Migren Belirtileri

Baş ağrısı çekmeyen insanlar toplumlarda yüzde iki gibi çok düşük bir oranı kaplıyor. Kişiyi günlük işlerini yapamayacak kadar etkileyen baş ağrıları migrenin belirtileri olabilir. Migren atakları çok şiddetli gerçekleşir. Ama kalıcı hasar oluşturmazlar. Atak dönemi bittiğinde hiçbir bulgu kalmaz.

Migren genelde baş ağrısı olarak algılanır ancak, migrenin farklı belirtileri olabilir. Migren atakları yaşayan kişilerde, bulantı, kusma, ishal, terleme, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kan basıncında düşüş gibi etkiler görülür.

Migren belirtileri ortaya çıkmaya başladığında başlangıçta hafif bir baş ağrısı fakat zamanla şiddeti artan bir ağrı olur. Kişi bu şiddetli ağrı esnasında odaklanamaz ve yapması gereken işleri yerine getiremez.

Migren çocukluk, ergenlik ve yaşlılığın ilk yıllarında görülmeye başlar. Migren belirtileri üçe ayrılır. Bunlar, ön belirtiler, atak ve aura sırasında görülen belirtilerden oluşur. Ön belirtiler aşırı sinirlilik, boyun ağrısı, kabızlık gibi belirtilerdir. Aura döneminde hastada hem ışığa hem sese karşı aşırı hassasiyet oluşur. Aura döneminde görüş kaybı ya da görüntünün bulanıklaşması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Aura dönemi her hastada görülmez bu nedenle migren auralı ve aurasız olarak ikiye ayrılır. Atak döneminde ise başın tek tarafında ya da her iki tarafında zonklama şeklinde ağrılar görülür.

Migren atağı geçiren kişinin ruhsal durumunda da değişiklikler görülür. Huzursuzluk, sinirlilik, korku, ses ışık gibi uyaranlara aşırı hassasiyet yaşanır. Migren atağı esnasında kişinin toleransı oldukça azalır. Kişi en ufak uyaranlara aşırı tepkiler verir.

Migren ataklarından korunma yolları

- Eğer baş ağrısınız migren ağrısı ise ve siz ayda 4-5 adetten fazla ağrı kesici ilaç alıyorsanız, migren ağrılarınızı daha da şiddetlendiriyor ve atak sıklığını artırıyorsunuz. Çünkü ağrı kesiciler sık kullanıldıklarında beyindeki ağrı merkezlerinin duyarlılığını artırabiliyorlar. Bu yüzden yapmanız gereken ilk şey, gelişigüzel ağrı kesici almak yerine, bir nöroloji uzmanına başvurmak olmalı. Migren tanısı konursa ağrıkesici ilaçlarını sadece hekiminizin önerdiği şekilde almaya özen gösterin.

- Uyku düzeninizi değiştirmeyin. Örneğin bazı kişiler uykusuz kaldıklarında, bazıları ise tam aksine çok uyuduklarında migren atağı yaşıyorlar. Fazla uyuduğunda migreni olan bir kişi bütün hafta işe gitmek için erken kalkar ve ağrısı olmazken, hafta sonu "güzel bir uyku uyuyayım" diyerek saat 10'da kalktığında şiddetli bir migren ağrısıyla uyanabiliyor. Bu nedenle her gün aynı saatte kalkmaya ve uykusuz kalmamaya özen gösterin. 

- Ağrılarınız egzersizle tetiklenen ağrılar değilse, bedeninizi rahatlatacak hemen her türlü spor aktivitesi artan serotonin hormonu salgılanması sayesinde hem stresinizi azaltabiliyor, hem de migren ağrılarının önlenmesinde de fayda sağlayabiliyor. Ancak egzersizin ağır değil, ılımlı bir düzeyde olması ve performans göstermek için yapılmaması çok önemli. Aksi halde tam aksine ağrıyı tetikleyebilirsiniz. 

- Her gün düzenli olarak yemeye, öğün atlamamaya özen gösterin. Eğer öğün aralarında ya da akşamın ilerleyen saatlerinde açlık hissederseniz bu durumda kan şekerindeki düşüşü gösterebilir ve ağrınız tetiklenebilir. Böyle durumlar yaşıyorsanız kendinize has küçük ara öğünler ekleyebilirsiniz. 

- Yine her hastada farklı yiyecekler tetikleyici olabiliyor. Ancak yiyeceklerden en sık olarak ağrıyı tetikleyenler arasında; peynir, mayalı içkiler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, yapay tatlandırıcılar, aroma artırıcı katkılar olan yiyecekler (örneğin hazır et ve tavuk suyu tabletleri gibi), süt, her türlü sakatat, salam, sosis, pastırma, sucuk, karides veya midye gibi bazı deniz ürünleri yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.