Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat vakıfbank vodafone Afrin

Madde Bağımlılığının Nedenleri

Yenimahalle Belediyesi, kullanımı günden güne artan uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda vatandaşları uyardı. Bu kapsamda, Alkol - Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Volkan Şahiner ve Aile ve Grup Terapilerinden sorumlu Psikolog Nihan Dündar YENİMEK Avcılar Kurs Merkezi’nde “madde bağımlılığı” konulu bir söyleşi yaptı.

Aileleri uyuşturucu maddelerin zararları hakkında bilgilendirmek ve uyuşturucu madde kullanımına karşı bir kamuoyu oluşturarak gençleri bu maddelerden uzak tutmanın amaçlandığı söyleşide, özellikle son zamanlarda artış gösteren bağımlılık yapıcı maddelere dikkat çekildi.

Madde Bağımlılığı, baş edebilme yöntemleri, kullanan kişilerin tespiti,  AMATEM’de yapılan çalışmalar, çocuklarla iletişim gibi birçok sorunun masaya yatırıldığı sunumda, kursiyerlerin soruları da cevaplandırıldı.

-MADDE KULLANMA YAŞI 9’A KADAR DÜŞTÜ-

Türkiye’de madde kullanımında dünya ölçeğinde küçük gibi görünse de aslında ciddi bir artış olduğunu anlatan Psikiyatri Uzmanı Dr. Volkan Şahiner “Maalesef madde kullanım yaşının 9’a kadar düştüğünü gözlemliyoruz” dedi.

-AİLE İÇİ İLETİŞİM EN ÖNEMLİ FAKTÖR-

Bu tür eğilimlerin önüne geçmek için en iyi önlemin aile içi iletişim ve çocuklarla paylaşımların arttırılması olduğuna vurgu yapan Şahiner, “Çocuklarınızla ilişkiyi arttırın ki veri akışınız olsun. Nerede, ne yemiş ne içmiş, gün boyu neler yapmış, onu üzen, sıkan durumları var mı, arkadaşları kimler gibi bilgileri çevreden tesadüfen değil kendisinden öğrenebilin. Zaten yaşları 17, 18 olduktan sonra isteseniz de çok sağlam veri akışına sahip olmak mümkün olmuyor” diye konuştu.

-EN ÖNEMLİ NEDEN MERAK-

Madde kullanımında en sık görülen sebebin merak olduğunun da altını çizen Şahiner “Çocuklarımızı iyi gözlemlemeliyiz. Dedektif olmaya gerek yok. Madde kullanmaya başlayan gençlerde aile ile iletişim azalmaya başlar, okul başarısında düşüşler gözlemlenir, eve geliş gidiş saatlerinde ve uyku düzeninde değişiklikler olabilir, para kullanımında artış söz konusu olabilir, tepkilerinde ani değişimler olabilir ve ahlaki bozukluklar gözlemlenir. Ancak ne olursa olsun bu kişiler kötü insanlar değildir. Özünde iyi birer insan oldukları, onları maddenin kötüye sevk ettiği asla unutulmamalıdır” diye konuştu.

-HASTALIK OLDUĞUNU KABUL ETMEK GEREKİYOR-

Tedavilerin kısa süreli olmadığını anlatan Psikolog Nihan Dündar ise “Ne olursa olsun bunun bir hastalık olduğunu kabul etmek gerekiyor. Nasıl ki tansiyon ya da şeker hastaları da ilacını belirlemek için aylarca doktorlarla iş birliği yapıyorsa, madde bağımlılığı tedavisinde de hastaya uygun yöntemi belirlemek ve sonuç almak uzun sürüyor. Ancak alınan sonuçlar oldukça başarılı. Panik yapmadan, eyvah bittik demeden sabırla yakınlarınıza destek olmanız ve teşvik etmeniz gerekiyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.