Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak terör Hadise elazığ palandöken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mısır fatih terim doğalgaz

Obezite Ameliyatı Olanlar Kurban Bayramında Ete Dikkat Etmeli

BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Uzman Diyetisyen Nazlı Acar Kurban bayramında yoğun ve bilinçsiz bir şekilde tüketilen etin obezite ameliyatı geçirenler için sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.
 
Obezite ameliyatı geçirenlerin sağlıklarını koruyarak et tüketmesi gerektiğinden bahseden Acar bu konuda önemli bilgiler verdi:
 
Hayvan Kesildikten Sonra Et Dinlendirilmeli
 
Kurban bayramında olası hazımsızlık şikâyetleri için kesilmiş hayvanın eti hemen tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Acar, geleneksel olarak kurban etinin kesildikten sonra hemen kavurtulup sabah kahvaltısında ya da en geç öğle yemeğinde yerini bulduğunu söyledi. Bu geleneksel uygulamanın aslında yanlış olduğun söyleyen Acar hayvanın kesildikten sonra et bir süre dinlendirilmesi gerektiğini, ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirtirken emen tüketilen etin sindirilmesi güç olduğunu ifade etti.
 
Eti 24 Saat Bekletin
 
Bayram tatilinizi hazımsızlık, uykusuzluk şikâyetleriyle geçirilmemesi için kurban etinin en erken 24 saat sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Acar, eti tüketirken hayvanın iç yağları ile kavurma işlemi yerine sebzelerle ya da domatesin bol olduğu bu ayda domates ile sotelenerek tercih edilmesinin uygun olduğunu söyledi.
 
Sabah Kahvaltısında Et Tercih Edilmemeli
 
Acar “Obezite ameliyatı sonrasında her zaman belirttiğimiz ‘ilk lokma protein, son lokma protein’ ilkesine bağlı kalarak her öğününüzde proteinlere yer vermeniz uygun olacaktır. Fakat sabah kahvaltısında etin tercih edilmesi sindirimin uzun sürmesi açısından biraz keyifsiz olabilmektedir. O nedenle kahvaltınızı klasik Türk kahvaltısı gibi (peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, söğüş…) tercih etmeniz sizin için iyi bir alternatif olacaktır” dedi.
 
Eti Soteleyerek Tüketin
 
Öğle ve akşam yemeklerinizde ana yemek olarak etinizi soteleyerek tüketilmesini söyleyen Acar, et soteyi bol yeşil salata ile daha leziz ve daha lifli hale getirilerek yenmesinin sağlık açısından iyi olacağını söyledi.
 
Yemeklerden Sonra Hemen Çay İçilmemeli
 
Et ürünleri önemli mineraller içermekte olduğuna değinen Acar, kırmızı etin demir içeriği siz obezite cerrahisi hastaları için oldukça kıymet olduğunu, minerallerin emilimini azaltmamak ve katı-sıvı ayrımını göz önünde bulundurulması gerektiğinden öğle ve akşam yemeklerinden hemen sonra çay içmemesi gerektiğini, mümkünse 40 dakika sonra içmesi gerektiğini söyledi.
 
Sağlık Sorunu Olanlar Bir Öğün Et Yemeli
 
Acar açıklamasında son olarak “Kalp hastaları, yüksek tansiyonu ve yüksek kolestrolü olan hastaların et porsiyonlarına dikkat etmeleri son derece önemlidir. Günde sadece bir öğünde (özellikle öğle öğününde) etli bir menü tercih etmeleri ve tercihen de sağlıklı pişirme teknikleri ile yapılmış eti tüketiyor olmaları olası sağlık problemleri riskini azaltacaktır” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.