Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti kınama ihracat çin Türk Ekonomi Bankası Prof. Dr. Nevzat Tarhan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bugünün gündemi tüpraş Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Mate Yaprağı Kanserle Savaşıyor

İçerdiği yüksek orandaki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa pek çok faydası bulunan mate bitkisi, Brezilya ve Paraguay’da yetişiyor. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik göstermesinin yanı sıra kötü kolesterolü düşürmeye yarayan bitki, aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, mate yaprağının sağlığa faydalarını anlattı, kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Güler “İçeriğinde yüksek oranda kafein barındıran mate bitkisi, bu sayede uyarıcı ve termojenik özellik göstererek, Potasyum, magnezyum ve manganezden de zengin olan bitki, kötü kolesterolün düşmesine, iştahı azaltarak ve yağ yakmaya yardımcı olarak kilo vermeye yarıyor, romatizmaya ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki etki gösteriyor. Doğal hücre yenileyici özelliği olan bitki, cildi tazeleyici ve canlandırıcı özelliklere de sahip” dedi. 
Güler, sıcak suda 1-2 dakika demlendikten sonra mate yaprağının tercihe göre sade, sütlü veya limonlu tüketilebileceğini söylüyor.

“Kilo Vermeye Yardım Ediyor”

İştah kesme ve diüretik özelliği bulunan mate yaprağının, vitamin ve mineral yapısı açısından da üst düzeyde bir fiziksel performans sağladığını ifade eden Güler şunları dile getirdi:

“Bu vitamin ve mineraller vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engelleyerek yağ emilimini azaltıyor. Açlık duygusu ve aşırı iştahın önünde geçmeye yardım ediyor. Özellikle spor yapan ve ağır bedensel aktivite gösteren kişiler için oldukça iyi bir enerji kaynağı olan bitki, vücudun ve zihnin erken yorulmasını engelliyor, zihinsel aktivitenin artmasına da katkıda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, sindirim kolaylaştırıcı ve bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip olan mate bitkisinin, kafeinin emilimini geciktirerek kafeine bağlı uyarıcı etkinin daha dengeli ve uzun süreli olmasını sağladığını söylüyor. Ancak kafein içeriği nedeniyle hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmiyor. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle dokularda yağ ve glikozun mobilizasyonunu ve hızlı yakılmasını sağlıyor. Ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama rejimlerine olumlu katkı sağlıyor.” 

“Kötü Kolesterolü Düşürüyor”

Mate yaprağının çok sayıda aktif fitokimyasal içermesi sayesinde kalp damar hastalıklarını önlediğini ve hipertansiyonu düşürdüğünü vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Mate yaprağı bünyesinde, A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü barındırıyor. Yeşil çaydan daha kuvvetli antioksidan içeriğine sahip bitki, bu sayede birçok kronik dejeneratif hastalığa, romatizmaya, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor.”

“Gırtlak ve Mesane Kanserlerinde Yavaşlatıcı Etki Gösteriyor”

Güler, Linosis Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarına göre, mate bitkisinin kanser hücrelerini yavaşlatıcı etkisi ve orofaringeal, özofagus, gırtlak ve mesane kanserlerinin yavaşlatılması ile arasında bir ilişki olduğu bilgisini paylaşarak Anti-kanser olduğunu belirten bazı çalışmaların da mevcut olduğunun altını çizdi.

Mate Yaprağı Nasıl kullanılır?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Güler bitkinin kulanıına ilişkin şunları dedi:

“Kurutulmuş ve kıyılmış mate çayı, sıcak su içerisinde bekletilmesiyle elde edilir. Yeşil çay tadını andıracak şekilde acımsı bir tadı vardır. Kurutulmuş mate yaprakları üzerine kaynar olmayan sıcak su dökülür. Bir iki dakika demlenmeye bırakılır. Genellikle sade olarak içilir. Farklı lezzetler elde etmek için süt veya limon katarak da tercih edilebilir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.