı. Herkes ağız tadıyla et yiyebilir, ikram edilen lezzetleri kabul edebilir. Birkaç gün boyunca aşırıya kaçmadan üst üste kırmızı et yemek, sanıldığı kadar sağlığı olumsuz etkilemez. Tabi birkaç basit noktaya dikkat ederek…”  Dr. Buğra Buyrukçu, kırmızı ette bulunan besin değerlerinden en üst düzeyde faydalanmak için pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini de söyledi. Kızartma ve kavurma yerine ızgara, fırın, haşlama ve buğulama gibi yöntemlerin tercih edilmesini öneren Dr. Buyrukçu, şu uyarılarda bulundu: 
 
Kızartma Yerine Izgara

“Kavurma yapılacaksa da içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemeden kendi suyunda, kısık ateşte pişirilmelidir. Etin yanına ise pilav yerine C vitamini ve lif içeriği bakımından zengin bol limonlu yeşillikli salata tercih edilmesi yerinde olacaktır. Eğer etler ızgarada pişirilecekse; et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açarken, kanserojen maddelerin oluşmasına da zemin hazırlanmış olur. Ayrıca yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz, bu durum ise etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını arttırır. Ve mümkünse taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesi; sığırlarda 12-24 saat, koyunlarda 8-12 beklettikten sonra tüketimi yapılmasıdır.” 

Kontrolsüz Kurbanlıktan Hastalık

Kurban kesecek vatandaşlara, kurbanlık seçiminde, “Veteriner kontrolü” şartını da hatırlatan Dr. Buğra Buyrukçu, “Veteriner kontrolünden geçmeyen ve hijyenik koşullarda kesilmeyen hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.